Share
In numai 7 ani piata muncii si a fortei de munca se va transforma total
In luna septembrie a aparut lucrarea „Ghidul Meseriilor Viitorului” realizata de grupul de reflexie „Initiativa Pentru Competitivitate”. Coordonatoarea acestei lucrari, conf. univ. dr. Andreea Paul, de la Facultatea de Relatii Economice Internationale - ASE, mentioneaza in „Nota asupra editiei” ca acest Ghid „ne ofera un tur virtual in viitor.”*
Intentia noastra este sa folosim din datele oferite de acest Ghid pentru a va schita o imagine de ansamblu a ceea ce inseamna Revolutia Industriala 4.0 sau Revolutia Digitala.
Ce va aduce Revolutia Digitala?
Se asteapta ca pana in 2025 sa se inregistreze transformari majore datorita:
• Inteligentei artificiale;
• Roboticii;
• Tiparirii in 3D;
• Biotehnologiei;
• Realitatii virtuale augumentate;
• Transportului autonom.
Din perspectiva acestor transformari, unele dintre ele bat deja la usa, vom incerca sa schitam care vor fi oportunitatile de cariera si, legat de acestea, aptitudinile de maine solicitate de piata muncii, meseriile vitorului, inclusiv cele care vor disparea, dar si ce se va intampla cu oamenii.
1. Locurile de munca ale viitorului
Robotica, Inteligenta Artificiala, Realitatea Virtuala, 3D, Transportul autonom etc. „vor genera locuri de munca performante si mai bine platite”. Specialistii sunt de acord ca nu disparitia locurilor de munca reprezinta problema esentiala, ci aparitia in viitor de noi locuri de munca, care nu vor putea fi acoperite din cauza lipsei abilitatilor necesare.
2. Aptitudinile necesare angajatului pe piata muncii de maine
Referitor la acest aspect al lumii de maine studiul citeaza organizatia Crimson Education, care vorbeste despre faptul ca in viitor, daca va veti dori un loc de munca, atunci va trebui sa va dezvoltati o serie de calitati considerate obilgatorii:
- Flexibilitatea mentala si capacitatea de a rezolva probleme complexe;
- Gandirea critica;
- Creativitatea;
- Sociabilitatea;
- STEAM - Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica;
- SMAC - Social, Mobil, Analitic si Cloud („noua definitie a sociabilitatii in mediul digital”)
- Cunostinte interdisciplinare.
Ati putea spune ca nu sunt foarte multe noutati fata de ce s-a cerut si pana acum. Totusi, aceste calitati nu vor putea fi puse in valoare daca nu sunt insotite si de o serie de aptitudini (mentionate de un studiu semnat Fast Company) considerate fundamentale si care nu pot lipsi din pregatirea unui tanar dornic sa obtina un job in viitor:
- „Profilul uman in pregatire (arte, filosofie, filologie etc.) masinile inteligente nu ne pot intrece in aceste domenii;
- Sa nu existe o specializare ingusta - multidisciplinaritate;
- Asimilarea noilor tehnologii-va face diferenta dintre creativi si atehnici.”
- Mai putem adauga calitatile necesare ale unui om de succes pe piata muncii - Brand-ul personal, Fluenta digitala, Reteaua proprie de conexiuni sociale, Intelegerea complexitatii fenomenelor, Adaptabilitatea - toate fiind mentionate de Institute for the Future.
3. Tendintele pietii muncii in viitor
Studiul pe care vi l-am supus atentiei mentioneaza (pg. 47) 8 nevoi si tendinte pe baza carora va functiona piata muncii in viitor. Referitor la ce intereseaza direct pe cititorii platformei Undelucram.ro, vom cita:
- nevoia de a reduce timpul petrecut la munca;
- nevoia de a flexibiliza programul de munca;
- nevoia de a creste nivelul de satisfactii la locul de munca.
Despre aceste „nevoi” am scris in aproape toate articolele despre locul de munca si cariera. Ceea ce trebuie sa retinem (am semnalat si noi acest lucru) este tendinta generala de a reduce constant timpul de lucru si inceputul dominatiei lucrului de acasa - Telemunca indiferent unde te afli pe glob, indiferent de ora. Flexibilitatea programului va constitui un punct forte atunci cand veti aplica pentru un nou job (vezi articolul „Cum aleg intre doua job-uri..”).
4. 15 meserii ale viitorului
Subiectul este abordat din perspectiva Raportului Cognizant realizat de Centre for the Future of Work, in care se scrie negru pe alb ca „in urmatorii 10 ani” 15 meserii ale viitorului isi vor face simtita prezenta:
a. Asistarea persoanelor in varsta;
b. Asistarea robotilor din domeniul medical;
c. Analiza datelor primite prin Internetul lucrurilor;
d. Gestionarea datelor complexe din orasele inteligente;
e. Generarea de realitati virtuale paralele;
f. Detectivul de date;
g. Brokerul de date personale;
h. Comertul cu inteligenta artificiala;
i. Oferirea de consultanta in fitness;
j. Supravegherea traficului pe drumurile publice pe care vor circula masinile cu pilot automat;
k. Moda digitala, cu croitori digitali;
l. Constructia de calatorii in RV augumentata;
m. Managerul de echipe combinate: om-masina;
n. Ofiterul de etica;
5. ROMANIA - O proiectie a scaderii si cresterii locurilor de munca pentru perioada 2016-2030
Conform Skills Panorama (instrument UE pentru proiectia locurilor de munca in scadere si in crestere) situatia in Romania pentru perioada 2016-2030 se prezinta astfel:
A. Scaderea locurilor de munca
Pe sectoare:
Constructii: -30%
Tratarea apelor si deseurilor: -23,3%
Agricultura;Industria forestiera: -13%
Minerit: -11,3%
Manufactura: -2,2%
Telecomunicatii: -1,2%
Transport si depozitare: -0,2%
Pe meserii:
Mecanici: -25%
Lucratori agricoli: -21%
Manageri: -2%
B. Cresterea numarului locurilor de munca
Pe sectoare:
Servicii profesionale: +91,4%
Sanatate si servicii sociale: +66,7%
Educatie: +20,4%
Servicii de administratie: +20,1%
Arte si recreatie: +17,9%
Resurse energetice: +17%
Sectorul public si apararea: +14,6%
Pe meserii:
Specialisti: +30%
Lucratori in servicii: +20%
Tehnicieni: +18%
Muncitori necalificati: +14%
Functionari: +12%
Operatori si ansamblatori:+6%
Aceste proiectii nu pot fi luate in sensul de certitudini. Realitatea privind insa pregatirea fortei de munca din Romania este mai mult decat ingrijoratoare (vezi articolul „ Nu sunt absolventii bine pregatiti?”). Toata lumea stie ca exista un decalaj apreciabil intre oferta universitatilor si necesitatile meseriilor viitoare. De altfel doar 20% din ceea ce solicita piata - profesionisti in stiinta, tehnologie si inginerie - este acoperit in prezent in Romania. Calificarea este profund deficitara si European Skills Index, ne avertizeaza ca unul din patru romani este slab calificat.
In raportul de tara DESI 2018 se arata foarte clar ca nici la competentele digitale de baza (atentie) nu stam deloc bine fata de media europeana, care este de doua ori mai mare-57%.
6. Finalul
Studiul din care am citat pe parcursul acestui articol are un final deosebit. Astfel, sub titlul desosebit de sugestiv - „Tu, tanarul de azi si lumea de maine” - sunt enumerate trei imperative majore:
- Intelege perspectiva lumii de maine!
- Cunoaste-te pe tine insuti si pe cei din generatia ta!
- Adu un plus de creativitate fata de ceilalti!
*Datele din acest material provin din studiul „GHIDUL MESERIILOR VIITORULUI” - septembrie 2018-editat de INITIATIVA PENTRU COMPETITIVITATE
Read all the articles about
Labour market About the crafts Why? Human behaviour Legislative Workforce planning Human behavior Organizational excellenceArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors