Cum sa spui NU la locul de munca fara sa fii dat afara
Este greu sa-ti pastrezi locul de munca in conditiile economice actuale, iar multi dintre sefi profita de acest lucru si te incarca cu sarcini. Simti cum ti se aduna noi si noi lucruri de facut, iar cand pleci inspre locul de munca deja te gandesti ce alte sarcini vei mai avea de rezolvat in plus si astazi. Ti se pare totusi ca faci prea multe la locul de munca, insa nici nu stii cum sa refuzi. Psihologii avertizeaza ca daca spui DA la toate proiectele care ti se propun iti va strica si reputatia, si cariera. „In primul rand pentru ca nu vei putea sa faci fata de unul singur pe mai multe planuri, nu vei putea face treaba nici bine, nici la timp. Iar asta va avea repercusiuni asupra carierei”, spune Susan Newman, psiholog, autoarea cartii „Spunand NU, te poti concentra asupra telurilor tale”, citata de revista Forbes, scrie sfatulparintilor.ro.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti schimbi optica si sa te ajute sa spui si NU la locul de munca.
1. Cere timp pentru a analiza propunerea
Nu accepta imediat ce ti se da o sarcina. Cere timp pentru a te gandi, perioada in care analizeaza cat iti va lua sa duci pana la capat la maxima calitate respectivul proiect. „Analizeaza avantajele si dezavantajele implicarii in respectiva sarcina si ia hotararea in consecinta”, spune Susan Newman.
2. Ofera o alternativa
Daca ai hotarat sa spui NU, ofera-te sa recomanzi o alta persoana. Intreaba, de asemenea, daca poti ajuta pe parcurs, in limita timpului disponibil sau daca poti lucra la proiect dupa ce termini celelalte sarcini.
3. Refuza cand esti fata in fata
„Un refuz pe e-mail nu este deloc constructiv. Bunavointa pe care o exprimi prin tonul vocii nu poate fi redata printr-o scrisoare electronica”, explica Newman.
4. Evita detaliile
Explicatiile trebuie sa fie scurte si la obiect. Daca iti insiri toate activitatile, s-ar putea ca seful sa puna la indoiala importanta altor sarcini pe care le ai de indeplinit.
5. Gandeste-te la consecinte
Cantareste fiecare refuz (riscuri vs. Beneficii), atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere personal. Cu cat esti mai jos pe scara ierarhica, cu atat mai mult un refuz iti poate dinamita postul. Dupa cum, daca esti pe o treapta superioara si spui DA, aceasta misiune poate sta in calea unui alt proiect care s-ar apropia si mai mult de telurile tale profesionale, ceea ce poate duce la acumularea de frustrari.
6. Nu te autocritica
Persoana care ti-a dat sarcina, te poate lauda ca esti cel mai potrivit pentru ea si astfel sa te faca sa te razgandesti. Nu incerca sa-l contrazici facandu-ti autocritica, doar-doar te va considera nepotrivit si te va lasa in pace. In schimb, expune-i cel mai important proiect care te impiedica sa il accepti pe acesta.
7. Stabileste prioritatile
Cand ti se da o sarcina, spune-i superiorului ca trebuie sa finalizezi proiectul X la data Y si intreaba-l cat timp iti acorda pentru a rezolva urmatoarea sarcina. Explicatiile trebuie sa fie cat de simple se poate.
Read all the articles about
BalanceArticle written by:
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors