Share
Importanța Culturii Organizaționale centrate pe individ
Cultura organizațională reprezintă un set de valori, norme, obiceiuri și practici care definesc modul în care o organizație funcționează și interacționează cu angajații săi, clienții și mediul. O cultură organizată deschisă și orientată spre individ este esențială pentru succesul și evoluția durabilă a unei companii. În acest articol, vom explora beneficiile unei astfel de culturi și impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra celor din organizație și organizației în ansamblu.
Promovarea creativității și inovației:
Intr-o cultură deschisă unde angajații sunt încurajați să își exprime ideile, să propună soluții inovatoare și să contribuie la dezvoltarea organizației, aduce beneficii clare. Prin crearea unui mediu în care fiecare individ se simte valorizat și ascultat, compania poate beneficia de o gamă diversificată de perspective și abordări. Acest lucru conduce la generarea de idei noi și la dezvoltarea produselor sau serviciilor mai inovatoare, adaptate nevoilor pieței în continuă schimbare. De cele mai multe ori, este foarte posibil ca parte din angajați să fie totodată și consumatori direcți, clienți ai companiei din care fac parte, fie vorba de servicii, fie vorba de produse.
Cultura organizațională poate să joace un rol important în selecția de servicii sau produse ale unei companii anume, mai ales dacă există dovezi clare din mediul online și până-n practică a tratamentului oferit celor ce provin din companie. Implicarea în bunăstarea angajațiilor se poate observa prin lucruri mai presus de mesele la birou sau reunini ale echipei, se observă prin interacțiunea cu respectivii angajați la diverse târguri de joburi, statistici din diferite domenii care explică pe larg wellbeing-ul din industria respectivă, se observă și prin longevitatea la un loc de muncă, deși acesta nu mai este tocmai un factor definitoriu, dar contribuie cu o pondere mare, se observă prin ce fel de beneficii se oferă celor ce intră în companie și mai precis prin existența unor pachete sau demersuri de retenție a celor de sunt deja angajați într-o companie.
Angajament și retenția crescută:
Sunt alte aspecte ce provin din urma unei culturi organizaționale centrate pe individ. O cultură organizațională deschisă și orientată spre individ contribuie la crearea unui sentiment de apartenență și implicare pentru angajați. Atunci când aceștia se simt valorizați și au posibilitatea să își aducă contribuția personală la succesul companiei, dar totodată să se bucure și de acest succes sub formă de remunerație sau beneficii diverse, vor fi mai motivați să rămână în organizație pe termen lung. Acest lucru duce la o reducere a fluctuației personalului și la economii semnificative în ceea ce privește recrutarea și formarea noilor angajați, care de cele mai multe ori se ridică la sume mari pentru organizație, scăderea implicării celorlați angajați rămași, creșterea timpului de livrare a unui serviciu sau produs, poate chiar și plecarea altor angajați din departamentele respective.
Dezvoltarea competențelor și învățarea continua:
Sunt susținute de către o cultură centrată pe individ și se dezvoltă ca urmare a unei culturi bine implementate. Angajații sunt încurajați să își dezvolte abilitățile și competențele, iar organizația oferă resurse și oportunități pentru formare și dezvoltare personală. Această abordare nu doar că îmbunătățește performanța individuală, ci contribuie și la creșterea nivelului general de cunoaștere în cadrul organizației. Oferă totodată curaj celor noi veniți sau celor de sunt deja în companie, să vorbească despre ce nevoi de cunoaștere sunt necesare pentru a face mai bine munca sau chiar și despre oportunități de îmbunătățire a proceselor deja existente, serviciilor ori produselor. O cultură organizațională deschisă, liberă de prejudecăți, ce pune accentul pe om și creșterea sa, ajută la crearea unui mediu dinamic și clădit pe înțelegere care atrage dezvoltarea și învățarea pe mai departe.
Comunicare și colaborarea:
Sunt facilitate de o cultura organizațională deschisă, transparentă și eficientă. Angajații se simt liberi să își împărtășească opiniile și preocupările, iar conducerea este receptivă la feedback-ul lor. Această comunicare deschisă facilitează colaborarea între departamente și echipe, promovând astfel sinergia și rezolvarea mai eficientă a problemelor, o dinamică agilă și conștientă de ce se desfășoară la nivel de structură organizațională. Ajută la crearea de procese unitare și eficientă, dar oferă exact cele necesare persoanelor din organizație, pentru a se exprima fără represalii.
Adaptabilitatea la schimbare:
Este totodată o reușită a unei organizații cu o cultură deschisă și orientată spre individ. Apare mai puțin rezistentă la schimbare și oamenii din organizație sunt mai dispuși să se adapteze unor noi cerințe. Deoarece angajații sunt încurajați să gândească deschis și vast și să propună soluții noi, organizația devine mai agilă în fața provocărilor și oportunităților din industria în care operează. Acest aspect poate ajuta și la intrarea poate într-o nouă industrie sau piață. Fiind cultura stabilă, centrată pe individ, diversă, deschisă și flexibilă totodată, coeficientul de adaptabilitate poate crește simțitor.
Un bun exemplu poată să apară aici din perspectiva unor companii care poate oferă servicii, însă vor să meargă către a crea și produse ce pot să fie folosite pentru acele servicii sau chiar alte produse, ca de exemplu o companie de telefonie care vinde servicii de telefonie, dar vrea să meargă către a crea telefoane mobile sau poate un producător de hale industriale care vrea să treacă în domeniul imobiliar. Evident că este vorba și de o tranziție tehnologică, așadar de schimbare, comunicare, competențe, creativitate și angajament, dar dacă cultura este absolut transparentă, naturală, există procese bine puse la punct și celor din companie li s-a creat și câștigat încrederea în mersul companiei și viziune acesteia, totul este realizabil cu puțină fricțiune a mediului intern.
Cultura organizațională centrată pe individ:
Este necesară și se poate extinde cu ajutorul celor ce ajută și vor să ajute la crearea unui mediu natural de muncă, care ajută și favorizează dezvoltarea individului, care se asigură că acesta este bine din punct de vedere emoțional și financiar la locul de muncă, că are încredere în ce valori exprimă compania și știe că este prețuit în primul rând ca om. Dacă indivizii din organizații se simt parte cu adevărat din cultura sănătoasă a unei companii și acest lucru stimulează mai departe obiectivele companiei, aceștia devin cu atât mai mult niște ambasadori ai companiei și promovează cu naturalețe organizația, retenția crește și creativitatea se manifestă sigur și natural.
Read all the articles about
Organizational excellence Labour market Balance Career planning Human behaviour Ethics Job opportunitiesUndelucram.ro Contributor
Alin Banță
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Organizational excellence
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors