Share
Ghidul demisiei: Toate informatiile pe care trebuie sa le stii inainte sa renunti la un loc de munca
Orice salariat are dreptul sa demisioneze dintr-un post, fara a fi nevoit sa isi motiveze decizia, angajatorul fiind obligat sa accepte incetarea unilaterala a raportului de munca. Totusi, dupa ce si-a inaintat demisia, angajatul nu poate parasi imediat locul de munca, ci mai are cateva obligatii fata de fostul sau angajator. Prezentam astazi toate informatiile utile pe care trebuie sa le stiti despre aceasta procedura de incetare a unui contract de munca.
1. Demisia, un drept al oricarui angajat
Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorul incetarea contractului individual de munca, indiferent daca acesta a fost incheiat pe perioada determinata, nedeterminata ori temporara sau pentru munca la domiciliu.
Dreptul unui angajat de a demisiona este prevazut la art. 81 din Codul muncii, care mai stabileste ca salariatul nu este obligat sa isi motiveze demisia.
Notificarea de demisie trebuie formulata in scris, insa nu este necesar ca ea sa fie acceptata de angajator, deci nu depinde de o aprobare scrisa sau tacita a acestuia. Puteti consulta in fisierul atasat acestui articol un model pentru o notificare de demisie.
Totusi, pentru ca notificarea de demisie sa produca efecte juridice, ea trebuie sa fie comunicata angajatorului.
Atentie! Avocatul Elena Andriescu de la Pachiu si Asociatii explica, intr-un alt articol al AvocatNet.ro, ca notificarea de demisie este un act irevocabil. Odata comunicata angajatorului, salariatul nu isi mai poate retrage demisia decat in situatia in care primeste acordul angajatorului pentru acest lucru.
2. Cum trebuie instiintat angajatorul despre demisie
Una dintre cele mai comune metode de comunicare a demisiei este cea in care notificarea scrisa este inregistrata in registrul de intrare-iesire al angajatorului, ceea ce arata ca acesta a luat la cunostinta despre document. Odata cu indeplinirea acestei etape procedurale, notificarea capata data certa, in functie de care se va calcula si termenul de preaviz.
De asemenea, comunicarea demisiei se poate face si prin scrisoare recomandata sau prin scrisoare cu confirmare de primire, trimisa la sediul angajatorului. In aceasta situatie, notificare isi va produce efectele juridice de la data primirii scrisorii de catre angajator.
Atentie! Codul muncii sanctioneaza angajatorii care refuza sa inregistreze demisia unui salariat cu amenda cuprinsa intre 1500 si 3000 de lei.
3. Preavizul
Odata ce un angajat demisioneaza, el nu poate parasi imediat locul de munca, ci trebuie sa ramana intr-o perioada de preaviz, astfel incat angajatorul sa aiba timp sa gaseasca un inlocuitor pentru postul care ramane liber.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Totusi, Codul Muncii stipuleaza ca preavizul nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie. Pentru functiile de conducere, aceasta perioada de preaviz nu poate depasi 45 de zile lucratoare.
Termenul de preaviz curge de la data comunicarii notificarii, fara a se calcula si ziua comunicarii.
Atentie! Angajatul este obligat sa acorde angajatorului termenul de preaviz, indiferent daca acest lucru a fost mentionat sau nu in notificarea de demisie.
4. Drepturi si obligatii in termenul de preaviz
Pe durata preavizului, contractul de munca isi produce toate efectele, ceea ce inseamna ca atat salariatul, cat si angajatorul au aceleasi drepturi si obligatii ca in cazul inexistentei preavizului.
Astfel, salariatul trebuie sa se prezinte la serviciu pentru programul normal de lucru si sa isi indeplineasca atributiile profesionale obisnuite.
De cealalta parte, angajatorul este obligat sa plateasca salariul corespunzator perioadei lucrate.
Atentie! Orice suspendare a contractului individual de munca (cum ar fi situatia unui concediu medical) implica si o suspendare corespunzatoare a termenului de preaviz.
5. Cand nu trebuie respectat termenul de preaviz
Desi Codul Muncii prevede ca salariatul trebuie sa respecte termenul de preaviz, existaa si doua situatii in care nu preavizul nu mai este obligatoriu.
Prima dintre ele este este cea in care angajatorul renunta partial sau total la acest termen. Avocatul Elena Andriescu de la Pachiu si Asociatii explica in articolul mentionat ca “intrucat termenul de previz este un drept prevazut in beneficiul angajatorului, acesta poate renunta oricand la el, urmand ca demisia sa isi produca efecte din momentul renuntarii”.
Totodata, termenul de preaviz nu este obligatoriu nici in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Articol de Roxana Neagu, preluat de pe Avocatnet.ro.
Read all the articles about
Career planningArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
4 comments
Access your account and add your comment
DOBI
john
- fie la momentul expirarii perioadei de preaviz calculat de la data inregistrarii demisiei (art. 81 alin. (1) din Codul muncii republicat;
- fie la data la care angajatorul a renuntat total sau partial la termenul de preaviz (art. 81 alin. (7) din Codul muncii republicat).
raluca
angajat
Career planning
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors