Share
Interviu cu Mihaela Pană, Talent Acquisition Lead SNC LAVALIN
2020 a fost și încă este anul provocărilor, iar orice provocare aduce cu ea și instinctul uman de adaptare. Mihaela Pană, Talent Acquisition Lead SNC LAVALIN, ne-a povestit despre maratoanele pentru care candidații se antrenează zi de zi, oferindu-ne tips & tricks pentru interviul video online, dar și gânduri despre cum va arată HR-ul în 2021. Mințile și inimile deschise ne lasă să fim curioși și răbdători cu noi și cu ceilalți.
Ce trăsătură specifică culturii noastre crezi că a fost "asul din mânecă" pentru angajații români în încercarea de a trece cu bine prin aceste vremuri?
Ce întrebare frumoasă! Capacitatea de adaptabilitate, cât și o doză bună de umor și ironie. Spiritul ludic a făcut mereu diferența.
2019 a funcționat sub emblema "piața candidaților" și se pare că 2020 a adus o schimbare de "forțe" în piața muncii. Care sunt recomandările tale pentru candidații ce sunt în căutari acum și nu înregistrează succesul cu care erau obișnuiți în anii precedenți?
Găsirea unui nou loc de muncă potrivit pentru tine este un maraton, nu un sprint. Poate părea uneori a fi o cursa cu obstacole, cu atât mai mult în 2020. Privește procesul de recrutare și prin prisma controlului pe care îl poți avea în mod realist asupra situației. Ce anume poți controla în situația dată? Modul tău de prezentare în cadrul interviului, atitudinea avută, interesul real manifestat pentru job, companie, persoanele implicate în proces, deschiderea ta spre învățare etc. Încearcă, de asemenea, să analizezi fiecare proces de recrutare în care ai fost implicat/-ă, atât cu bune, cât și cu rele, chiar dacă răspunsul primit din partea angajatorului este unul negativ. Sentimentele de vinovăție pot fi și ele prezente, dar încearcă să te raportezi la situație ca la o “experiență de învățare”, oricât de clișeic ar suna. În acest fel, vei putea obține rezultate mai bune, și posibil, și o experiență de ansamblu mai plăcută pe viitor.
Care sunt top 3 aspecte care influențează performanța unui candidat în cadrul unui interviu? La ce le recomanzi candidaților sa fie atenți?
Întrebarea aceasta a venit fix la momentul potrivit și mă voi referi în special la interviul video online. Chiar am susținut cu atelier cu numele de “How to ace your video interview”. Acesta face parte dintr-o serie de inițiative prin care ne propunem sa fim alături de candidați și să le oferim sfaturi practice cu adevărat utile. Trebuie să recunoaștem faptul ca nu este deloc facil să susții un interviu video, iar mulți dintre candidați se simt fie inconfortabil în fața unui ecran inert și rece, fie nu reușesc să empatizeze cu interlocutorii și să transmită astfel informațiile relevante pentru angajator.
Un aspect crucial în reușita unui interviu video online constă în conștientizarea și modelarea comportamentului non-verbal/para-verbal. De asemenea, importante sunt și abilitățile de ascultare activă. Efortul depus pregătirii pentru interviu sigur că primează: de la aspectele legate de ambient (lumină, poziția scaunului și a computerului sau telefonului mobil etc.) la cele de tehnologie (ne mai dau uneori bătăi de cap: lipsa unei bune conexiuni la internet) până la cele care țin de rolul și compania la care ai aplicat.
Unde crezi că se va muta focusul HR în 2021? Care devin punctele de maxim interes pentru specialiștii HR în anul următor?
2020 este un an al schimbărilor, al provocărilor, dar și un an de testare a limitelor, de “incercare-eroare” și nu în ultimul rând de creștere, doar că nu în sensul tradițional, economic. Sper ca “lecțiile” învățate în acest an să ne ofere tuturor o mai mare flexibilitate cognitivă, curajul de a face lucrurile într-un mod diferit, dar și o disponibilitate empatică mai mare. Consider că se va pune din ce în ce mai mare accent pe comunicarea autentică cu angajații, cât pe sănătatea mentală și implicit emoțională a acestora. Mă bucur teribil că se resimt schimbări în piață în acest sens. Dezvoltarea unor programe adresate sănătății trebuie să fie mai mult decât un trend, este necesar să devină o prioritate pentru noi toți, indiferent de context, industria în care activează compania, mărimea acesteia etc.
În încheiere, care ar fi sfatul tău pentru angajatori pe final de 2020?
Nu există o poțiune magică pe baza căreia ajungem experți în descifrarea comportamentului uman. Nu, nici măcar noi cei din HR, chiar dacă am intervievat mii de candidați și ne-am confruntat cu multe dileme. Este un proces continuu de învățare, iar greșelile sunt inerente, chiar dacă uneori de-a dreptul înfricoșătoare. Să încercăm să avem mintea și inima deschise, să fim curioși și răbdători cu noi și cu ceilalți.
Read all the articles about
Undelucram interviews Interview from A to Z Human behaviour Human behavior Employee experience Employer branding Interview resourcesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Undelucram interviews
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors