Job din timpul facultății: riscuri, avantaje, criterii de angajare, salarii

04.11.2020
6 min
Job din timpul facultății: riscuri, avantaje, criterii de angajare, salarii

Share

Mulți absolvenți de facultate sunt dornici să-și găsească de lucru - orice muncă. Dar primul job în timpul facultății, oricât de arbitrar este el ales, poate avea un impact asupra restului carierei lor. În fiecare an, studenții se văd puși în fața unei dileme majore care le poate marca atât parcursul carierei, cât și planurile personale ulterioare: să accepte un job încă de pe băncile facultății sau să se concentreze exclusiv pe studiu.

Statisticile recente arată că 79% dintre studenți își fac griji în legătură cu banii. Iar 3 din 4 studenți au acum un loc de muncă cu jumătate de normă în timp ce studiază. 

Însă perspectiva de a jongla cu un loc de muncă și cu universitatea poate fi descurajantă pentru unii, mai ales că multe cursuri și universități nu recomandă acest lucru studenților lor. 

 

În articolul de mai jos vorbim despre perspectiva de a avea un job încă din timpul facultații pentru a-i ajuta pe studenți să ia decizia în cunoștință de cauză.

 

Când încep studenții să lucreze

Unii studenți încep să lucreze încă din primul an de facultate, pe când alții așteaptă până spre finalul programului de studiu ales. Motivele pentru care tinerii ajung să opteze pentru un loc de muncă încă din perioada facultății pot fi de 2 feluri: financiare sau dorința de dezvoltare personală și profesională. 

Astfel, studenții care sunt motivați financiar să lucreze sunt acei tineri care își doresc în mod principal un job pentru a-și crește veniturile, fără a se concentra însă prea mult pe construirea unei cariere în domeniul ales de ei. De aceea, la momentul absolvirii, ei pot avea un parcurs divers, cu multe job-uri sau colaborări ce nu au neapărat legătură cu specializarea lor.

Pentru tinerii care au motivații de natură non-financiară primează dorința de a se dezvolta prin confruntarea cu provocări profesionale și personale complexe. Ei sunt aceia care au preferat să pună în practică ceea ce au învățat de-a lungul anilor și au început o carieră în domeniul ales încă de pe băncile școlilor.

În principiu, motivele pentru care studenții pot aplica pentru joburi încă din timpul facultății ar trebui să cuprindă ambele aspecte, atât cele de natură financiară, cât și cele de dezvoltare personală. Astfel, tinerii ajung să se bucure de primele câștiguri obținute prin efort propriu, acumulând totodată experiență și punând bazele carierei lor.

 

Domeniile cu cele mai multe job-uri pentru studenții din România sunt:

  ⇒ Retail

  ⇒ BPO și servicii

  ⇒ IT

  ⇒ Producție

  ⇒ Telecomunicații

  ⇒ Consultanță

  ⇒ Bănci și instituții financiare

Multe facultăți au parteneriate cu diferite companii, deci un bun punct de plecare pentru orice student la început de drum ar fi să verifice condițiile pe baza cărora se oferă internshipuri sau stagii la aceste companii prin intermediul facultății. De asemenea, de obicei au loc și târguri de joburi special dedicate studenților.

 

Avantajele de a avea un job din timpul facultății

  1. Experiența de lucru

Pe lângă beneficiile financiare, un job din timpul facultății introduce studenții pe piața muncii și îi ajută să înțeleagă dinamica zilnică a mediului de lucru. Ei ajung să experimenteze timpuriu  lucrul în echipă și procesele ierarhice prin care trebuie să treacă la job. Astfel, ajung să descopere câmpul muncii mult mai repede.

 

  2. Propriul venit

Obținerea unui venit este un avantaj evident al unui loc de muncă încă din timpul facultății. Banii astfel obținuți în timpul studiilor ar putea ajuta la acoperirea costurilor pentru școlarizare, rechizite școlare, cheltuieli de călătorie, cazare, mâncare și aproape orice altceva. De asemenea, după facultate, se pot bucura de venituri mai mari față de colegii care abia atunci aplică pentru primul job.

 

  3. Networking

Dacă primul job din timpul facultății se află în domeniul de studiu sau în domeniul carierei dorite, atunci este o situație ideală pentru crearea de conexiuni profesionale ajutătoare. Ar putea fi un coleg de muncă, un partener de companie sau chiar un client. Networkingul ajută la construirea unui sistem de asistență profesională sau chiar viitoare clientelă.

 

  4. Independență

Obținerea unui loc de muncă în timpul facultății le permite studenților să obțină un sentiment unic de independență care nu exista anterior. Majoritatea studenților se bucură de slujbele lor, deoarece oferă un anumit grad de libertate financiară și personală. Dar este important ca studenții care lucrează să învețe arta  managementului financiar, pentru a evita să-și irosească banii pe lucruri inutile.

 

La momentul în care tinerii vor fi terminat facultatea, deja se vor putea bucura de o experiență de câteva luni sau chiar ani pe piața muncii. Pentru cele mai multe joburi entry-level, cel puțin un an de experiență reprezintă de regulă o cerință esențială a angajatorilor. Deci, cu cât tinerii candidați vor avea mai multă experiență, cu atât mai bine.

 

Dezavantajele unui job din timpul facultății

  1. Lipsa timpului pentru studiu

Prioritatea principală a studenților trebuie să fie facultatea, așa că este important ca jobul să nu le preia întru totul viața tinerilor. Locul de muncă și responsabilitățile aferente nu trebuie să interfereze cu rezultatele și nivelul performanței școlare. Până la urmă, dacă studenții ajung să neglijeze studiile pentru ceva bani de buzunar în plus, cel mai probabil vor ajunge să regrete pe viitor.

 

  2. Lipsa timpului pentru socializare și alte activități

Dacă lucrează și învață în același timp, studenții vor observa că timpul liber va dispărea aproape de tot. Pentru a studia și a lucra eficient, trebuie să rezerve timp și pentru activități sociale cu care își pot ameliora stresul

 

  3. Stres

Facultatea este deja un factor de stres și adăugarea unui job va crește anxietatea generală. Orice job poate avea elemente stresante, chiar dacă munca este una plăcută. De aceea este important ca studenții să știe cum pot gestiona stresul la muncă, dar și cel legat de performanțele de studiu.

 

  4. Jobul ales poate fi incompatibil cu domeniul de studiu

Majoritatea studenților au locuri de muncă cu jumătate de normă care nu sunt relevante pentru studiile lor universitare, dar care îi ajută din alte puncte de vedere. Acest lucru se poate transforma într-un dezavantaj, deoarece nu vor avea ocazia să pună în practică ceea ce au învățat.

 

Angajare studenți: la ce se uită angajatorii

De obicei, când vine vorba de primul job, angajatorii sunt mai interesați de soft skills, cele mai căutate fiind:

  - managementul timpului;

  - etica;

  - atenția la detalii;

  - abilitățile de leadership;

  - persuasiunea;

  - abilitățile de comunicare(atât scrisă, cât și orală);

  - munca în echipă;

  - adaptabilitatea;

  - proactivitatea;

  - creativitatea.

 

În ceea ce privește hard skill-urile, acestea diferă în funcție de industrie și angajator. Totuși, printre cele mai căutate se numără:

  - competențele digitale (abilitatea de a folosi un calculator, pachetul Office, un browser, mail-ul, etc.);

  - cunoașterea unei limbi străine (dacă stăpânești mai multe limbi străine, cu atât mai bine!);

  - cunoștințe de contabilitate, raportare financiară;

  - cunoștințe de programare;

  - project management;

  - design;

  - cunoștințe de marketing.

 

Poți să testezi terenul înainte de a te angaja

Dacă nu ești încă foarte sigur că vrei să te angajezi din timpul facultății, alege să te înscrii la un internship de vară cu ajutorul căruia poți afla dacă locul de muncă respectiv ți se potrivește. De asemenea, vei putea evalua și dacă angajatorul sau colegii de la job sunt înțelegători cu faptul că va trebui să lipsești ocazional pentru a rămâne la curent cu seminariile și examenele de la facultate.

 

Salarii studenți

Domeniile cu cele mai bune salarii pentru studenți:

  ⇒ IT - Salariile din IT se situează între: 2.600 - 4.300 lei net

  ⇒ Telecomunicații - între 1.800 - 3.900 lei net

  ⇒ Bănci și instituții financiare: între 1.950 - 3.500 lei net

  ⇒ Consultanță: între 1.750 - 3.200 lei net

  ⇒ BPO și servicii: între 1.800 - 3.200 lei net

  ⇒ Producție: între 1.400 - 2.400 lei net

  ⇒ Retail: între 1.400 - 2.700 lei net

 

Te simți pregătit pentru a-ți găsi primul job? Nu lăsa pe mâine ce poți face azi! Începe încă de pe acum să cauți un loc de muncă potrivit pentru tine.

 

Caută joburi și internshipuri: https://www.undelucram.ro/locuri-de-munca 

Vezi ce spun alții despre companiile din România: https://www.undelucram.ro/ 

Află informații despre salarii: https://www.undelucram.ro/salariometru 

Calculează-ți salariul: https://www.undelucram.ro/calculator-salariu-net-sau-brut-romania 

Fă-ți un CV de nota 10: https://www.undelucram.ro/modele-cv 

Fii la curent cu ultimele noutăți: https://www.undelucram.ro/stiri 

 

Read all the articles about

No categories

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors