Dreptul la munca decenta

29.08.2017
2 min
Dreptul la munca decenta

Share

Sursa foto

Conceptul de munca decenta este putin discutat in Romania, unde nu exista studii ample despre munca decenta in Romania si, mai mult, la nivel national nu regasim o strategie care sa puna in aplicare pricipiile enuntate de Organizatia Internationala a Muncii.

Mai mult, in timp ce revistele de specialitate din strainatate sau diverse organizatii elaboreaza studii pe acest subiect referitoare la tineri, la noi este o tacere totala. Pentru a intelege de unde a aparut necesitatea definirii notiunii de munca decenta este necesar sa pornim de la o serie de statistici la nivel global:

- jumatate din forta de munca a planetei (1,4 miliarde persoane) caştiga mai putin de 2 dolari/zi.

- doar 20% din populatia globului se bucura de protectie sociala adecvata, in timp ce peste jumatate nu beneficiaza deloc de asa ceva.

- peste 200 de milioane de copii sub 15 ani muncesc in loc sa mearga la şcoala.

- in medie 2,2 milioane de lucratori mor anual in urma accidentelor de munca şi a bolilor profesionale.

- peste 85 milioane de tineri cu varste intre 15 şi 24 de ani din toata lumea, reprezentand aproape 50% din numarul total al persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, sunt şomeri.

- femeile sunt mai supuse riscului de a lucra in economia informala, cu protectie sociala scazuta sau in lipsa ei şi cu un grad ridicat de insecuritate.

- migratia in scop de munca este in creştere. in lume exista peste 86 de milioane de lucratori migranti, 34 de milioane in regiuni in curs de dezvoltare.

- creşterea economica globala eşueaza din ce in ce mai mult in incercarea de a crea locuri de munca mai bune, care sa conduca la reducerea saraciei.

Ce este munca decenta?

Organizatia Internationala a Muncii a pornit in definirea conceptului de Munca decenta de la 4 elemente: dreptul la munca, ocuparea fortei de munca, protectie sociala si dialogul social.

Putem afirma ca munca decenta este vazuta din perspectiva securizarii veniturilor obtinute si, prin aceasta, a propriei persoane, inclusiv a celor apropiati noua. Acest element ne asigura securitatea financiara, cea legata de sanatate si, in final bunastarea.

Cercetari recente au relevat faptul ca nevoile psihologice fundamentale (care intra in componenta notiunii de munca decenta) includ si trei noi elemente: nevoia de supravietuire si putere, nevoia tot mai accentuata a socializarii si nevoia autodeterminarii.

Care este valoarea ce identifica munca decenta pentru tine?

Munca decenta ar trebui (cel putin teoretic ) sa ofere o suma de beneficii, dintre care cel mai important este angajarea pe un post care sa satisfaca nevoile proprii ca individ. Daca ati identificat acel tip de munca, valoros pentru voi, continand elementele muncii decente, atunci veti fi mult mai determinati in ceea ce faceti. Va veti concentra pe ceea ce faceti si veti dori sa va perfectionati prin invatare continua, iar satisfactiile vor fi cu mult mai mari.

De ce conceptul de munca decenta este mult mai important pentru voi?

Era digitala suprapusa peste schimbarile globale aduc impreuna alte nevoi, care nu se mai regasesc in teoriile „clasice” despre munca. Modificarile rapide ale profilului angajatorului si angajatului modifica la randul lor insasi continutul actual al conceptului de munca decenta. Impactul acestor schimbari asupra noilor generatii, care isi cauta un job, este deosebit. De aici provine si insistenta celor care scriu la undelucram.ro, atunci cand va sfatuiesc sa va documentati foarte bine atunci cand cautati si aplicati pentru un job.

Ce ar trebui sa cautam cand vrem munca decenta?

Optiunile pentru o cariera (diferite de la individ la individ), presupun evaluarea directiilor pe care le veti adopta: satisfacerea nevoilor materiale si spirituale, recunoasterea meritelor, lucrul in echipa, un mediu de munca adecvat etc. Odata identificate si gasite modalitatile de realizare, veti face un pas foarte mare spre munca decenta.

Read all the articles about

Labour market

Article written by:

Undelucram.ro

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors