Share
Diurna legala 2016: Ultimele modificari
Diurna este un drept care poate fi acordat prin reglementarile aflate in vigoare oricarui salariat angajat in baza unui contract de munca si care merge intr-o deplasare in interes de serviciu. Potrivit Codului Muncii, salariatul delegat are dreptul legal la plata cheltuielilor de transport si de cazare, dar si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil acestuia.
Codul Muncii mai stabileste ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice pe parcursul unui an si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice cu o mare Conditie. Este necesar ca angajatorul sa aiba acordul salariatului.
La ora actuala, in Romania, exista doua tipuri de diurne. Este vorba, desigur, despre diurna interna care se acorda numai pentru deplasari in interiorul tarii si despre diurna externa care se acorda numai pentru deplasari in afara tarii. Sa incepem cu cea mai simpla!
Diurna legala externa
Diurna externa se acorda conform HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate, pentru indeplinirea unor misiuni temporare. Astfel, diurna se da in valuta si va fi la nivelul prevazut pentru fiecare tara in parte, in care are loc deplasarea. La ora actuala, cuantumul diurnei pentru fiecare tara este stabilit in anexa din HG nr. 518/1995. Este bine de stiut si chiar de notat undeva ca, in tarile UE, diurna legala este in prezent situata la valoarea de 35 euro pe zi.
Diurna legala interna
Diurna interna este reglementata de HG 1860/2006. In acest act normativ se mentioneaza ca in cazul delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interes de serviciu, poate primi diurna persoana care se deplaseaza pentru o distanta mai mare de cinci kilometri fata de localitatea unde isi are locul permanent de munca. Mai departe, este bine de stiut ca numarul zilelor in care angajatul se afla in delegare sau detasare se calculeaza de la data si ora plecarii si pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport in localitatea unde este situat locul permanent de munca.
Mai este ceva interesant. Daca plecati o singura zi sau pentru ultima zi, in cazul delegarii pentru mai multe zile, diurna vi se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
La ora actuala, in Romania, valoarea diurnei legale pentru bugetari este de 17 lei pe zi.
Noutatea pe care o aduce anul 2016 este ca in acest an se permite acordarea de diurne administratorilor si directorilor din cadrul institutiilor publice, sumele acordate si impozitarea lor fiind identice cu ale celorlalti angajati.
Cei care nu se cazeaza in unitati de cazare, atunci cand sunt in delegatie, pot primi 45 lei pe noapte.
Impozitarea diurnei in 2016
De ce este important sa stim care sunt valorile indemnizatiei pentru delegare si detasare valabile in cazul bugetarilor? Pentru ca ele, de fapt, reprezinta un indicator pentru calculul diurnei neimpozabile si in cazul companiilor private.
Intreg articolul poate fi citit accesând sursa.
Read all the articles about
LegislativeArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Legislative
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors