Share
Muzica la birou creste productivitatea sau scade puterea de concentrare?
De-a lungul timpului, mai multi specialisti s-au concentrat asupra efectelor muzicii ascultate la locul de munca, insa concluziile la care au ajuns dupa studii indelungate au fost adesea contradictorii. Unii sustin ca muzica are un efect benefic asupra angajatilor, care sunt astfel mai relaxati si, implicit, mai productivi. Altii, dimpotriva, sunt de parere ca muzica ascultata la birou scade capacitatea de concentrare, sarcinile de serviciu fiind indeplinite mai greu.
Traim intr-o societate dominata in mare parte de vectorul viteza. Viteza este peste tot in viata noastra. Dimineata alergam prin trafic catre birou, la pranz inghitim un sandwich din doua muscaturi, spre seara fugim sa luam copilul de la gradinita, seara ne grabim sa adormim caci a doua zi o luam de la capat. Ritmul acesta alert ne-a facut sa devenim din ce in ce mai anxiosi.
Ascultam muzica cand alergam, mergem pe bicicleta, cand suntem in masina, in metrou, la birou, sau sala de fitness, cand meditam sau facem masaj, cand ne simtim tristi sau veseli. Oare muzica ne ajuta sau nu? Ca in orice domeniu de studiu, bineinteles, exista doua tabere. Tabara pro si tabara contra.
Mai inteligenti cu Mozart in casti
“Influenta muzicii asupra organismului uman atat la nivel psihic, cat si fizic este studiata de foarte mult timp. Samanii, indienii, tibetani, razboinicii, terapeutii, antrenorii, cantaretii, toti au folosit si folosesc muzica in diferite scopuri. Fie ca vorbim de intrare in transa, meditatie, vindecare, relaxare sau concentrare, motivare, creatie, toate au ca factor adjuvant, muzica”, spune Cosmin Badea, trainer HPDI si specialist in domeniul resurselor umane.
Amit Sood, doctor in medicina integrativa afirma ca ascultarea unei melodii activeaza la nivel cortical aceleasi zone ca atunci cand acea persoana ar manca o delicatesa sau ar privi catre ceva apetisant.
Intorcandu-ne in secolul trecut, studiile efectuate la inceputul anilor '90 au aratat ca ascultarea unei melodii are ca efect la nivel cortical activarea unor zone responsabile cu potentarea memoriei, atentiei si a puterii de concentrare. Unul dintre aceste studii a condus la aparitia asa numitului Efect Mozart. Initiatorul cercetarii, neurologul Gordon Shaw a studiat influenta ascultarii unei compozitii de Mozart asupra IQ-ului persoanelor implicate in test. El a concluzionat ca ascultarea piesei a dus la cresterea cu cateva puncte a IQ-ul persoanelor respective.
De asemenea, studiile efectuate pe maimute si soareci in diferite universitatii au reliefat o crestere a vitezei si a capacitatii de rezolvare a unor taskuri primite.
Întreg articolul poate fi citit accesând sursa.
Read all the articles about
BalanceArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors