Follow-up dupa interviul de angajare: Pasul pe care il "sar" romanii

20.03.2012
3 min
Follow-up dupa interviul de angajare: Pasul pe care il "sar" romanii

Share

Procesul de recrutare pentru un job se aseamana cu un proces clasic de vanzare in care candidatii trebuie sa urmeze o serie de pasi. Un element pe care il uita candidatii romani este follow up-ul dupa un interviu de angajare. Despre ce este si care sunt beneficiile follow-up-ului a vorbit Madalina Uceanu, specialist in Resurse Umane intr-un interviu Business24.

 

Follow-up dupa trimiterea unei aplicatii este un element care nu lipseste din procesul de recrutare respectat de candidatii din tarile europene. Cat de important este acest pas intr-o aplicatie corecta pentru un job?
 

Nu cred ca putem vorbi despre o aplicatie corecta, ci mai degraba despre un nivel de interes care ar trebui manifestat in acest fel. Cred ca este util un follow up via email la data specificata in anunt ca data limita pentru transmiterea unui raspuns.
 

Din pacate, insa, foarte multi recruiteri se confrunta cu un numar de aplicatii mult mai mare fata de capacitatea de procesare, ceea ce ar putea crea inca o frustrare candidatului care nu primeste un raspuns nici la scrisoarea de follow up.
 

Cred ca mesajul acesteia este unul de interes, iar daca ne stabilim corect asteptarile si intelegem utilitatea gestului doar din perspectiva mesajului pe care vrem sa il transmitem, ne este util in procesul de cautare a unui job.

 

De ce romanii privesc cu reticenta acest element care completeaza aplicatia?
 

Cred ca nu exista inca obisnuinta de a aborda procesul de cautare a unui job ca pe un proces clasic de vanzare. Daca ati intreba un vanzator care sunt pasii pe care ii are de facut din etapa evaluarii unui client pana la momentul inchiderii vanzarii, va mentiona cu siguranta si etapa de expunere a beneficiilor, dar si cateva etape de follow up.

 

Cum este mai corect sa procedeze un candidat: sa sune angajatorul dupa ce trimite CV-ul si scrisoarea de intentie, sau dupa interviu? De ce?
 

De multe ori, capacitatea unui angajator de a procesa corespunzator toate cererile de angajare care vin catre el este destul de redusa fata de numarul de aplicatii.
 

Din acest motiv, cred ca este mult mai utila revenirea cu un email dupa interviu, mai ales daca discutia ni s-a parut interesanta si nivelul de motivatie a ramas sau chiar a crescut dupa aceasta etapa.
 

Motivatia acestei etape ar fi confirmarea acestui nivel de interes si eventual sublinirea aspectelor care au fost explorate in timpul interviului si care recomanda respectivul candidat pentru jobul evaluat.

 

4. Care este rolul scrisorii de multumire in follow up dupa un raspuns negativ?
 

Principalul obiectiv este pastrarea unei relatii cu compania angajatoare, mai ales daca ni se pare de interes chiar posibilitatea de a fi pastrati in baza de date si luati in calcul pentru alte eventuale proiecte in viitorul apropiat.
 

Cred ca mesajul acesta ar trebui sa fie transmis oricum foarte clar de un candidat in scrisoarea de multumire pentru un raspuns.

 

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac candidatii in follow-up dupa interviu?
 

Cred ca principalele greseli pe care le poate face un candidat pe parcursul unui proces de recrutare sunt legate de asteptari si managementul emotional al intregului proces.
 

Una dintre cele mai frecvente tine de un nivel gresit de asteptare legat de frecventa si rapiditatea cu care va primi raspunsurile, iar in lipsa acestora acumularea unui nivel ridicat de frustrare care poate afecta intreg procesul de cautare a unui job in continuare.
 

A insista cu prea multe emailuri sau telefoane mi se pare riscul cel mai mare, putand avea un efect contrar celui asteptat.
 

In egala masura, absenta unei scrisori de multumire si de reconfirmare a interesului, in special dupa interviu, poate avea acelasi efect, sugerand lipsa de interes.

 

Trei beneficii ale follow-up-ului pentru candidat
 

Principalele beneficii ar fi legate de faptul ca aceasta practica confirma interesul pentru jobul disponibil, confirma intelegerea cerintelor jobului si subliniaza avantajele sale (mai ales dupa interviu) si, nu in ultimul rand, poate asigura o colaborare pe termen mai lung, pentru alte posturi disponibile in cadrul aceleasi companii.

 

Cat de important este follow-up-ul pentru un angajator? Poate schimba parerea acestuia?
 

Principalul mesaj pe care il transmite aceasta abordare este legat de interes, precum si o confirmare a unei abordari profesionale a lucrurilor.
 

Nu cred ca poate schimba dramatic parerea unui angajator in urma unui interviu, dar poate confirma motivatia si parerea buna deja formata in cadrul interviului.

 

Trei sfaturi pentru un candidat care suna angajatorul dupa trimiterea aplicatiei
 

As sugera mai degraba transmiterea unui email decat o abordare telefonica, iar daca e sa ne raportam la aceasta sfaturile ar fi ca atunci cand transmitem scrisoarea de follow up sa ne asiguram ca nu suntem inainte de termenul limita fiindca riscam sa parem ca fortam nota;
 

Dupa un interviu ar fi util sa nu revenim doar cu o scrisoare prea generala de multumire, ci una care sa includa punctele de vedere discutate in interviu. De asemenea, ar trebui sa evitam sub orice forma manifestarea unor frustrari sau nemultumiri in aceasta forma, cred ca nu foloseste nimanui, iar in lipsa unui dialog riscam ca angajatorul sa ramana cu o parere negativa.

Read all the articles about

Interview from A to Z Interview resources

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors