Lista celor mai mari angajatori din retail: 9 retaileri au peste 49.000 de angajati
Peste 49.000 de persoane lucreaza in prezent in cadrul principalilor noua retaileri din Romania, Kaufland si Carrefour avand cei mai multi angajati, peste 10.000 si, respectiv, peste 6.000, arata o analiza realizata de Agentia NewsIn.
Afacerile celor mai puternici retaileri de pe piata locala au insumat anul trecut 26,9 miliarde lei. Kaufland (+19,5%), Carrefour (+2,8%), Selgros (+5,8%), Auchan (+5,3%), Rewe (+8,1%), Cora (+0,1%) si Mega Image (+38,1%) au raportat cresteri, in ciuda diminuarii consumului, in timp ce afacerile Metro (-5,9%) si Real (-8,2%) au scazut.
Anul trecut, retailerul german Kaufland s-a aflat in topul comertului romanesc, "furandu-i" astfel locul grupului german METRO Cash&Carry.
Kaufland a deschis primul magazin in tara in 2005, terminand acel an cu o cifra de afaceri de 56,6 milioane lei, o pierdere de 62,1 milioane lei si un numar mediu de 500 de angajati, potrivit informatiilor raportate Ministerului Finantelor Publice. Anul trecut, retailerul, care mai este prezent prin filiale si in Cehia, Slovacia, Polonia, Croatia, Germania si Bulgaria, a reusit sa-si majoreze afacerile cu 19,5%, de la 4,6 miliarde lei in 2010 la 5,59 miliarde lei, numarul mediu de angajati raportat fiind de 10.493. Insa, profitul net s-a micsorat cu 2,6%, la 167,6 milioane lei. Kaufland detine, in prezent, in Romania 75 de magazine, dintre care 4 deschise in acest an.
Grupul german METRO Cash&Carry a dominat piata comertului local pana anul trecut. In martie, compania a anuntat ca la finalul anului financiar 2011, numarul angajatilor era de 5.615. Datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice arata ca METRO avea in 2011 un numar mediu de angajati de 6.003, de la 6.132 in 2010. In ceea ce priveste afacerile, acestea au scazut in 2011 cu 5,9%, la 4,963 miliarde lei, in timp ce profitul net s-a micsorat cu 31,7%, la 95,2 milioane lei.
Reteaua METRO numara in prezent 32 de magazine, inclusiv magazinele METRO Punct. In acest an, compania a lansat in ianuarie magazinul online METRO Office Direct, in martie - proiectul "La Doi Pasi", iar la finalul lunii mai - proiectul "De-ale noastre". Daca primul sustine comerciantii independenti din comertul traditional, al doilea se focuseaza pe producatorii locali.
Carrefour, prezent pe piata locala din 2001, opereaza in prezent in Romania 24 de hipermarketuri (Carrefour), 59 de supermarketuri (Carrefour) Market si 8 magazine de proximitate (Carrefour Express). Retailerul avea anul trecut un numar mediu de angajati de 6.951, in scadere de la 7.123 in 2010.
Compania a anuntat in 11 octombrie ca a inchiriat sase magazine de la Aliment Murfatlar in Constanta, urmand sa fie transformate in supermarketuri si sa activeze sub sigla Carrefour Market. De la inceputul anului, Carrefour a inaugurat peste 15 unitati.
Anul trecut, Carrefour si-a majorat afacerile cu 2,8%, la 4,031 miliarde lei, in timp ce profitul net a scazut cu 4,9%, la 133,7 milioane lei.
Selgros Cash&Carry, detinut de concernul Coop din Elvetia, a intrat pe piata din Romania in urma cu 11 ani, cand a deschis primul magazin in Brasov, operand in prezent 19 magazine. Anul trecut, a avut o cifra de afaceri de 3,408 miliarde lei, mai mare cu 5,8% fata de 2010, insa profitul net a scazut cu 13,7%, la 86,7 milioane lei.
Potrivit informatiilor transmise Ministerului Finantelor Publice, compania avea anul trecut un numar mediu de angajati de 4.248, fata de 4.307 in anul anterior.
real, - Hypermarket Romania, parte a grupului german Metro, nu a avut in 2011 un an prea bun. Afacerile au scazut cu 8,2%, la 3,008 miliarde lei, iar pierderile s-au adancit cu 32,9%, la peste 120 milioane lei. La sfasitul anului trecut avea 6.422 de angajati. Compania opereaza in prezent 24 de magazine in format hypermarket pe piata din Romania, in 18 orase, inclusiv Capitala., urmatoarea unitate urmand a fi deschisa in Bucurestii Noi, in cadrul noului proiect dezvoltate de AFI Europe.
REWE Romania, compania care opereaza reteaua de magazine de tip discount Penny Market si Penny Market XXL, a creat peste 2.800 de locuri de munca. Anul trecut, a inregistrat o cifra de afaceri de 1,750 miliarde lei (+8,1%), profitul net diminuandu-se de aproape sase ori, la doar 5,1 milioane lei. Potrivit informatiilor companiei, REWE detine 127 de magazine Penny Market in Romania si 6 magazine Penny Market XXL.
Francezii de la Auchan au creat, de la intrarea pe piata din Romania din urma cu sase ani, 4.300 de locuri de munca. Anul acesta a deschis in luna mai Auchan City Iasi, urmand ca in decembrie sa fie ianugurat Auchan City Crangasi. Planul de dezvoltare tinteste un numar de 15 unitati pana in anul 2015, in baza unui plan de investitii de 150 milioane euro, Auchan urmand sa inaugureze in 2013 doua noi hipermarketuri in Brasov si in Bucuresti (Drumul Taberei).
Retailerul, care are in prezent 10 magazine la nivel national, a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 1,578 miliarde lei, mai mare cu 5,3% fata de 2010 (1,498 miliarde lei). Daca in 2010 a avut pierderi de 19,3 milioane lei, anul trecut acestea au scazut la 7,1 milioane lei.
Cora (Romania Hypermarche) si-a deschis primul hipermarket in 2003, ajungand in prezent la 8 unitati si aproximativ 4.000 de angajati. In noiembrie se vor deschide Cora Bacau si Cora Soseaua Alexandriei (Bucuresti), compania alocandu-si pentru acest an suma de 120 milioane euro pentru lucrari in curs si achizitionarea de terenuri. De asemenea, Cora are in vizor alte cinci proiecte: Cora Ploiesti la Afi Palace, Centrul Comercial Corall Constanta, care va avea si un hipermarket Cora, Centrul Comercial Brasov cu un hipermarket Cora, Cora Slobozia si Cora Satu Mare.
Anul trecut, Cora a rulat afaceri de 1,378 miliarde lei, cifra asemanatoare celei din 2010, insa profitul net s-a micsorat cu 39,4%, la 39,9 milioane lei.
Mega Image, detinut de grupul Delhaize din Belgia, si-a majorat anul trecut afacerile cu 38,1%, la 1,221 miliarde lei, iar profitul net a crescut de 5,7 ori, de la 2,2 milioane lei in 2010 la 13,097 milioane lei. De la inceputul anului au fost deschise 50 de magazine noi, din care 22 sub brandul Mega Image si 28 sub brandul Shop&Go, fiind retailerul cu cea mai puternica ascensiune. De asemenea, pana la sfarsitul anului vor mai fi deschise inca 7 noi magazine. Compania are in prezent 4.820 de angajati, din care peste 4.000 lucreaza in cadrul magazinelor. Pana la sfarsitul anului, alte 700 de persoane vor activa la sediul central si in magazine. Reteaua Mega Image numara in prezent 154 de magazine (117 sub brandul Mega Image) si 37 Shop&Go.
Potrivit informatiilor transmise de companii Ministerului Finantelor Publice, datoriile totale cumulate ale celor noua retaileri mentionati mai sus au depasit anul trecut 7,2 miliarde lei. Cele mai mari datorii le avea Kaufland (2,5 miliarde lei), urmat de Carrefour (1,088 miliarde lei), real, - Hypermarket (1,047 miliarde lei), Auchan (665,9 milioane lei), Metro (639,1 milioane lei), Selgros (437,9 milioane lei), Cora (341,3 milioane lei), Rewe (247,6 milioane lei) si Mega Image (197,6 milioane lei).
Read all the articles about
Employer brandingArticle written by:
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Employer branding
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors