La revedere, 2020! Bine-ai venit, 2021!

06.01.2021
5 min
La revedere, 2020! Bine-ai venit, 2021!

Share

Ianuarie 2021. A mai trecut un an. Despre anul care tocmai a trecut putem spune multe și nu cred că am epuiza lista: cumplit, plin de provocări, benefic, greu, cel mai urât an sau cel mai bun an ar fi doar câteva dintre trăsăturile lui 2020.

Și dacă până acum la final de fiecare an ne propuneam niște obiective pentru anul următor, având în vedere faptul că acest an ne-a dovedit că totul poate fi dat peste cap în doar câteva zile în care lumea s-a schimbat dramatic, poate acum ne gândim la ce am putea face bine sau mai bine de acum încolo, nu neapărat fixându-ne niște obiective, ci creându-ne niște obiceiuri mai sănătoase. Nu este niciodată prea târziu să începem, mai ales că această perioadă de criză pe mulți ne-a făcut să conștientizăm care ne sunt, cu adevărat, prioritățile, valorile, motivațiile.

Pentru lista de mai jos am m-am lăsat inspirată de câteva articole și de câteva persoane, dar și de propriile lecții învățate în această perioadă. Sper sincer să vă folosească:

1. Construiește-ți un buget și ține-te de el. Educația financiară, absolut necesară încă din copilărie, se poate face oricând și un bun moment să începi să economisești poate fi chiar începutul anului. Fixează-ți o sumă lunară pe care să o pui deoparte și de care să nu te atingi sub nicio formă.

2. Învață să gătești și gătește ceva nou în fiecare săptămână. Tuturor ne place mâncarea bună, de ce să nu te bucuri de ceva preparat de tine? Cine știe, poate chiar devine o pasiune...

3. Citește. Alocă-ți timp să citești, o carte bună alături de o cană de ceai nu poate decât să te relaxeze și să-ți ofere noi perspective asupra vieții. Uite ceva ce te poate inspira.

4. Bea mai puțin alcool, fumează mai puțin, transformă-ți obiceiurile nesănătoase în unele sănătoase, doar o viață și un corp ai.

5. Fă mișcare. Nu vrei la sală? Mergi pe jos, instalează-ți o aplicație online care să te ajute, du-te și aleargă sau plimbă-te în parc. Mișcarea fizică ajută la relaxare, la oxigenarea creierului și poți sta și tu de vorbă cu tine, poate ai lucruri să-ți povestești.

6. Mănâncă multe legume. Dacă la fructe există rezerve, pentru că au zaharuri multe, toți medicii îți vor recomanda cât mai multe legume verzi, crude, neprelucrate. Inclusiv Dr. Oz. 

7. Programează-ți vizite la medic pentru analize, controale de rutină. Prevenția este mult mai indicată decât tratamentul.

8. Planifică-ți vacanța. Da, știm, anul acesta orice planificare a fost inutilă. Dar nu putem trăi cu sabia deasupra capului, iar viața merge înainte, nu? Așa că măcar gândește-te cam unde ai vrea să mergi și ce buget ți-ar trebui pentru asta.

9. Bea apă. Multor oameni le vine foarte greu să bea apă, mai ales pentru că nefiind obișnuiți, uită. Pune-ți o sticlă lângă tine pe care mereu să o umpli și pune-ți reminder la telefon. Nu va dura mult și-ți vei crea un obicei din a bea apă în mod regulat.

10. Ia în calcul mersul la un terapeut, psiholog, coach. Această perioadă și-a pus amprenta asupra tuturor și mulți am realizat că nu ne mai putem baza doar pe ajutorul familiei, prietenilor, colegilor, pentru că și ei au propriile probleme cu care se confruntă. De aceea poți apela cu încredere la o altfel de soluție care cu siguranță nu va face decât să te ajute.

11. Implică-te în acțiuni de voluntariat. Nu le faci doar oamenilor respectivi un mare bine, ci și ție. Vei simți că-ți aduci aportul la ceva măreț și că pui umărul la ceva benefic pentru comunitate. Schimbarea vine și din gesturi mici, dar consecvente.

12. Schimbă-ți designul casei. Decorează, adu ceva nou, schimbă mobilierul, depinde de ce buget ai, dar încearcă să faci ceva care să te bucure și să-ți aducă un aer proaspăt și vesel. Mediul în care trăim este extrem de important și are un impact major asupra psihicului nostru. În fond toți ne dorim să ne simțim bine și în armonie în propria casă, nu-i așa?

13. Uită de social media, măcar din când în când. Dă-ți voie să trăiești realitatea ta, nu cea din mediul online.

14. Donează-ți hainele pe care nu le mai porți. Inclusiv pe cele pe care nu le-ai purtat niciodată, dar nici nu e vei purta vreodată. Se vor bucura niște oameni de ele, iar tu vei face loc în dulap pentru lucruri utile pe care le depozitezi prin casă și de care te împiedici mereu.

15. Descoperă-ți pasiuni noi. Să mergi la pescuit, să gătești, să faci prăjituri, să fotografiezi, să mergi cu bicicleta, să scrii, să pictezi... tu ești în măsură să identifici ce te împlinește și te face un om mai bun și mai fericit.

16. Schimbă-ți tunsoarea sau stilul vestimentar. Din când în când o transformare de acest gen este mai mult decât benefică, dar ai mare grijă pe mâna cărui specialist te dai. Dacă tot e schimbare, măcar să fie avantajoasă din toate punctele de vedere.

17. Schimbă-ți locul de muncă. Nu te mai simți apreciat, nu ai un salariu pe măsura muncii, muncești prea mult, nu faci ceea ce-ți place etc.? Poate este momentul pentru o schimbare în carieră. Pregătește-ți CV-ul, profilul de LinkedIn, pregătește-te pentru interviuri și nu ezita. Iar dacă ai nevoie de ajutor, scrie-mi la corina@dare.com.ro și te ajut cu drag.

18. Culcă-te mai devreme. Paul Olteanu ne spune că „În timp ce dormim, creierul nostru se curăță fizic și se reglează emoțional. Tot somnul contribuie la reglarea funcțiile metabolice, scade inflamația din organism, transferă informație din memoria pe termen scurt (ce s-a întâmplat peste zi) în cea pe termen lung și creează conexiuni între noile informații învățate și alte regiuni corticale, lucru care contribuie la creativitate.”

19. Răsfață-te cu ceva bun din când în când. Chiar dacă ești mereu la dietă, medicul îți spune că poți să guști, nu să mănânci. Anihilarea poftelor nu va provoca decât frustrare, iar o bucățică de ceva bun îți va delecta papilele gustative și-ți va provoca o stare de bine. Dar o bucățică, nu toată prăjitura.

20. Pune-te și pe tine pe primul plan. Este minunat să ne gândim la ceilalți și să facem lucruri pentru ei, dar nu putem fi bine cu ceilalți dacă nu suntem bine cu noi, iar asta necesită să ne punem pe noi în prim plan.

21. Învață lucruri noi. Fie că te înscrii la un curs, la un master, fie că mergi la o conferință sau experimentezi la locul de muncă, fii mereu cu mintea deschisă către lucruri noi și către învățare.

22. Citește! Cărțile sunt un extraordinar remediu pentru stres, dar și un deschizător de drumuri pentru visare, noi perspective, înțelegere, aprofundare, conșientizare, informație, sunt balsam pentru creier. Fă-ți o listă de cărți pe care dorești să le citești, eventual cere recomandări și nu mai ezita. Nu există nu am timp pentru ceva ce-ți face, la propriu, bine!

23. Fii bun cu tine și cu ceilalți. În teorie sună ușor, știu. Dar cel mai simplu pas este să-i tratezi pe ceilalți așa cum vrei tu să fii tratat. Știți vorba: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”

 

În încheiere vă doresc sănătate, răbdare, înțelepciune, încredere și să ne revedem cu bine!

 

Read all the articles about

Balance Human behavior Motivation and vocation

Article written by:

Corina Neagu, Senior Contributor Undelucram.ro

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors