Ghidul salariilor pentru anul 2014

11.01.2014
2 min
Ghidul salariilor pentru anul 2014

Anul 2014 se anunta mai bun ca cel precendent in ceea ce priveste salariul net, cel putin asa afirma specialistii.

Totusi Romania ocupa penultimul loc (ultimul loc fiind ocupat de vecinii nostri bulgari) daca e sa privim o statistica a salariului minim pe econimie. Acesta creste in Romania de la 800 de lei la 850 de lei pana la mijlocul anului, respectiv la 900 de lei in a doua parte a acestuia. La polul opus, in ceea ce priveste salariul minim, se afla Franta cu 1430 de euro si Irlanda cu 1460 de euro.

ATENTIE: angajatorii (fie din Romania, fie din afara acesteia) nu va pot angaja pe un salariu mai mic decat salariul mic pe economie specific fiecarei tari. Amenzile pentru astfel de practici sunt cuprinse intre 1000 si 2000 de lei (pe teritoriul Romaniei).

De asemenea, salariul mediu pe economie va creste si el in 2014 cu 75 de lei, astfel ca noua valoare va fi de 2298 lei (vorbim aici de salariu mediu brut).

Domeniile care vor beneficia de o crestere naturala a salariilor in 2014, desi o crestere mica, sunt:

- IT
     - Inginerie
     - Externalizare servicii
     - Medical-farmaceutic
     - Vanzari

Astfel, vom avea un interval general cuprins intre 900 si 2200 de lei lunar pentru pozitii de incepatori si pentru pozitii cu experienta de pana la trei-patru ani.

Operatorii, casierii, lucratorii comerciali vor avea un salariu cuprins intre salariul minim pe economie si undeva putin peste 1100 de lei, indiferent de domeniul in care vor lucra. In aceasta categorie de angajati, vor fi incadrati cei fara prea multa experienta de munca, cei cu studii medii sau cu studii superioare proaspat finalizate sau in curs de finalizare.

Mergand mai de parte, salariile vor creste pentru cei care vor activa in domeniile IT, in domeniul farmaceutic sau in traduceri, in toate dintre aceste domenii salariile pot ajunge la 2000 de lei lunar (vorbim iarasi de pozitii fara prea multa experienta).

O limba straina va aduce un spor la salariu, mai ales in domeniul serviciilor externalizate. Totusi, acest spor salarial va fi cu adevarat simtit in cazul limbilor "exotice", cum ar fi olandeza, norvegiana, daneza sau suedeza. Limbile deja uzuale, precum engleza sau franceza, vor fi considerate ca limbi normale si nu vor fi platite in plus. Germana este inca considerata o limba de nivel mediu, beneficiind astfel de un mic spor salarial.

Lasand la o parte salariile specifice fiecarui domeniu, este bine de amintit ca salariile din 2014 vor depinde foarte mult si de numele companiei in care activati. Mai mult decat atat, in functie de experienta pe care o aveti atat in piata muncii cat si in compania respectiva, pachetul salariul va contine pe langa salariul in sine si alte beneficii, ca de exemplu: abonamente la clinici particulare, abonamente la sali de relaxare si fitness, reduceri in diferite magazine, telefoane si laptopuri de serviciu si, in unele cazuri chiar si masina de serviciu.

SALARIUL MEDIU NET PE JUDETE

Conform datelor din 2012 si 2013, ne permitem sa amintim cei mai importanti jucatori in piata muncii din Romania:

- in domeniul de retail/vanzari: marile lanturi comerciale Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Lidl, Mega Image
- in domeniul IT: Ubisoft, Electronic Arts, Xerox, Endava
- in domeniul serviciilor externalizate: Webhelp, Genpact, HP Geboc, Dell, Honeywell
- in domeniul ingineriei: Autoliv, Ericsson, IBM, Huawei, Oracle, Microsoft, Axway

Von analiza pe tot parcursul anului 2014 care vor fi jucatorii importanti ai acestui an, de asemenea va asteptam la dialog avand ca principal subiect nivelul salarial din Romania.

>> CITESTE SI GHIDUL SALARIILOR PENTRU ANII 2013, 2012, 2011

Read all the articles about

No categories

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

9 comments

ionut

29.08.2014

Salut, astazi este a 3-a zi de interviuri diferite firme (caut loc de munca soferb,c,e in domeniu distributiei,livrare,protocol) salariul oferit este intre 1000 -1300 cu manipulare de marfa indepozite,cunostinte de mecanica,peste 12/zi si sambata,engleza cer aproape toti -am peste 13 ani de munca -salarii de mizerie intr-o tara de mizerie

io

12.02.2014

Romanii..la groapa cu lei ...ce dracu mai prezentam aici o imagine cool despre noi ...suntem la mana lor ...

ADMIN - undelucram.ro

10.02.2014

@TheOne: multumim pentru sugestie; vom incerca sa actualizam informatiile despre salarii, de asemenea vom incerca sa evidentiem aceste informatii si prin diagrame

The One

08.02.2014

@undelucram

In 2011/2012, ati avut anumite tabele cu marje de salarii pentru diferite job-uri. As vrea, daca se poate, sa faceti si anul acesta astfel de tabele, ca sa vedem care este trendul mai exact (cu specificatie de experienta gen student/absolvent, 1-2, 2-3, 4-5 ani, etc). Sa indice deasemenea si cu cat s-a modificat salariul pentru anul acesta.

Cred ca toata lumea ar fi interesata de astfel de tabele cum au existat si in anii trecuti !

Mr. G

25.01.2014

Sa ai pana in 1000 de lei in mana, asa cum are majoritatea, e un pic trist. Nici guvernul asta n-a facut nimic

2000

22.01.2014

stati linistiti ca nici cu 2000 de RON nu poti cumpara mare lucru... este foarte trist. nici nu te poti gandi sa pui ceva consistent deoparte decat facand sacrificii sau stand in casa . de imbracat in fiecare luna si distractii nici nu se mai pune problema

lola

21.01.2014

corect, avem preturi de UE si salarii ???? majoritatea sunt sub 1000 de lei :( ce poti cumpara de banii astia???

Specialistul

16.01.2014

Cand vom avea salariul minim pe economie 1200-1500 lei net (in mana) ? Avem preturi comparabile cu UE dar salarii umilitoare de 200 E. Acesta este rezultatul loviturii de stat din 1989, in urma careia economia, industria RO, a fost "gestionata competent" de toate partidele care au fost la putere prin rotatie (PSD+PNL+PDL). Au ajuns unii exagerat de bogati, "copii de bani gata" si milioane de romani care traiesc la limita de saracie ........

bobo

16.01.2014

salariul minim pe economie este brut adica din 850 ramai cu 636 dupa impozitare, majotitatea firmelor in momentul actual oferind acest salariu

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors