Mai sunt utile recomandarile din CV la angajare?

04.06.2014
1 min
Mai sunt utile recomandarile din CV la angajare?

Share

Tinand cont de faptul ca recomandarile reprezinta cea mai indoielnica sursa de informare pentru angajatori, potrivit unui studiu Beardwell et al, 2004-2007, ne miram ca sefii le folosesc in continuare.    

 

De fapt, 45% dintre angajatori tin cont de recomandari, desi au o cota de predictibilitate de doar 0,13%, insemnand ca reflecta cum se va comporta un angajat in doar 13% din timp.

 
Urmatoarea sursa indoielnica de informare este interviul nestructurat - 31% - vehiculat in unele cercuri de HR; recomandarile pot fi ignorate cu usurinta, comparativ cu alte surse de informare, mult mai bune.


Care este problema paradigmei recomandarilor, in contextul analizarii unui candidat?


 
1. Informatia insuficenta sau dezechilibrul pozitiv


 
Pentru incepatori, din cauza folosirii precare a recomandarilor de catre unii angajatori si a culturii litigioase, sefii nu ofera detalii complete despre performanta, preferand sa furnizeze informatii de baza, indiscutabile, precum cele legate de salariu, functie si numarul zilelor de concediu.

 
Angajatorii se tem ca o recomandare proasta poate isca unele acuzatii la adresa lor, care tin de interpretarea deficitara, defaimare si chiar incalcarea confidentialitatii. Asadar, in zilele noastre, cele mai multe recomandari contin informatii insuficiente si nu pot oferi concluzii elocvente cu privire la performanta; de asemenea, aspectele negative sunt eliminate, existand dezechilibrul pozitiv.
 

Pe de alta parte, candidatii ii vor alege doar pe angajatorii care au ceva bun de spus despre ei.

 
2. Viciul procedural
 

Procesul recomandarilor este viciat: posibilul angajator se va baza pe punctul de vedere al unei persoane, nu poate face o examinare obiectiva. Dezechibrul negativ sau pozitiv va aparea imediat - informatii eronate, exagerari, interpretari gresite si alte necazuri.


3. Erorile de atribuire
 

Studiile arata ca tocmai contextul in care se inregistreaza performanta este vital pentru determinarea nivelului unei persoane. Angajatii excelenti intr-o directie pot fi ingrozitori la alte activitati. Recomandarile reprezinta o mare greseala de atribuire, deoarece abordeaza performanta intr-un context vechi si compania ii atribuie un context nou, intr-un mod eronat.

Asadar, este greu sa vedem in ce masura ne folosesc recomandarile candidatilor, care nu dispun de anumite elemente informative. Verificarea trecutului si experientei acestora este esentiala. Totusi, verificarea background-ului nu inseamna neaparat ca angajatul respectiv va fi eficient pe viitor, scrie Recruiter.com.

Read all the articles about

CV Resources

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

1 comment

ghicitoare

11.06.2014

Sa nu uitam totusi ca felul in care se fac recrutarile lasa uneori de dorit. Departamentele de HR au targeturi si ca sa le satisfaca folosesc aceste recomandari ca sa umple rapid pozitiii, avand astfel spatele asigurat in cazul in care candidatul da ulterior gres.

Un sef care e procupat cu adevarat de ce face si care isi merita banii, nu va fi niciodata bucuros sa dea o recomandare pentru ca prin exmplul celui plecat incurajeaza si plecarea altora. Dimpotriva va folosii reteaua sa se scape de cei ce nu ii vrea in echipa si sa faca loc altora.

In contextul actual o recomandare negativa din partea unui sef poate fi o garantie pentru pastrarea unui angajat, si pana la urma sa nu uitam ca nu toti inteleg sa fie corecti intr-un astfel de feedback, un rau gratuit facut asa "pentru ca m-a facut sa ma simt bine", si a cerut mai putin efort, poate fi intotdeauna ceea ce primesti.

Nu in ultimul rand sa nu uitam ca sefii pot fi la randul lor incompententi, lacomi, mincinosi si infractori. Un astfel de sef va cauta sa se acopere pe sine intr-o recomandare, candidatul fiind imediat in opinia lui cauza problemelor.

Oamenii cu adevarat maturi, trecuti prin furcile busineseului inteleg cam cat valoarea o recomandare in sectorul privat... nu prea mult din pacate.

Status: Approved

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors