Share
Cum să combați delăsarea din work from home prin vestimentație?
Încă dinainte de pandemie visam să schimb jobul de copywriter zi-lumină de la birou într-unul flexibil de freelance copywriter care scrie pentru clienți din fotoliul de acasă și își face programul așa cum vrea.
Chiar de pe atunci însă, intuiam pericolele lucrului de acasă. Cum, de exemplu, o dimineață cu vreme ploioasă conjugată cu lipsa de interacțiune socială mă puteau transforma dintr-o persoană cu multă energie de lucru într-una care se complace în delăsare.
Scurtă paranteză: este bine să știi de pe acum că acest articol nu este genul în care să te sfătuiesc cum să combini tenișii de club cu sacoul smart casual sau rochia cu cămașa boyfriend pentru a face impresie la birou. Îți voi recomanda, în schimb, din experiența mea de work from home cu mult de dinainte de pandemie (dap, mi s-a îndeplinit visul) câteva metode prin care să eviți delasarea tipică muncii remote, inclusiv prin vestimentație:
1. Începi ziua printr-o sesiune de sport de 100 de secunde
Sportul crește endorfinele și, prin faptul că te conectezi cu corpul tău, te ajută să fii mai prezent. Este vitamină împotriva virusului delăsării.
Știam lucrurile acestea încă din prima zi de work from home. Probabil și tu le știi.
Eram conștient însă și că nu mă pot înhăma la rezoluții personale ce presupun ore în șir de sală, jogging și fitness pe săptămână.
Așa că, încă din prima zi, mi-am setat un obiectiv realist: 100 de secunde de sport în fiecare dimineață. Believe it or not, intră suficiente exerciții fizice în acel minut și un pic cât să-ți dea un head start pentru prima parte a zilei.
Exercițiile în sine și combinarea lor este la latitudinea ta. Fie că începi prin 2-3 exerciții de forță, precum genuflexiuni, abdomene, flotări și închei prin alte câteva de mobilitate, fie că faci fix invers, este bine oricum, atât timp cât te ții de acest obicei cu consecvență.
2. Îmbracă-te în hainele de birou acasă
Lasă pijamaua de somn pentru somn. Blugii, cămașa și ploverul te vor trigger-ui să ieși din starea de dormitare pe canapea și să intri mai ușor în cea de office. La fel și rochițele și bijuteriile preferate.
Personal, eu am ales chiar să lucrez încălțat în casă. Mi-am cumparat o pereche de teniși care n-au părăsit niciodată perimetrul locuinței.
3. La fiecare 2 ore de lucru, fă o plimbare de 20 de minute
Fie că ești un neo-rural care lucrează la laptopul de ultimă generație din casa de chirpici a bunicilor, fie că ești un iubitor de urban care citește acest articol din inima orașului, ieși la o plimbare!
Ești deja (în imaginația mea) în hainele de office. Așa că ia-ți pantofii de stradă și ieși la o plimbare de 20 de minute pe bulevardul/ ulița preferată.
Îți va da un reset sănătos atât la stare, cât și la subiectele de ruminație profesională.
BONUS: La final de zi, deconectează-te tot prin vestimentație
Ca să închei cu adevărat ziua de lucru și să nu iei cu tine taskurile și disputele de la job în orele care ți-au rămas libere, folosește din nou un trigger vestimentar.
Sugestia mea: Scoate-ți ceasul de la mână. Sau demachiaza-te.
Așa cum a zis Edward Norton:
„O pereche de cizme prăfuite te pot trigger-ui să intri într-un rol mai ușor și mai repede decât orice indicație regizorală.”
Sfatul meu, folosește-te de același mecanism ca să ieși din rolul de job la final de zi.
Deși lucrul de acasă este confortabil în special prin faptul că te scutește de drumul până și de la birou, în lipsa acestui ritual de tranziție între rolul personal și profesional este posibil să ne confruntăm cu dificultăți în setarea și respectarea granițelor noastre. Putem institui însă propriul ritual de tranziție simbolică apelând la textul de mai sus.
Undelucram.ro Contributor
Mircea Moroianu
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors