Interviul de angajare: 10 intrebari la care NU esti obligat sa raspunzi

21.09.2014
2 min
Interviul de angajare: 10 intrebari la care NU esti obligat sa raspunzi

Share

In timpul interviurilor de angajare, angajatorii vor sa afle cat mai multe lucruri despre candidati. Uneori, intrebarile lor depasesc limita si promoveaza procesele de recrutare discriminatorii.

 

Candidatii trebuie sa cunoasca intrebarile la care NU sunt obligati sa raspunda (sau NU trebuie sa raspunda). Intrebarile legate de rasa, varsta, sex, orientare sexuala si stare civila nu se incadreaza in normele obisnuite ale unui interviu de angajare.

 
Pentru a nu deveni o victima sigura a discriminarii pe piata muncii, tineti cont de urmatoarele zece intrebari la care nu sunteti obligati sa raspundeti.

 

1. Esti casatorit/a?

 

Angajatorii nu au voie sa te intrebe daca esti sau nu casatorit/a. Chiar daca angajatorul iti poate adresa intrebari legate de timpul pe care il ai la dispozitie pentru jobul respectiv, acesta nu are dreptul sa te intrebe daca esti casatorit/a sau singur/a.

 

2. Ai copii? Ai planuri de viitor in acest sens?

 

Angajatorii tind sa te intrebe in ce masura esti disponibil/a pentru un anumit loc de munca. Managerii HR se folosesc de copii pentru a determina daca angajeaza sau nu un anumit candidat.

 

3. Ce varsta ai?

 

Discriminarea pe baza de varsta este o problema majora a angajatorilor (si candidatilor...). Angajatorii nu au dreptul sa te intrebe ce varsta ai, cat timp ai fost in campul muncii sau anul nasterii.

 

4. Ce religie practici si ce sarbatori religioase respecti?

 

Angajatorii ar putea sa te intrebe ce sarbatori religioase urmezi si in ce masura ti-ar afecta acestea timpul dedicat muncii. Totusi, nu au voie sa iti adreseze intrebari legate de fundamentul tau religios.

 

5. Ai vreo datorie mare?

 

Angajatorii nu pot corela istoricul datoriilor unui candidat cu capacitatea sa de a munci. Cand angajatorii te intreaba daca ai datorii, trebuie sa iti ceara permisiunea, inainte sa te verifice la banca.

 

6. Ai fost vreodata arestat?
 

Angajatorii nu ar avea de ce sa te intrebe acest lucru. Ei pot intreba daca ai fost condamnat vreodata pentru o ilegalitate.
 

7. Care este tara ta de origine?
 

Daca vorbesti cu un anumit accent, angajatorii te vor intreba de unde provii. Chiar daca intrebarea poate parea "nevinovata", aceasta reprezinta un abuz. Angajatorii vor sa afle ce nationalitate ai, pentru a te discrimina mai usor...
 

8. Cand ai folosit ultima data un medicament ilegal sau droguri?
 

Angajatorii nu au voie sa te intrebe daca ai folosit in trecut medicamente "ilegale", dar te poate chestiona cu privire la actualele tale "tratamente".
 

9. Iti place sa bei?
 

Managerii HR nu au voie sa te intrebe ce obiceiuri de baut ai, cu atat mai putin in timpul interviului de angajare. Aceasta intrebare incalca normele deontologice.
 

10. Locuiesti in apropiere?
 

Angajatorii te-ar putea intreba unde locuiesti, pentru a determina distanta intre casa ta si locul de munca. Totusi, sefii nu au voie sa foloseasca "naveta" pe post de element discriminatoriu, in timpul interviului de angajare. Ei te pot intreba insa daca esti de acord sa te muti, pentru a fi mai aproape de job.

 

Read all the articles about

Interview from A to Z Interview resources

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

4 comments

Gili123

06.10.2014

Eduard, recomanzi sa intrebam candidatul daca nu cumva are parintii pe moarte avand in vedere ca acordam ajutor de inmormantare ? Sau copii , fratii ?

Status: Approved

Gili123

06.10.2014

Am citit articolul cu mare interes dar pe parcurs m- am plictisit deoarece am considerat ca citesc o groaza de aberatii care in mod normal nu se intreaba intr-un interviu in primul rand din bun simt iar in al doilea deoarece nu sunt relevante. Totusi citind comentariul lui Eduard mi-am dat seama ca exista in Romania recrutori sau potentiali recrutori de genul lui Eduard care se mai si lauda ca astfel de informatii sunt necesare. Esti o mare rusine mai Eduard ...

Status: Approved

@Eduard

03.10.2014

Articolul este adresat candidatilor pentru un post, nu "trucuri" prin care angajatorul sa se asigure din timpul interviului ca elimina orice "neplacere legala" ulterioara (gen concediu medical, concediu de odihna, de crestere a copilului etc").
Daca o femeie ramane insarcinata la o luna dupa ce s-a angajat sau este insarcinata atunci cand se angajeaza, este DREPTUL ei, la fel cum are dreptul sa stea si in concediul de crestere al copilului. Nu este o sclava pe plantatia patronului, care trebuie sa ceara permisiunea patronului sa faca un copil.
Daca o persoana competenta, are o alta religie, mi se pare aberant sa i se refuze dreptul la un job doar pentru ca AR PUTEA cere o zi libera pentru a sarbatori.
Daca o persoana are o datorie, i se refuza dreptul la a lucra doar pentru ca AR PUTEA avea poprire pe salariu.

Cam multe discriminari pentru motive gen "drobul de sare"...mai bine zis "prostia omeneasca".

Status: Approved

Eduard

29.09.2014

nu sunt de acord cu acest articol, cel putin nu in totalitate si voi detalia pentru fiecare intrebare in parte:

1. Esti casatorit/a? - o intrebare ca da, poate fi incomoda si care nu prezinta relevanta la un interviu
2. Ai copii? Ai planuri de viitor in acest sens? - n-as intreba asa ceva, dar prezinta relevanta. am avut situatie in care am angajat o fata dupa ce ramasese insarcinata si am putut sa ma bazez pe serviciile ei timp de 7 luni, ulterior am platit "statul acasa" - ca angajator, nu e prea placut
3. Ce varsta ai? - o intrebare foarte relevanta - o persoana mai tanara (<30 ani) invata altfel, mult mai repede, mult mai usor, o persoana de 60 de ani e greu de crezut ca poate invata un business (daca nu are experienta in domeniu). Nu mai vorbim despre situatii in care managerul este mai tanar, iar persoana mai in varsta are "o problema" in a asculta indicatiile unuia mai tanar
4. Ce religie practici si ce sarbatori religioase respecti? - o intrebare pertinenta - daca pentru 99% din firma este liber, pentru el/ea nu va fi, insa va solicita o zi libera cand se lucreaza, putand incurca unele proiecte
5. Ai vreo datorie mare? - datorie neplatita = sechestru - care poate pune firma angajatoare intr-o situatie mai putin placuta, in care trebuie sa dea 30% din salariul angajatului catre executor (situatie intalnita)
6. Ai fost vreodata arestat? - cam dura si directa intrebarea dar interesanta - daca persoana respectiva a fost arestata pentru furt cred ca e relevanta
7. Care este tara ta de origine? - irelevant oarecum
8. Cand ai folosit ultima data un medicament ilegal sau droguri? - extrem de relevant - daca foloseste droguri nu cred ca e genul de persoana pe care te poti baza la un job
9. Iti place sa bei? - IDEM 8 - cum ar fi sa vina beat(a) la birou?
10. Locuiesti in apropiere? - oarecum irelevant

Raspunsurile (detalierea) reprezinta strict o parere personala si nicidecum o regula. Daca altii au alte pareri, cred ca putem schimba informatii si invata unii de la altii.

Status: Approved

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors