După cât timp trebuie să îţi schimbi jobul?

03.03.2015
2 min
După cât timp trebuie să îţi schimbi jobul?

Share

Articolul este scris de Mihaela Perianu si se gaseste pe Cariereonline.ro.

 

Răspunsul cel mai corect şi mai firesc este: Nu ştiu! Nu ştie nimeni, nu ştiu nici americanii ale căror teorii le imprumutăm fără discernământ, nu ştiu nici cercetătorii britanici. Nu ştiu nici eu care de 24 de ani am firma de recrutare (AIMS) şi de 10 ani am şi firma de training (Dale Carnegie).

 

Apar în presă tot felul de articole reţeta. Reţete pentru orice. În câţiva paşi, evident. Câteva exemple. E bine să-ţi schimbi job-ul la 5 ani. Sunt companii care te dau afară după 7 ani. Nu e bine să schimbi locul de muncă la 2 ani.

 

Un lucru este cert: pentru fiecare dintre noi binele arată altfel. Stăm într-un loc atât timp cât ne bine. Cred că asta ar fi abordarea corectă faţă de noi înşine, fie că este vorba de 2 ani sau de 20.


Sunt oameni care muncesc că să-şi plătească facturile. Sunt oameni care ar dormi la birou că nu au chef să se ducă acasă. Sunt oameni care-şi iau tot succesul vieţii din realizările profesionale. Sunt oameni care muncesc pentru că au hobby-uri scumpe. Sunt oameni care muncesc că pur şi simplu le place ce fac. Şi lista e lungă, lungă…miliarde de motive şi motivaţii. Şi toate sunt valide, reale, bune şi justificate. Nicio motivaţie nu e rea, atâta timp cât nu faci rău nimănui şi nu-ţi încalci promisiunile faţă de ţine şi faţă de cei din jur. E despre ce faci la job şi nu despre câţi ani stai.

 

Trăim cu totul şi cu totul alte vremuri. Vorbim despre motivaţie intrinsecă într-o lume care se tot schimbă. Când zicem că ne-am prins care-i mersul, ni se mai schimbă un şef, mai apare o aplicaţie care ne scoate din ritm, mai apare o restructarare/comasare de posturi/fuziune…în fine, apar multe chestii neplăcute sau pur şi simplu noi, care ne scot din ritm. Se schimbă PH-ul echipei, job-ului, a companiei.

 

Şi noi trebuie să rezistăm eroic. Că deh, specialiştii spun că nu e bine să schimbăm job-ul la 2 ani. E bine să stăm 5 şi după aia să schimbăm.

 

Să zicem că eşti printre aceia care schimbă jobul la 2 ani. Cine te mai angajează dacă eşti atât de instabil? O companie care are nevoie de oameni care nu au stare, care au experienţă în mai multe companii/domenii. Un angajator care la rândul lui a tot schimbat job-ul la 2 ani. E doar o varianta posibilă.

 

Sau…eşti într-o companie făină, îţi place ce faci, câştigi bine. Sunt mici sâcâieli, te enervează o colegă uşor isterică, parcă ai vrea locul şefului…dar una peste altă, îţi e bine. Dar tot auzi în cercul tău de prieteni, vezi pe Facebook şi în presă că eşti cam prost că eşti de peste 10 ani în companie. Păi cine te mai angajează dacă s-a pus deja praful pe tine? Am candidaţi care se scuză că au stat 10 ani într-o companie şi încep aşa: am stat 10 ani, DAR, am avut multe proiecte, am primit responsabilităţi noi, etc.


Dacă aţi stat 10 ani într-o companie, e foarte bine. Cine te mai angajează? O altă companie care apreciază loialitatea ta.

 

Am o amică care e de peste 10 ani în aceeaşi companie şi nu are de gând să schimbe nici job-ul şi nici compania. Îi place ce face, face bine ce face. S-a antrenat 2 luni că să urce pe Kilimanjaro. A reuşit, a urcat la 5895 de metri. Nu are ambiţii, stă în zona confort? O va da compania afară că a stat prea mult? Nu!

 

Concluzia? Nu există un termen limită standard care să te facă să stai legat de un job.

Read all the articles about

Career planning

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors