Share
Negocierea unei oferte de muncă: Cum să obții mai mult de la un job
Negocierea unei oferte de muncă este un pas important în procesul de recrutare și poate avea un impact semnificativ asupra salariului, beneficiilor și condițiilor de lucru pe care le veți primi la un nou loc de muncă. Cu toate acestea, mulți candidați refuză să negocieze din cauza lipsei de încredere sau a fricii de a pierde o oportunitate. Acest articol își propune să vă ofere sfaturi practice și exemple legate de negocierea ofertei de muncă și a pachetului ce ar trebui să o însoțească.
Evaluarea ofertei inițiale
După ce s-a primit o ofertă de muncă, primul pas este să fie evaluată, nu acceptați sau respingeți oferta imediat. Analizați lucruri cum ar fi salariul, beneficiile, programul de lucru și oportunități de avansare. Ca să fie echitabil, ar trebui să vi se acorde cel puțin 24 de ore, dacă nu chiar 48 pentru a spune da sau nu ofertei. În cazul în care este vorba de mult mai puțin, poate însemna faptul că vi se forțează mâna pentru a da un răspuns ce poate contravine dorinței voastre și nici nu lasă timp clar de gândire ori loc de negociere.
Exemplu: Dacă primești o ofertă de muncă cu un salariu care este sub așteptările tale, poți începe negocierile prin exprimarea interesului pentru poziție și prin sublinierea experienței și competențelor tale relevante. Argumentează că salariul propus nu reflectă în mod adecvat valoarea pe care o poți aduce companiei și cere o reevaluare a ofertei.
Cercetare și comparație
Pentru a-ți întări poziția în negociere, este important să faci cercetări și să afli care sunt valorile pieței și ce se oferă în industria ta pentru poziția respectivă. Compară ofertele de la alte companii și află cât valorează poziția și experiența ta pe piața muncii. Asigură-te totuși de faptul că ai făcut un studiu bun asupra pieței, ariei tale de activitate, studiul companiei la care aplici, review-uri valide date de către angajați pe website-uri specializate pentru a avea o idee cât mai amplă asupra locului unde urmează să ai un nou rol.
Exemplu: Dacă descoperi că salariile pentru poziția ta în aceeași industrie sunt mai mari decât oferta primită, poți utiliza această informație în negocieri. Prezintă-ți cercetarea și argumentele pentru a justifica solicitarea unei majorări salariale sau a unor beneficii suplimentare. Dacă ai descoperit că există posibilitatea de a avea mai multe beneficii (asigurări medicale, asigurări auto, mașină de muncă, călătorii de business, abonamente sau subscripții gratuite, extra zile de concediu, decontarea întreținerii sau ratelor lunare pentru cazare, vacanțe anuale, prime de sărbători sau zile de naștere, acces gratuit la conferințe interne sau internaționale, facilități ce se pot extinde către persoane din familia ta) pornește o discuție amănunțită pe bază de argumente și evidențe clare cu posibilul angajator. Poți chiar aduce în discuție opțiuni ca unele dintre cele de mai sus ce nu sunt incluse într-o schemă standard de negociere.
Pregătirea pentru discuția de negociere
Înainte de a iniția o discuție de negociere, asigură-te că ești bine pregătit. Identifică punctele tale forte, evidențiază experiența și realizările anterioare care aduc valoare companiei și pregătește-ți argumentele pentru a-ți susține solicitările. Dacă ai ajuns până în acest punct, ai trecut de interviuri sau probe practice, ai fost ales dintre mulți alți candidați și te-ai remarcat prin ce poți face și cum ești ca și individ. Asigură-te că angajatorul continuă să observe acest aspect.
Exemplu: Dacă ai o experiență solidă într-un domeniu specific sau ai obținut rezultate remarcabile în proiecte anterioare, evidențiază aceste aspecte în discuție. Arată cum abilitățile și cunoștințele tale pot contribui la succesul companiei și explică modul în care o anumită compensație sau beneficii suplimentare ar reflecta recunoașterea valorii pe care o aduci.
Comunicarea și negocierea cu angajatorul
În timpul discuției de negociere cu angajatorul, este important să fii ferm, dar și deschis la dialog. Ascultă atent punctele de vedere ale angajatorului și găsiți soluții care să satisfacă ambele părți. Negocierea ajută mereu ambele părți pentru a ajunge la un consens și a plusa pentru beneficii în favoarea ambelor părți.
Exemplu: Dacă angajatorul nu poate majora salariul, poți discuta despre alte beneficii, cum ar fi tichete de masă, asigurare medicală, posibilități de formare sau un program flexibil al timpului de lucru. Poate exista un spațiu de negociere în aceste aspecte, iar flexibilitatea poate fi valoroasă în satisfacerea nevoilor ambelor părți. Poți negocia inclusiv zilele de concediu anuale și chiar și perioada de probă. Mulți angajați nu știu de faptul că prin Codul Muncii, perioada de probă prescrie un prag maxim de 90 de zile pentru funcții de execuție și maxim 120 de zile pentru funcții de conducere acolo unde vorbim de contracte individuale de muncă cu perioadă nedeterminată. Nu se specifică nimic despre un prag minim. Folosește Codul Muncii în avantajul tău. Din propria experiență pot spune că da, se negociază și perioada de probă mai nou și nu sunt motive clare pentru care nu s-ar putea face acest lucru. Fiecare contract individual de muncă poate avea clauze și politici ce se pot aplica pentru oricine, însă ține de noi ca indivizi să aducem negocierea în discuție.
Concluzia este că angajatorii abili se așteaptă ca tu să negociezi aspecte ale ofertei prezentate. Nu uita faptul că orice aspect este negociabil. Din momentul ce ai reușit să creezi o cercetare bună despre rolul și compania la care ar urma să mergi, negocierea începe să intre în schemă. Negocierea unei oferte de muncă poate fi o oportunitate de a obține mai mult dintr-un nou job. Prin evaluarea atentă a ofertei, cercetare și comparație, pregătire adecvată și comunicare eficientă cu angajatorul, poți obține condiții de lucru mai favorabile și beneficii mult mai bune. Nu ezita să negociezi, deoarece acest proces poate consolida poziția ta și poate demonstra angajatorului că ești o persoană încrezătoare și conștientă de valoarea sa. Acest lucru arată totodată faptul că ești o persoană care înțelege mediul de business și piața muncii, are abilități de negociere și este dispus să își asume victorii cât și oportunități de îmbunătățire.
Read all the articles about
Labour market About the crafts Employee experience Motivation and vocationUndelucram.ro Contributor
Alin Banță
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors