Share
Ești de zece? Enumeră 10 obligații ale tale în rolul de angajat. Care îți vin acum repede în minte?
Din entuziasm, dorința de a câștiga timp sau din necunoaștere, te uiți într-un CIM doar la Art. 13 „Drepturile și obligațiile salariatului”. Vezi acolo câteva propoziții scurte, îți spui în gând „aha, e ok am înțeles” și treci mai departe.
Îți propun să trecem împreună în revistă obligațiile tale din rolul de angajat și să le detaliem. Aprofundarea lor îți va aduce mai multă claritate și înțelegere iar cu ocazia asta vei și decoperii că sunt mai multe decât ai fi crezut inițial:
a) Ca orice contract și cel individual de muncă are un Obiect: faptul că îți asumi obligația de a presta o activitate pentru și sub autoritatea unui angajator;
b) Dacă ai negociat să-ți desfășori activitatea la sediul angajatorului, atunci ai obligația ca în intervalul orar stabilit prin contract, să fii prezent la locul de muncă;
c) Atunci când lucrezi la domiciliu, nu uita că ai obligația să informezi angajatorul despre programul orar în care vei lucra;
d) Dacă activitatea ta se desfășoară în condiții speciale atunci sigur ai primit echipament de protecție sau echipament individual de lucru și da, ai intuit bine, ești obligat să îl utilizezi, nu este o opțiune, ți-a fost oferit pentru siguranța ta.
e) Scrie ceva despre un preaviz? Atunci să ne lămurim: preavizul nu înseamnă că ai depus o demisie și începând cu a doua zi nu mai lucrezi! Preavizul, dacă este solicitat de angajator, este obligatoriu și de fapt este doar o denumire a ultimelor tale zile în companie. Tu rămâi în continuare salariat cu drepturi și obligații depline până la încetarea contractului individual de muncă. Da, este obligatoriu să respecți preavizul și da poți fi sancționat dacă nu o faci.
f) Îți place foarte mult locul tău de muncă și activitatea ta? Le vorbești oamenilor despre ce faci la serviciu? Foarte tare, te încurajăm, dar nu uita de alte două obligații: cea de fidelitate și confidențialitate. Mai exact că nu ai voie să dezvălui informații care pot prejudicia angajatorul și nici să-i faci concurență neloială. Alege cu simț de răspundere ce povestești despre compania și jobul tău acasă, în club sau cu prietenii!
g) Ai negociat o clauză de neconcurență? Ai mai adăugat alte obligații: să nu prestezi în interes propriu sau al unui terț, o perioadă de timp dupa încetarea CIM, o activitate în concurență cu cea a actualului angajator.
h) Să-ți realizezi norma de muncă – este mai mult decât respectarea programului de lucru. Ai obligația să îți duci la îndeplinire atribuțiile zilnice așa cum sunt stabilite în fișa postului.
i) Despre disciplina muncii nu vei găsi multe detalii, dar să știi că angajatorul poate stabili la nivel de companie o coordonare a activităților salariaților și anumite reguli pe care aceștia să le urmeze. Uită-te cu atenție în Regulamentul Intern, acolo vei găsi mai multe informații.
j) Este obligația ta să respecți normele SSM: nu te limita la a semna fișa de SSM. Acordă atenție instructajului oferit de specialist, pune întrebări cu privire la orice neînțelegere astfel încât în momentul în care vei utiliza orice echipamente, utilaje, instalații, să știi cu certitudine cum trebuie acestea puse în functiune, manevrate, întreținute și cel mai importat, cui urmează să ceri ajutorul atunci când o situație te depășește. Panica sau indiferența poate să te afecteze inclusiv pe tine.
k) Dacă job-ul tău presupune să lucrezi cu publicul atunci cu siguranță ai obligația să respecți un dress code stabilit de companie. Până la urmă ești interfața cu clientul extern și reprezinți imaginea angajatorului tău. Această informație tot în Regulamentul Intern se va regăsi.
l) Lucrezi în resurse umane, logistică, achiziții sau un alt rol prin care interacționezi cu furnizori sau clienți? Ai obligația de a-ți păstra intactă integritatea morală și profesională. Nu te lăsa impresionat niciodată de micile atenții, cadouri, promisiuni. Mai bine le refuzi politicos decât să pici într-o capcană care îți atrage o cercetare disciplinară. Mai mult decât atât, ai obligația să informezi angajatorul despre astfel de tentative.
m) Compania unde lucrezi oferă programe de formare profesională? Ai obligația să participi și te sfătuiesc să o privești mai degrabă ca un beneficiu: orice curs/webinar/workshop te ajută să te dezvolți profesional, așa că nu le rata!
Ne oprim aici cu enumerarea, în schimb tu după ce termini de citit CIM, treci la următorul document: Regulamentul Intern. Așa cum spuneam mai sus: verifică toate obligațiile tale și nu uita… pune întrebări unde ai neclarități. Abia la final, dacă ești de acord cu tot ce ai lecturat, poți semna contractul individual de muncă.
Am enumerat mai multe obligații, știu, dar până la urmă să fim realiști – tu meriți mai mult de .. 10!
Read all the articles about
Legislative Guide Mission About the crafts Find your job Negotiation Ethics Workforce planningUndelucram.ro Contributor
Cristina Elena Florescu
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Legislative
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors