Jumatate din salariu il iau pe card, restul in mana
Un articol gasit recent spunea ca 7% din angajatii romani sunt platiti „la plic”, in timp ce media Uniunii Europene este de 3%.
Sectoarele in care europenii lucreaza la negru cel mai mult sunt reparatiile si renovarile locuintelor (19 %), gradinarit (14 %), curatenie (13 %) si ingrijirea copiilor mici (12 %). Reparatiile si renovarile locuintelor (29 %), reparatiile auto (22 %), curatenia locuintelor (15 %) si produsele alimentare (12 %) sunt cele mai solicitate bunuri sau servicii care implica munca la negru.
Guvernul va declansa, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Inspectia Muncii, in semestrul II al acestui an, o serie de controale la firme, in cadrul unui "proiect-pilot" care va fi definitivat in perioada imediata, pentru identificarea muncii la negru si a cazurilor de evaziune.
Angajamentul de a initia astfel de controale a fost avansat de Guvern in ultimele negocieri cu Fondul Monetar International (FMI), din luna februarie, si inclus in scrisoarea de intentie transmisa la Washington. Documentul, semnat in luna martie, releva, la capitolul privind administrarea fiscala, ca acest "proiect-pilot" de controale va fi prezentat public pana la finele lunii mai, printr-un comunicat.
De asemenea, inspectorul sef-adjunct al ITM Bucuresti declara:
„Cresterea constientizarii efectelor negative pe care munca nedeclarata le inregistreaza asupra lucratorilor si angajatorilor reprezinta in continuare principala preocupare a autoritatilor statului cu rol de control in domeniile legislatiei muncii si fiscal. Munca nedeclarata nimiceste certitudinile unei afaceri sanatoase pentru angajatori.”
Suntem constienti ca exista destul de multe companii care nu declara intreg salariul pe care il acorda anumitor angajati, iar acest lucru are mai multe dezavantaje.
Am dori sa stim daca dvs. ati avut experiente similare in care nu ati primit tot salariul in mod legal, respectiv ce sume erau justificate pe fluturasii de salariu si ce sume ati primit in mana.
Read all the articles about
BalanceArticle written by:
What I read is worth it:
Comments
2 comments
Access your account and add your comment
Nimeni
Pt ca gafa a fost facuta si in momenul in care nu am mai dorit prelungirea contractului cu aceasta firma ( mentionez ca e o firma din rep. moldova) au vrut sa-mi dea doar salariul de pe contract, neluand in considerare ca am zis ca am stat pana la sfarsitul lunii desi contractul imi expirase in 22 a lunii.
Imi poate spune cineva daca mai am vreo sansa recuperez in vreun banii banii negociati?
Eu nu am semnat statul de plata si nu am incasat nici un ban.
Multumesc anticipat!
PeterPan
Aceasta firma castiga bine mersi contracte cu statul roman.
Nu pot sa accept si sa inteleg ipocrizia statului roman (inteleg aici ITM si ANAF) care vin apoi si condamna pompos plata in "plic".
Bai scamelor , daca e jungla , fiecare se descurca cum poate . Nu mai cereti firmelor sa respecte legile si regulile daca voi inchideti ochii pentru cine are pile.
Despre ce vorbim aici
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors