Share
Managerii nostri sunt la fel de inteligenti ca ai lor
Liderii romani (top si middle manageri) se situeaza in palierul etalon optim pentru liderii eficienti la nivel international in ceea ce priveste trasatura de personalitate (Curiozitate intelectuala / Inquisitive) cu un impact pozitiv asupra competentei la job, arata un studiu al Hart Human Resource Consulting, firma de consultanta in resurse umane si management.
Inca din anii `80 in mediile economice competitive, de exemplu SUA, au inceput primele cercetari cu privire la cauzele esecului managerial.
Esecul liderilor este definit, privind la consecinta ultima a lipsei de performanta, drept "oprire involuntara din evolutia in traseul de cariera".
Cercetarile de la Center for Creative Leadership, HOGAN Assessments din ultimele 3-4 decade arata ca esecul liderilor este un fenomen de natura comportamentala. Pe scurt, sunt anumite trasaturi de personalitate (pe care toti oamenii le au in grade diferite) care se accentueaza mai puternic si cu efecte negative asupra relationarii cu ceilalti in situatii aparte: stres, presiune, oboseala etc si, mai ales, atunci cand persoanele respective au si libertatea de manifestare mai mare (cei ce se afla in pozitii de conducere au o libertate mai mare de manifestare comportamentala fata de subordonati, isi pot “permite” mai multe).
"Aceste trasaturi accentuate ce pot sa apara in situatii de “criza” au fost masurate la liderii romani prin HDS (Hogan Development Survey)", spun specialistii Hart Human Resource Consulting.
Potrivit acestora, anumite tendinte exagerate pot afecta negativ, in conditii de criza, capacitatea de a sta concentrat pe ce este cu adevarat important, strategic, a vedea ce conteaza de fapt, ce aduce plus valoare si ce poate diferentia business-ul condus de concurenta.
"Atunci cand vorbim de leadership, cea mai buna modalitate de a masura, studia ingredientele ce compun aceasta abilitate este de a o face prin “ochii” echipei. Cu alte cuvinte, “reputatia” este cea care ne intereseaza (cum il percep si cum il evalueaza ceilalti pe lider) si nu “identitatea” (cum s-ar descrie liderul respectiv). Cand vorbim de roluri ce se leaga de cariera, reputatia este cea care conteaza cel mai mult", spun specialistii.
Profilul liderilor din Romania
Barbatii lideri par a fi mai buni la strategie, viziune de ansamblu, sunt mai creativi, dar mai putin orientati spre executie. In ceea ce priveste abilitatile de comunicare (si, prin urmare, si comunicare a viziunii), barbatii par a fi mai siguri pe ei, mai dispusi sa isi asume initiativa si sa preia hotarat fraiele, pe cand femeile apar ca fiind mai colaborative, cu modestie si sunt mai putin increzatoare in fortele proprii.
In acelasi timp, femeile-lider par a fi mai organizate, atente la detalii, abile sa urmareasca si sa implementeze un plan, serioase si de incredere, dar mai putin creative, vizionare si strategice.
Din perspectiva studiului asupra performantei liderului din Romania, competentele studiate au fost cele care coreleaza cu dimensiunile investigate prin instrumentele HPI si HDS. Corelatia intre competentele de leadership si scalele din cele doua instrumente de diagnoza individuala au fost stabilite conform unor studii de validitate predictiva realizate de catre HOGAN Assessment Systems de-a lungul a 30 de ani de cercetare si care sunt revizuite periodic.
La studiu au participat aproximativ 400 manageri de top (inclusiv CEO) antreprenori si angajati din companii romanesti si multinationale din industrii precum: Pharma, Banking, IT, Constructii, FMCG, Consultanta Productie, Retail, Media, BPO si Oil & Gas.
Read all the articles about
Human behaviourArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Human behaviour
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors