Share
Cum să găsești un echilibru între viața profesională și viața personală
Simți că nu ai timp să stai cu familia după o zi de muncă sau că nu poți să te dezvolți în carieră deoarece ai prea multe responsabilități acasă? Este greu să ajungi la un echilibru între viața profesională și cea personală, însă nu este imposibil.
În acest articol vei afla mai multe despre:
- Ce înseamnă echilibru între viața profesională și cea personală
- Cum poți să balansezi cariera și viața personală
Ce înseamnă echilibrul între viața profesională și cea personală
Work-life balance sau echilibru între carieră și viața personală înseamnă modul în care reușești să îți îndeplinești obligațiile la locul de muncă și să ai timp și pentru lucrurile care te ajută să te dezvolți din punct de vedere personal. La toate acestea se adaugă și timpul petrecut cu familia, dar și sarcinile casnice pe care trebuie să le îndeplinești.
Din cauza dezvoltării tehnologiei, suntem mereu conectați pe telefoane, laptopuri și tablete rezolvând sarcini pentru job. Astfel, munca nu pare să se termine niciodată, pentru că nu setăm din start barierele necesare.
Studiile arată că peste 40% dintre angajați au suferit de sindromul burnout la locul de muncă cel puțin o dată. De asemenea, 23% dintre angajați se simt epuizați în mod frecvent sau chiar zilnic la job.
Din păcate, este greu să te detașezi de problemele de serviciu atunci când ajungi acasă. De aceea, mulți angajați se simt vinovați că au stat doar 8 ore la muncă sau că și-au luat concediu într-o perioadă aglomerată la muncă.
Pentru a evita suprasolicitarea la locul de muncă sau deteriorarea relațiilor cu cei dragi, trebuie să găsești un echilibru între viața profesională și viața personală.
Desigur, fiecare dintre noi are metodele lui de balansa cariera și viața personală. De aceea, îți vom oferi câteva sfaturi care îți vor fi utile în momentele în care nu reușești să te împarți între cele două.
Recent reviews
Cum poți să balansezi viața profesională și viața personală
Nimeni nu a găsit încă echilibrul perfect între cele două și, de aceea, sunt mulți angajați care pun pe primul loc cariera, dar uită de viața personală. Acest tip de angajat este cunoscut și sub numele de workaholic.
De asemenea, mai ales după vârsta de 35 de ani, multe persoane încep să pună viața personală pe primul loc și să stagneze în carieră.
1. Setează-ți prioritățile
Pentru a putea să găsești o cale de mijloc, trebuie să îți setezi anumite priorități, lucruri în care îți dorești să investești mai mult timp. Unele persoane vor să se dezvolte mai rapid la locul de muncă, așa că petrec mai mult timp la birou.
Scrie într-o agendă care sunt prioritățile tale, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Mai apoi, ia fiecare lucru în parte și încearcă să găsești un program pentru acea activitate.
2. Alege un program care să ți se potrivească
Tot mai mulți angajatori oferă opțiunea programului flexibil sau chiar al muncii de la domiciliu angajaților. Dacă ești student și vrei să ai timp și de cursuri, vorbește cu angajatorul tău și spune-i ce tip de program este potrivit pentru tine.
De asemenea, nu trebuie să începi de la ora 8 dimineața dacă știi că, pentru tine, trezitul dimineața nu este un punct forte. Majoritatea companiilor au mai multe tipuri de program, 8 - 16, 9 - 17 sau 10 - 18. Alege-l pe cel care să te ajute să câștigi mai mult timp pentru viața personală.
3. Învață să delegi
De multe ori la locul de muncă facem prea multe sarcini pe care am putea să le delegăm colegilor de echipă. În ciuda acestui lucru, majoritatea persoanelor nu știu să delege și ajung fie să dea cele mai plictisitoare sarcini colegilor, fie să rezolve ei totul.
De asemenea, trebuie să înveți să spui NU. Chiar dacă îți dorești să ai o relație bună cu toți colegii de echipă și să îi demonstrezi managerului că ești un angajat dedicat, nimeni nu se așteaptă de la tine să le faci pe toate. Așa că, atunci când știi să nu ai cum să te ocupi în timp util de o anumită sarcină de serviciu, explică-i managerului, nu accepta imediat.
4. Nu aduce munca acasă și viceversa
Dacă ești în concediu nu verifica email-urile de la muncă și nu începe să rezolvi sarcinile minore. Nici în weekend-uri sau în serile pe care le petreci cu partenerul sau cu copiii nu ar trebui să îți stea mintea la task-urile pe care nu ai apucat să le rezolvi.
Știi că nu poți să nu verifici email-uri în timpul liber? Închide-ți telefonul cu două ore înainte să te culci și profită de timpul liber pentru a te relaxa sau pentru a rezolva problemele personale.
Aceeași regulă trebuie să o aplici și la muncă. Nu îți rezolva problemele personale la job pentru că nu vei reuși să te concentrezi și pe sarcinile de muncă în același timp.
Setează-ți reguli clare astfel încât când ești în timpul liber să nu fii preocupat de muncă și când ești la muncă să nu te gândești la ce ai de rezolvat acasă.
5. Renunță la obiceiurile inutile
Tehnologia vine cu numeroase beneficii, dar și cu multe dezavantaje. Petrecutul timpului pe Facebook sau pe Instagram la muncă sau acasă nu te ajută.
Acele ore pe care le irosești în mediul virtual pot fi investite într-un curs care te ajută să te dezvolți la locul de muncă sau în a petrece mai mult timp cu familia.
Concluzie
Nu există un echilibru perfect între viața profesională și viața personală, însă tu poți să găsești un program care este pe placul tău. Tot ce trebuie să faci este să-ți setezi prioritățile și să înveți să separi jobul de timpul liber.
Încearcă să îți faci un program clar, de la care să nu te abați pentru o săptămână și vezi ce schimbări observi în relațiile cu cei dragi, dar și la locul de muncă. Fă-ți timp pentru lucrurile care contează pentru tine. Nu uita că atunci când ești împlinit din punct de vedere personal se observă și pe plan profesional.
Tu cum îți echilibrezi jobul cu viața personală?
Read all the articles about
Balance Find your job Human behaviour Workforce planning Human behavior Organizational excellence Motivation and vocationShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors