Gestionarea anxietății la întoarcerea din vacanță

16.08.2022
4 min
Gestionarea anxietății la întoarcerea din vacanță

Share

August – luna la care visăm tot anul, luna în care e mai liniște la serviciu pentru că mai toată lumea pleacă în vacanță, luna în care avem și noi planuri de vacanță, luna în care ne propunem să începem sau să terminăm tot felul de proiecte amânate, luna în care ne propunem să citim toate cărțile alea pe care le-am cumpărat și stau de luni bune încă nedesfăcute, sau poate, pur și simplu, luna în care ne propunem să dormim și să ne relaxăm mai mult.

Și parcă avem un deja-vu cu luna August: aceleași planuri mărețe făcute an de an cu entuziasm înainte de luna August, aceeași stare de anxietate în cursul lunii August.    

 

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o stare afectivă neplăcută în care noi credem faptul că ceva ne-ar putea face rău, dar nu suntem siguri ce ar putea fi. Este acea îngrijorare constantă însoțită de un sentiment de nesiguranță, având legătură cu un pericol potențial sau perceput. În multe dintre cazuri, pericolul care produce starea de neliniște nu este conștientizat, astfel se resimte mai puternic starea de nesiguranță.

Cu gândul la pericol, recomandarea este să nu facem confuzie între anxietate și frică. Deși se simt similar în corp, și pot fi resimțite în același timp, cele două ne afectează diferit. Frica este un răspuns emoțional neplăcut în care noi credem faptul că ceva ne-ar putea face rău, doar că, în comparație cu anxietatea, știm sigur ce anume. Ce se întâmplă în cazul emoției de frică, este faptul că, creierul nostru nu știe să facă distincția între un pericol real și un pericol perceput, adică între un câine care ne latră, și vorbitul în public, iar răspunsul Fight-Flight-Freeze apare în ambele situații, chiar dacă nu este cel mai recomandat în cazul pericolului perceput.

 

De ce apare anxietatea când se presepune că ar trebui să fim relaxați?

Răspunsul la această întrebare este legat în principal de sentimentul de nesiguranță, și de modul în care gestionăm starea de incertitudine. Treaba creierului nostru este să ne protejeze, să ne țină în situații cunoscute, nu neapărat sănătoase, pentru care are strategii cognitive de rezolvare a problemelor, astfel că, de fiecare dată când ne aflăm într-o situație nouă, creierul nostru o va percepe ca pe un pericol de moarte.

Așa că:

* În situația în care la serviciu este mai liniște pentru că managerul sau clienții au plecat în vacanță, creierul nostru, obișnuit probabil cu emoții puternice neplăcute de frustrare, furie, dezamăgire, vină, acum se alarmează pentru că emoțiile plăcute pe care le simțim într-o stare de relaxare nu îi sunt cunoscute.

* În situația în care noi plecăm în vacanță, sau în care ne propunem să dormim și să ne relaxăm mai mult, ni se schimbă rutina zilnică pe care o aveam la locul de muncă, iar pentru creierul nostru este iarăși o noutate.  Primele zile din vacanță le petrecem cu gândul la „ce o să se întâmple în lipsa noastră la job”, iar anxietatea o să fie însoțită, de asemenea, și de emoții de vină și/sau rușine legate de faptul că „noi trebuie să muncim, nu să lenevim”. Ultimele zile de vacanță vor veni cu gânduri apăsătoare legate de  „ce mă așteaptă la muncă după vacanță”, mai ales dacă nu avem o persoană care să ne preia responsabilitățile în lipsa noastră.

* În situația în care ne propunem să începem sau să terminăm tot felul de proiecte amânate, sau ne propunem să citim toate cărțile alea pe care le-am cumpărat și stau de luni bune încă nedesfăcute, creierul nostru resimte toată această presiune suplimentară pe care o punem pe noi înșine, iar acțiunea noastră va fi de amânare, iar gândul apăsător de „treabă neterminată“  va persista în mintea noastră creeându-ne anxietate.

 

Gestionarea anxietății

În procesul de alfabetizare emoțională ajungem să înțelegem faptul că emoțiile ne transmit mesaje diferite, și fiecare emoție necesită un răspuns specific pentru o gestionare corespunzătoare. Răspunzând la mesajul emoțiilor noastre înseamnă să acționăm inteligent din punct de vedere emoțional.

Așa cum am menționat mai devreme, emoția de anxietate ne transmite faptul că noi credem că ceva ne-ar putea face rău, dar nu suntem siguri ce ar putea fi.

O modalitate de a naviga în anxietate este de a încerca să o transformăm într-o frică. Dacă putem numi sursa potenţială a fricii, atunci putem întreprinde acțiuni pentru a diminua sau elimina sursa fricii. Așa că o practică recomandată în momentele de anxietate este următoarea:

 

1. Luăm pix/creion și o foaie de scris (este important să scriem de mână);

2. Ca titlu, scriem situația care ne îngrijorează (chiar dacă nu avem foarte multe detalii);

3. Sub titlu, scriem sub formă de listă toate lucrurile neplăcute care s-ar putea întâmpla legat de situația care ne îngrijorează;

4. Tăiem cu o linie lucrurile din listă care nu sunt în controlul nostru (ex. dezastre naturale, modul în care vor (re)acționa alții);

5. Pentru lucrurile care au rămas netăiate în listă, scriem câte o acțiune pe care o putem face, și care ne va diminua starea de neliniște;

6. Dacă nu găsim, cerem perspectiva altor persoane apropiate sau specializate. Ascultăm perspectiva altora cu intenția de a primi, și nu de a da replica. Mulțumim și mergem mai departe;

7. Ținem lista aproape. Dacă reapare anxietatea, citim lista cu voce tare – ne va ajuta să ne liniștim. Dacă apar lucruri noi, reluăm exercițiul de la pasul 3.

 

În concluzie, anxietatea este o reacție normală care duce la creșterea vigilenței în situațiile necunoscute. Totuși, un nivel crescut de anxietate nu ne este de folos atunci când ne împiedică să avem o performanță bună în viața profesională și personală, fiind tot timpul în stare de alertă pentru a evita situațiile pe care le considerăm nesigure. De asemenea, anxietatea poate fi rezultatul unui dezechilibru chimic sau biologic, caz în care sprijinul ar trebui să provină dintr-o sursă medicală sau terapeutică.

 

Florina Cioaga

ICF Coach | Trainer | Business mentor

Read all the articles about

Guide Balance Human behaviour Human behavior HR Coach

Undelucram.ro Contributor

Florina Cioaga

Florina Cioaga

More articles

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors