Cum să îți găsești un nou job în 90 de zile (Partea I)

02.03.2022
4 min
5.00
Cum să îți găsești un nou job în 90 de zile  (Partea I)

Share

În cei 17 ani în care am lucrat în recrutare am constatat că orice persoană hotărâtă să își găsească un job nou, în România, poate să facă acest lucru în maximum 90 de zile.

 

De unde știu?

Experiența mea, în orientarea în carieră, se împarte pe două paliere:

1. Proprietar al unei firme de recrutare de peste 5 ani - experiență care îmi oferă o perspectivă amplă și cunoștințe detaliate asupra procesului de recrutare:

- ce fac candidații care sunt acceptați,

- ce fac candidații care nu sunt acceptați - care nici măcar nu sunt chemați la interviu;

2. Coach de carieră - care a dezvoltat programul mai sus menționat și a lucrat, individual, cu zeci de clienți, în ultimele 12 luni, pentru a-i ajuta să-și găsească un job, chiar și în afara României, în Europa.

 

Acum că știi de ce să mă crezi, dă-mi voie să îți ofer și niște recomandări.

 

Majoritatea clienților cu care lucrez în programul de coaching în carieră „Noul tău job în 90 de zile”, au mai încercat să își găsească un job și înainte, însă fără succes.

La toți, fără excepție, am văzut același tipar: nu au luat în serios procesul de a-și găsi un job și, deși sunt foarte pricepuți la profesia lor, indiferent că vorbim despre domeniul judiciar, financiar, logistică, arhitectură sau freelancing și pot să facă proiecte pentru clienții lor, nu au privit căutarea unui job ca pe un proiect. Acesta este primul pas pe care îți recomand să îl faci.

 

Pasul 1

Gândește noul tău job ca pe un proiect pe care stabilești să îl finalizezi în termen de 90 de zile (3 luni). Sigur, s-ar putea să dureze ceva mai mult timp dacă vei avea un concediu în perioada de căutare sau dacă vor apărea alte motive din cauza cărora nu vei fi disponibil.

În funcție de poziția ierarhică pe care o vizezi, această perioadă poate varia puțin. O poziție de top management, care există doar în 4-5 companii din România, s-ar putea să fie puțin mai dificil de găsit pentru că acele roluri s-ar putea să nu fie disponibile în perioada în care tu ești în căutare. Însă, dacă vorbim de pozițiile de specialiști, experți sau entry level, calificați sau necalificați, 90 de zile este un interval de timp suficient pentru a-ți găsi un job.

Începe din momentul în care ești disponibil și pregătit să îți găsești un job și marchează această dată în calendar.

 

Pasul 2

De asemenea, indispensabil pentru succesul acestui proces este să stabilești cum vrei să arate noul tău job.

Foarte mulți dintre clienții cu care lucrez știu să-mi spună ce nu mai vor: „nu mai vreau programul pe care l-am avut”, „nu mai vreau acest nivel salarial”, „nu mai vreau să lucrez cu anumite documente”, „nu mai vreau să fac o anumită activitate”. Unii dintre ei chiar nu mai doresc să lucreze în același domeniu. Vor altceva.

 

Aproape fără excepție, întrebarea: „Ok, dar ce vrei?” nu este întâmpinată cu la fel de multă claritate. Ba dimpotrivă, răspunsul este foarte ambiguu.

 

...Și de aici pleacă toată magia.

 

Așa cum angajatorii creează un anunț de recrutare cu criterii foarte specifice, pentru că știu exact ce vor și pe cine caută, la fel de important este ca și tu să ai niște criterii foarte bine stabilite pentru job-ul pe care îl cauți. Angajatorii caută în CV-uri exact acele elemente pe care le vor și le este foarte ușor să refuze majoritatea candidaților pentru că aceștia nu corespund criteriilor stabilite pentru acel job. Exact același principiu se aplică și în cazul tău, pentru job-ul pe care îl vizezi.

 

E foarte important să începi de la ce vrei. Nu începe de la ce oferă piața sau de la ce este acceptabil. Începe de la ce îți dorești tu. Începe de la cele mai de bază criterii: care să fie locația – distanța față de zona în care locuiești, care să-ți fie programul etc.

 

Am lucrat cu un client pentru un job în Elveția și, dat fiind faptul că sistemul de transport din Elveția este mult mai bine organizat decât cel din România, am stabilit o rază de căutare, pentru job-ul dorit, pornind de la zona în care acesta locuiește. Și tu poți să faci același lucru.

Dacă vrei să lucrezi remote, poți să-ți extinzi raza de căutare pe anumite județe. Dacă locuiești în București și vrei să lucrezi remote, poate nu vrei să mergi o dată pe lună în Satu Mare. Poate îți dorești să lucrezi remote pentru companii cu sedii în județe mai apropiate de București.

 

Stabilește-ți criterii foarte clare:

- Care sunt responsabilitățile pe care acum le ai și pe care vrei să le păstrezi?

- Care sunt activitățile pe care le faci acum și aproape că ai plăti pe cineva să nu mai trebuiască să le faci?

- Care să fie nivelul salarial la care aspiri?

- Care sunt beneficiile pe care ți le dorești?

- Cum vrei să arate echipa în care lucrezi?

- Dacă vrei să ocupi o poziție de management, câți oameni vrei să ai în subordine?

- Care ți-ar plăcea să fie cultura organizațională a companiei în care vei lucra?

 

Stabilește toate aceste detalii foarte specific. Scrie-le așa cum ți le dorești. Nu negocia cu tine.

 

Cu fiecare detaliu pe care îl menționezi, îți asumi cu o mai mare claritate cum vrei să arate job-ul tău. Asta te va ajuta, îți promit, mai departe în proces, când va trebui să stabilești companiile către care alegi să te îndrepți, vei decide dacă dorești să participi la un interviu sau nu și cu siguranță, după unele interviuri, vei fi pus în situația de a accepta sau refuza job-ul respectiv. Poți face asta doar având niște criterii foarte clar stabilite, în funcție de ce-ți dorești.

 

Continuarea în articolul următor.

 

Dacă ți-am stârnit interesul să descoperi cum îți poți tu găsi un nou job în 90 de zile, te invit să accesezi www.reinventeazate.ro  și să alegi unul dintre programele pregătite pentru tine.

 

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors