Discover the TOP 100 BEST EMPLOYERS to work for in 2025!

The best employers are looking for the best candidates.

CV respins? Dă vina pe AI.

26.03.2025
3 min
CV respins? Dă vina pe AI.

În ultimii ani, Sistemele de Urmărire a Candidaților (ATS) au devenit gardienii invizibili ai procesului de angajare. Aceste platforme software automatizează și eficientizează gestionarea aplicațiilor, permițând companiilor să proceseze rapid volume mari de CV-uri, fără efort și (aproape) fără emoție.

98% dintre companiile din Fortune 500 folosesc deja un ATS, iar 75% dintre recrutori se bazează pe aceste sisteme pentru a-și eficientiza procesul de selecție. Dintre aceștia, 94% declară că ATS-ul le-a îmbunătățit semnificativ procesul de recrutare.

Ce este un ATS și cum funcționează?

Un ATS este un software care automatizează mare parte din procesul de recrutare. Practic, funcționează ca un filtru: colectează, sortează și prioritizează CV-urile în funcție de cât de bine se potrivesc cu cerințele unui rol.

Cum face asta? ATS-ul scanează CV-urile în căutare de cuvinte-cheie, expresii-cheie, niveluri de experiență și calificări, toate extrase din descrierea postului. Apoi, creează un scor de compatibilitate. Dacă CV-ul tău nu bifează acele cuvinte sau este prea creativ, s-ar putea să fie respins fără ca un om să-l fi citit vreodată.

Pro și contra ATS

Organizațiile beneficiază de numeroase avantaje prin implementarea unui ATS, precum creșterea eficienței procesului de recrutare, sau îmbunătățirea calității candidaților.

- Câștigă timp și eficiență deoarece automatizarea triază sute de CV-uri în câteva minute.

- Reduc costurile. Filtrarea automată scade nevoia de screening uman prelungit.

- Selectează obiectiv aplicanții, cel puțin în teorie. 78,5% dintre utilizatorii de ATS spun că angajările au devenit mai calitative datorită filtrării riguroase.

- Aplică un standard egal, deoarece toți candidații sunt evaluați după aceleași criterii.

Pe de cealaltă parte, există și potențiale probleme:

- Standardizat nu înseamnă, neapărat, obiectiv. ATS-ul preia bias-urile inconștiente ale celor care îl programează. De exemplu, un studiu publicat de Harvard Business Review arată că unele ATS-uri elimină CV-urile candidaților seniori, ale mamelor care au făcut pauze de carieră sau ale persoanelor cu experiență în industrii mai puțin trendy.

- Se penalizează lipsa unor cuvinte-cheie, chiar dacă nivelul de experiență este cel solicitat. Un CV excelent poate fi respins dacă nu conține mot-a-mot expresiile pe care ATS-ul le caută.

- Formatarea eye candy este și ea ignorată. Designul creativ sau infograficele pot face CV-ul tău ilizibil pentru ATS.

Cum să îți optimizezi CV-ul pentru a trece de ATS

Pentru a te asigura că aplicația ta nu este aruncată la coș de către ATS, urmează aceste sfaturi practice și testate:

- Copiază cuvintele-cheie din anunțul de job. Dacă în anunț apare "stakeholder management", nu scrie “gestionarea relațiilor cu stakeholderii”. Folosește sintagma exact cum apare ea în anunțul de recrutare.

- Folosește un format curat, liniar. Uită de CV-uri colorate, cu grafice sau coloane. ATS-ul interpretează mult mai ușor un format de tip .pdf, fără artificii vizuale.

- Folosește titluri de secțiuni standard. “Experiență profesională”, “Educație”, “Competențe.” Denumirile acestea rutinate sunt prietenele tale cele mai bune, deoarece ATS-urile sunt antrenate exact pe ele, nu pe “Povestea carierei mele”.

- Evită jargonul sau abrevierile. În loc de "PMP", scrie "Project Management Professional". Dacă spațiul îți permite, scrie-le pe amândouă.

- Fii strategic cu verbele de acțiune. ATS-urile sunt antrenate să recunoască verbe de tipul "coordonat", "implementat", "analizat". Folosește-le cu încredere ca să crești scorul CV-ului.

AȘA DA

- Am coordonat echipe de 10+ persoane în proiecte de implementare IT
- Titlu secțiune: Experiență profesională
- Project Management Professional (PMP), Master în Administrarea Afacerilor (MBA)
- CV în format .pdf, clar structurat, text simplu, fără artificii vizuale
- Stakeholder management în proiecte cross-funcționale

AȘA NU

- Coordonare echipe și supervizare proiecte cu impact major asupra businessului
- Titlu secțiune: Călătoria mea profesională
- PMP, MBA, NLP avansat
- CV în format grafic, cu două coloane, elemente vizuale și pictograme
- Am lucrat cu mai mulți stakeholder

Fii ATS-friendly, dar nu robotic

Trăim în era în care algoritmul decide dacă meriți să fii citit de un om.

E absurd și nedrept, dar real.

Cu toate acestea, există moduri inteligente prin care poți adapta CV-ul tău astfel încât să treacă de filtre fără să-ți pierzi personalitatea.

Privește ATS-ul ca pe o poartă automată: dacă ai cheia corectă (cuvinte-cheie, structură clară, format simplu), se va deschide. Dacă încerci să arunci un CV generic sau ieșit din șabloane, s-ar putea să ratezi complet interviul, fără măcar să știi de ce.

Ideea nu e să păcălești sistemul, ci să înveți să vorbești pe limba lui, ca să primești șansa de a-ți spune povestea în fața unui om.

Tu cum te adaptezi la ATS-uri?

What I read is worth it:

Read all the articles about

Labour market Career planning Find your job Job opportunities CV Resources

Undelucram.ro Contributor

Raluca Păduraru

Raluca Păduraru

More articles

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors