Cum va arăta piața muncii în 2030

28.08.2015
2 min
Cum va arăta piața muncii în 2030

Share

Acest articol este scris de Roxana Maxim si poate fi gasit integral pe Cariereonline.ro.

 

Chiar dacă 2030 este departe, chiar dacă habar nu am ce se va întâmpla cu noi până atunci, m-am gândit că ar fi totuși superficial din partea mea să ignor un studiu cu titlul „fast forward 2030: the future of work and the workplace”, și vă mărturisesc că principalul argument pentru care am dat curs lecturii a fost că profesioniștii din 2030 vor da vina pe noi pentru modul în care va arăta prezentul lor... sau poate ne vor mulțumi...

 

Studiul „Fast Forward 2030: The Future of Work and the Workplace” a fost realizat de CBRE si Genesis, unde CBRE este una dintre cele mai mari companii de servicii imobiliare din lume, iar Genesis un dezvoltator imobiliar din China. Destul de neobisnuit pentru o cercetare care are legatura cu forta de munca, doar ca explicatia rezida în unghiul de abordare – spatiul si modul de lucru. În cuprinsul studiului am regasit opinii interesante despre comportamente, idei si tendinte care vor modela forta de munca si spatiul de lucru din 2030. Nu pot sa spun ca am descoperit doar tendinte noi, pentru ca hot-desking-ul*, de exemplu, ca si set-up ce sustine colaborarea între angajati, îsi face deja simtita prezenta în sediile corporatiilor, însa o parte dintre concepte sunt puse într-o cu totul alta lumina. Concluziile studiului se bazeaza pe opiniile a 220 de experti, lideri de business si tineri profesionisti din Europa, Asia-Pacific si America de Nord, iar scopul acestui demers a fost acela de a contura o schita portret a viitorului si de a identifica anumite tendinte care vor schimba modul nostru de lucru, la nivel global.

 

„Este deja evident cum agenti ai schimbarii, precum inteligenta artificiala si crowdsourcing-ul**, se combina pentru a transforma rapid structura business-urilor si modul în care oamenii muncesc. Furnizorii de spatii de lucru vor trebui sa gaseasca noi modele de business (si nu doar noi, ci si contraintuitive) si vor duce munca de lamurire cu chiriasii lor pentru a gasi solutii „win-win” de reducere a costurilor de ocupare, de crestere a flexibilitatii, si în acelasi timp de facilitare a unui mediu de lucru placut si orientat spre confortul utilizatorului”, au declarat „parintii” studiului CBRE în deschiderea raportului. Ei au vrut sa surprinda ideile si aspiratiile tinerei generatii prin organizarea de focus grupuri în 11 orase din lume, unde peste 150 de tineri din corporatii si-au exprimat parerea cu privire la practicile de lucru curente, la ce li se potriveste si ce nu, la ce ar vrea sa se schimbe în viitor.

 

Asadar, iata principalii agenti ai schimbarii, identificati de CBRE si Genesis împreuna cu persoanele implicate în studiu (cele de mai jos reprezinta traducerea concluziilor din raport):

 

Atractia si retentia talentelor de top este avantajul competitiv numarul 1 pentru 2030, dupa cum l-au identificat expertii si liderii de business implicati în acest studiu. Chiar daca o mare parte dintre talente vi se vor alatura ca angajati, un numar tot mai mare de freelanceri, antreprenori, grupuri si parteneri nu vor lucra PENTRU voi, ci vor lucra CU voi. Razboiul pentru talente va deveni în egala masura concentrat atât pe talentele din exteriorul, cât si din interiorul organizatiei. Deja 45% dintre angajatii din SUA sunt vazuti ca forta de munca contingenta, iar tendinta se extinde si în alte regiuni.

 

Întreg articolul poate fi citit accesând sursa.

Read all the articles about

Career planning

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors