Share
La peste 30 de grade Celsius se topesc zilele de concediu?
Ce motiv alegem: cesiune, limitare sau renunțare?
Știți ce au în comun toți oamenii care dețin statutul de salariat? Nu? Pe toți îi leagă „o întrebare”! Da, toți salariații întreabă cel puțin o dată pe an un reprezentant al departamentului de resurse umane:
„Nu vă supărați, îmi puteți spune câte zile de concediu de odihnă mai am de efectuat?”
Din păcate, nu de puține ori răspunsul vine ca o seceră bine ascuțită: „zilele de CO neefectuate, din anii anteriori le-ați pierdut, mai aveți dreptul doar la cele din anul acesta”.
Acesta este unul dintre momentele dificile. Te uiți lung și încerci să înțelegi, fie căldura de afară ți-a jucat o festă și ți-a topit numărul de zile, fie înghețul din timpul iernii a pus stăpânire pe ele. Cert este că nu prea înțelegem când se duc, unde se duc acele zile?
Să detaliem puțin cum se întâmplă lucrurile:
Un angajat cu contract individual de muncă beneficiază de concediu de odihnă, conform Codului Muncii, în număr de minimum 20 de zile lucrătoare, pentru un an lucrat în companie/ firmă/ societate. Adică el are 20 ÷ 12 = 1,66 zile de CO pentru o lună lucrată integral.
De la ce vine acest minimum 20?
Numărul minim de zile de CO vine de la Directiva 2003/88/CEE din 4 noiembrie 2003, care dispune ca toate țările membre să ofere un concediu de odihnă anual plătit de cel puțin 4 săptămâni. Și cum o săptămână are 5 zile lucrătoare, așa obținem 20 de zile de CO/an. Nu uita, tu poți negocia la încheierea contractului tău individual de muncă un număr mai mare de 20.
Până aici toate bune și frumoase, însă în domeniul resurselor umane lucrurile se mai și complică.
Pot avea concediu de odihnă în perioada de probă?
Răspunsul este DA. Concediul de odihnă nu afectează perioada de probă, adică nu o întrerupe. Numărătoarea zilelor calendaristice de probă include și zilele de CO. Atenție: verifică dacă, în Regulamenul intern, angajatorul a specificat că ai sau nu posibilitatea să soliciți un astfel de concediu în perioada respectivă, pentru că DA, cererea ta poate fi respinsă de către acesta.
Pot să iau în avans concediu de odihnă?
Cu alte cuvinte dacă sunt angajat nou în companie, am doar 4 luni de când sunt aici, pot să solicit în loc de cele 4 x 1,66 = 7 zile acumulate până acum, 10 zile de concediu de odihnă? DA! Poți solicita, dar să nu uitam, dacă încetează contractul individual de muncă în luna următoare, va trebui să returnezi angajatorului indemnizația primită pentru zilele de concediu de odihnă solicitate în avans.
Să mai complicăm puțin lucrurile? Hai să vedem!
Pot să pierd zilele de CO din anii anteriori?
Explicăm!
Conform Codului Muncii, art 144 (2) „Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.” Insist să adaug aici un comentariu pentru cei care susțin că zilele de CO aparțin unui anumit an calendaristic: zilele de concediu de odihnă sunt asemenea minutelor de la telefon, se reportează. Nu există exprimarea: zile de CO 2020, zile de CO 2021. Sau mai auzim întrebarea: vreți să luați CO din zilele rămase din 2020 sau din cele din 2021? Din nou, incorect! Corect este totalul de zile de concediu de odihnă acumulate până în prezent. Sumarizând, tu iți iei astăzi zile de CO dintr-un total acumulat în timp.
Și totuși, de unde ideea că se pot pierde zilele de CO?
Nimic mai simplu! De la o interpretare eronată a următorului articol din Codul Muncii 146(2): „(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.”
Speță pe text: un salariat nu a putut efectua toate zilele de concediul de odihnă în 2021. Dacă acest salariat dorește în următoarele luni, mai exact în următoarele 6 luni, să solicite CO, angajatorul este OBLIGAT să accepte cererea și să o aprobe. Dar în textul articolului apar următoarele cuvinte: „cu acordul persoanei în cauză” – adică dacă salariatul nu poate, din motive OBIECTIVE, să efectueze în următoarele luni zilele de CO din anul anterior, acestea rămân în continuare în posesia salariatului și nicidecum nu se pierd.
ÎNSĂ, dacă angajatorul tău face dovada că și-a îndeplinit obligația de a asigura toate condițiile necesare pentru ca tu să beneficiezi de zile de concediu de odihnă și tu refuzi fără un motiv obiectiv sau în mod intenționat nu efectuezi CO în intervalul stabilit, atunci angajatorul nu mai poate fi obligat să îți acorde zilele respective (ne referim strict la zilele de CO neefectate în anii anteriori) și nici la plata indemnizației aferente la încetarea contractului individual de muncă.
Daca lucrez cu normă parțială, câte zile de concediu de odihnă primesc?
Zilele de CO nu au nicio legătură cu norma de lucru: 8, 4, 2 sau 1 oră. Numărul minim menționat în lege este aferent unui an calendaristic lucrat în companie și nu unui număr de ore lucrate într-un an.
Pot primi bani pentru zilele de CO neefectuate?
Niciodată! Zilele de concediu de odihnă neefectuate pot fi plătite în exclusivitate la încetarea contractului individual de muncă.
Cu toții avem nevoie, anual, de concediu de odihnă. Este atât un drept, cât și un instrument important pentru fiecare salariat, prin intermediul căruia evită un burn-out, stresul, oboseala fizică și psihică. Una dintre cele mai importante sarcini ale departamentului de resurse umane este să stabilească anual o planificare a concediilor și să monitorizeze punerea în aplicare a acesteia.
Salariații, de cele mai multe ori, tind să păstreze zilele de CO pe principiul „lasă-le să fie acolo” sau „le strâng că mi le vor plăti la plecare”. Nicio valoare în bani a acestor zile nu poate acoperi un dezechilibru care poate apărea în viitor în viața unui salariat.
Sunt minimum 20 și sunt ale tale! Folosește-le!
Undelucram.ro Contributor
Cristina Elena Florescu
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors