Share
Industriile în care se câștigă cele mai mari salarii din România
Deși la începutul anului părea că piața muncii din România intrase pe un făgaș pozitiv, pandemia de COVID-19 a schimbat dramatic situația. A afectat multe domenii de activitate, producând un șoc major pentru economia mondială, cu aproximativ 300 000 de oameni ce și-au pierdut locurile de muncă. Peste 1 milion de români au intrat în șomaj tehnic, ca urmare a măsurilor luate pentru a combate pandemia.
Șocul produs a fost resimțit în special în domenii precum turismul, transporturile, industria evenimentelor şi HoReCa. Însă, în același timp, multe alte industrii au înregistrat creșteri majore: multe companii deja prezente pe piața muncii au făcut tranziția către lucratul de acasă. Astfel, a crescut nevoia de forță de muncă pregătită pentru suport tehnic, infrastructură cloud și IT.
În acest articol vei afla care sunt joburile care oferă cele mai mari salarii în România în contextul pandemiei, dar și care sunt cerințele minime pentru fiecare job în parte.
Top 5 industrii care oferă cele mai mari salarii în România:
1. Industria IT
Industria IT continuă să fie cea care oferă cele mai mari salarii din România. Nevoia mare de oameni cu pregătire în acest domeniu este în continuare validă, de la programatori la analiști, de la ingineri de suport la dezvoltatori de software.
Având în vedere evoluția tehnologică din ultimul timp, această nevoie nu mai vine ca o surpriză. În special în contextul pandemiei, când încercăm să limităm pe cât posibil contactul uman, tehnologia ne-a fost alături, fie că a fost vorba de cumpărături de orice fel, de presă sau de educaţie, majoritatea activităților se desfășoară în prezent online.
-
Programator IT într-un anumit limbaj de programare - se ocupă, în general de rеаlizarеа de noi funcționalități conform spеcificațiilor, noi intеrfеțе pеntru divеrse plаtformе și sisteme dе opеrаrе, precum și de optimizаrеа аlgoritmilor aplicațiilor.
Pentru a putea să te angajezi ca programator IT trebuie să:
- Fii absolvent al unei facultăţi cu profil informatic sau student în anii terminali (Automatică, Informatică, Cibernetică sau altele în IT)
- Cunoști cel puțin un limbaj de programare (PHP, Java, .NET, C++ etc.)
- Știi o limbă străină
- Ai experiență în domeniu
Salariul mediu lunar: între 3.000 lei și 9.000 lei
-
Software Engineer - rol de product manager, pe lângă responsabilitățile de programare; menține colaborarea cu ceilalți manageri din companie pentru dezvoltarea aplicațiilor interne, cât și sistemele pentru clienții companiei
Recrutorii din domeniul IT își doresc să găsească candidați pentru posturile de Software Engineer care:
- Au studii superioare în domeniu
- Cunosc sisteme de operare Javascript/.net/php/etc senior level
- Știu cel puțin o limbă străină
- Au experiență la nivel avansat în domeniu
Salariul mediu lunar: între 4.000 lei și 11.000 lei
2. Domeniul medical
În contextul pandemiei, sănătatea a fost și a rămas cel mai important focus al tuturor. Astfel, domeniul medical a fost cel care a lansat aproape cele mai multe oferte de angajare în 2020. Acesta a fost strâns urmat de industria farmaceutică și cea producătoare de echipamente medicale.
La momentul actual, unul dintre cele mai bine plătite joburi este acela de medic de spital, având în vedere situația în care ne aflăm, dar și majorările substanțiale de care a avut parte domeniul medical recent. Este o profesie dificilă, însă aduce multe satisfacții celor care o practică.
În aceeași situație, în special în contextul actual, se află și asistenții medicali, farmaciștii, medicii de familie sau medicii specialiști. Criza a afectat domeniul medical cel mai mult, însă este și domeniul cu cea mai mare creștere în cererea de forță de muncă. Iar salariile sunt și ele pe măsură.
-
Medic de familie - oferă servicii medicale la un standard ridicat de profesionalism, păstrând o legatura armonioasă cu pacienții prin crearea unei atmosfere de încredere și respect între personalul cabinetului și pacienți
Recently added salaries
Pentru a putea să performezi în rolul de medic de familie, trebuie să:
- Fii medic specialist/primar în medicina generală sau medicina de familie
- Ai aviz de Liberă Practică, certificat de membru al Colegiului Medicilor, asigurare de malpraxis vizate pe anul în curs
- Experiență în domeniu
Salariul mediu lunar: între 6.500 lei și 8.500 lei
3. Marketing
Ofertele actuale pe piața muncii sunt generate de necesitățile nou apărute. Falimentul unor mari corporații a deschis calea pentru succesul micilor întreprinzători. Chiar dacă ierarhiile au fost schimbate, competiția există în continuare pe piață. Astfel, un alt domeniu care nu a încetat să fie ofertant în anul 2020 este cel al marketingului.
Deși la prima vedere poate părea a fi o alegere profesională care nu este exagerat de solicitantă, nu toată lumea poate să performeze în acest domeniu. Este nevoie de o mare putere de organizare, comunicare, creativitate și adaptabilitate la nou. Dacă ești pasionat de domeniul marketingului, iată care sunt cele mai bine plătite posturi de pe piață care te-ar putea interesa:
-
Marketing Manager (Director Marketing) - se ocupă cu gestionarea campaniilor de marketing și comunicare, cu o abordare bazată pe date reale și analiză, care determină valoarea și obiectivele de comunicare ale companiei
Pentru a putea să te angajezi ca Director de Marketing, trebuie să:
- Ai experiență demonstrată într-o poziție relevantă, în care ai crescut un produs / serviciu / companie prin cunoștințele tale de marketing
- Cunoști limba engleză la nivel avansat;
- Ai studii superioare în domeniu;
- Ai skill-uri solide în social media, content marketing, CRM, influencer marketing, brand management
Salariul mediu lunar: între 5.000 lei și 8.000 lei
4. Business Process Outsourcing (BPO) și servicii
Industria BPO desemnează acele activități pe care o companie decide să le externalizeze către o terță parte, iar serviciile reprezintă departamentul care reunește activitățile de tip administrativ dintr-o companie multinațională. Acest department cuprinde contabilitatea, resursele umane, achizițiile și consultanța juridică din cadrul companiei. În ultimii ani, piața de BPO și servicii din România a înregistrat o creștere și dezvoltare importantă.
În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe multinaționale ce și-au deschis birouri la noi în țară, cu o evoluţie pozitivă raportată de la an la an, încă de la începutul dezvoltării industriei pe plan local. Acest lucru a condus la o creștere exponențială a cererii pentru forță de lucru pregătită pentru specificul domeniului.
A fi Team Leader în industria BPO înseamnă că tu ești cel ce este responsabil de îndrumarea, instruirea și conducerea echipei de specialiști pe care o gestionezi. Team Leaderii din BPO sunt de asemenea responsabili de raportarea progresului echipei către un manager superior, coordonarea eforturilor și împărțirea sarcinilor între membrii echipei.
Pentru a putea să te angajezi ca Team Leader, trebuie să:
- Fii absolvent de facultate de specialitate (IT sau contabilitate, de regulă)
- Cunoști limba engleză la nivel avansat;
- Cunoști o a doua limbă străină;
- Ai competențele necesare suplimentare, pe IT sau contabilitate
În medie, salariul pentru entry level este de aproximativ 2.000 lei. În medie, durează undeva la patru-cinci ani pentru a putea avansa în grad, ajungând la un salariu de peste 5.000 de lei, în funcție de a doua limbă străină pe care o stăpânești.
5. Transport și logistică
Fie că este vorba despre servicii de curierat, distribuţie marfă sau transport dedicat unor companii cu profiluri diferite, posturile din domeniul transportului și al logisticii sunt la mare căutare.
- Secondary Distribution Logistics Coordinator - în acest rol vei avea responsabilitatea pentru toate activitățile tranzacționale legate de managementul inventarului, logistică și administrarea contractelor cu furnizorii.
Pentru a putea să te angajezi ca Secondary Distribution Logistics Coordinator, trebuie să:
- Ai studii superioare în domeniu (Supply Chain, Engineering sau Business Management)
- Cunoști limba engleză la nivel avansat;
- Ai experiență de lucru cu sistemele de informații specifice domeniului (ideal SAP)
Salariul mediu lunar: între 3.000 lei și 6.000 lei
Joburile cu cele mai mari salarii din România sunt în domeniul medical, IT, BPO, marketing și logistică. Alături de acestea, mai sunt multe domenii ce se află în continuă dezvoltare și care vor ajunge în curând în top.
Deși în România nu sunt cele mai mari salarii din Europa, există anumite joburi care oferă salarii cu mult peste media pieței, chiar și în contextul crizei determinate de apariția virusului Covid-19. Dacă niciuna dintre aceste industrii nu ți se potrivește, atunci poți încerca să trimiți CV-ul în mod proactiv către companiile care te încântă.
Pentru a îți crește șansele, trimite CV-ul împreună cu o scrisoare de intenție sau încearcă să aplici de pe platformele de joburi precum Undelucram.ro. Pe aceste platforme găsești mii de joburi disponibile, multe dintre ele fiind remote. Așa poți să îți găsești jobul potrivit și să lucrezi în siguranță de acasă.
Read all the articles about
Labour marketShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors