Share
Nu repetati greselile din CV-ul anului trecut
Ce face ca un CV sa treaca toate testele, iar un altul sa fie aruncat la cosul de gunoi in primele 15-20 de secunde din momentul în care angajatorul isi arunca privirea asupra lui?
Inca din primele zile ale inceputului de an, se declanseaza cursa pentru gasirea si ocuparea unui loc de munca. CV-ul este unealta esentiala prin care un candidat isi transmite disponibilitatea potentialului angajator.
Toti candidatii isi doresc sa scrie un CV perfect, care sa le asigure un loc la interviu si teste. Din prea mult zel si de foarte multe ori din neglijenta, acest instrument este supraincarcat cu lucruri inutile, care nu ar trebui niciodata sa fie prezente in continutul sau.
Pentru a evita comiterea acelorasi greseli si in 2018, va propunem sa nu mai includeti niciodata in CV:
- Detalii inutile. Nu insiruiti in CV nume si date care nu au nici o relevanta pentru recruitor. Nu-l intereseaza data la care l-ati scris. Numele vostru trebuie sa fie distinct pe fiecare pagina. Nu includeti decat datele legate de anii de studiu si perioadele cand ati fost angajat.
- Obiective sau scopuri nerealizabile. Obiectivele pe care le enuntati in CV nu trebuie sa fie fanteziste, generale sau, mai rau, nerealizabile. Incercati sa le scoateti in evidenta, pentru a fi citite usor de angajator. Daca repetati greseala de anul trecut spunand vreau un job care sa-mi ofere noi provocari sau caut un mediu de lucru in care sa-mi pun in evidenta abilitatile, partida este pierduta din start.
Nu este nimic precis, nimic concret. Un obiectiv bun prezinta acuratete si vorbeste de la sine despre un profil specific pentru care vreti sa aplicati. Printr-o afirmatie de genul sunt data analyst cu o experienta de 3 ani si doresc un post in care prin abilitatile mele sa-mi dezvolt cariera, spuneti cine sunteti si ce puteti.
- Aplicati pentru un post nepotrivit. Atunci cand va hotarati sa aplicati pentru un post, ganditi-va la cateva lucruri: am calificarea necesara? am setul de abilitati necesare? detin un minim de experienta? De multe ori trimitem CV-ul pentru un job care suna interesant sau se plateste bine, dar care nu ni se potriveste. Pentru a evita ca CV-ul vostru sa ajunga la cos, nu aplicati pentru asemenea posturi.
- Redundanta informatiilor personale. Aveti tot timpul in minte ca angajatorul trebuie sa citeasca zeci de CV-uri. Daca in afara datelor stricte (nume,data nasterii, statutul social) veti adauga aspecte ale vietii personale, nu faceti altceva decat sa oferiti informatii de prisos. Totusi, daca vreti sa includeti informatii de acest gen, atunci prezentati-le pe cele care sunt pe profilul job-ului pentru care ati aplicat.
- Nu mentionati experiente nerelevante. Este firesc sa mentionati experienta pe care o aveti referitor la domeniul pentru care aplicati. Nu este firesc sa mentionati experiente in munca ce nu au nici o legatura cu postul pe care-l vizati. Daca veti comite o asemenea eroare, angajatorul va fi tentat sa arunce CV-ul la cos.
- Ati scris despre realizari nesemnificative. Chiar daca voi le considerati deosebite, anumite realizari din viata voastra se pot plasa in afara specificului job-ului pentru care ati aplicat. Mentionati doar ce poate fi in legatura directa cu postul vizat, cum ati condus un proiect sau cum ati dezvoltat un anumit proces.
- Nu depasiti 2 pagini. Nu depasiti 2 pagini. Detaliile despre orice lucru care nu face referire la postul pe care doriti sa il ocupati pot fi spuse la interviu. Daca CV-ul este lung, plin de detalii nesemnificative, sunt slabe sanse ca acesta sa primeasca atentia cuvenita.
- O atitudine incorecta. Un CV poate transmite un mesaj corect sau unul gresit. Daca nu sunteti interesat de postul respectiv, cel care citeste poate sesiza faptul ca ati aplicat de dragul de a va incerca norocul.
- Greselile gramaticale „ucid” CV-ul. Nu este prima data cand scriu despre greselile de gramatica si ortografie, care apar in CV. Acestea sunt factorii determinanti care „ucid” un CV. O gramatica buna, o ortografie corecta, denota nivelul vostru de educatie. De aici si imperativul de a citi CV-ul de mai multe ori si de a apela la o alta persoana pentru verificarea finala.
- Informatii false. Este foarte usor ca toate informatiile din CV sa poata fi verificate. Alegeti cu mare grija cuvintele folosite si sa fiti cat de sinceri puteti. O statistica recenta prezinta faptul ca angajatorii resping unul din trei angajati pentru ca au furnizat informatii false. Mai exista un aspect pe care doresc sa-l subliniez. Chiar daca ati fost angajat, daca informatiile false ies la suprafata, consecintele pot fi dezastruoase.
- Adresa de e-mail. 76% dintre CV-uri sunt respinse pentru faptul ca adresa de e-mail este „neadecvata”. Adrese de genul lazzyboy@... sau hotgirl@... sunt considerate lipsite de profesionalism.
- Lipsa profesionalismului. Un CV considerat realizat profesionist nu contine:
- asteptarile salariale
- fotografia personala
- motivele schimbarii job-ului
Negocierea salariului si aspectele legate de fostul loc de munca se discuta in alt context, cu mentiunea sa nu se faca niciodata referiri la fostul angajator sau la fostii colegi.
Nu neglijati forma si structura CV-ului. Folositi spatierea pentru a sublinia fiecare idee. Enumerati folosind diferite semne grafice (puncte, linii, litere sau numere) pentru a atrage atentia recruitorului.
Potrivit unui studiu publicat de platforma Ladders in 2012, un angajator petrece in medie, numai 6 secunde, pentru a analiza un CV.
Article written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Create candidate profile
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors