O intrebare complexa: „Care sunt obiectivele tale pe termen lung?”

23.04.2018
3 min
O intrebare complexa: „Care sunt obiectivele tale pe termen lung?”

Share

Aparent este una dintre intrebarile comune ale oricarui interviu. Raspunsul la aceasta intrebare ar putea insa sa mentina interviul pe calea cea buna, dar poate sa-l si intrerupa.

Viziunea ta asupra viitorului este foarte importanta pentru angajator. Raspunsul vostru la aceasta intrebare ii spune acestuia ce fel de angajat crezi tu ca esti sau doar iti inchipui ca esti. De aceea, se recomanda sa aveti tot timpul prezentul in minte, pentru a putea sa va ganditi la viitor.

Analizandu-se raspunsurile la aceasta intrebare, s-a ajuns la concluzia ca se fac doua tipuri de greseli:

a ) multi dintre candidati gandesc obiectivele pe termen lung ca promovare in cariera;
b ) sunt candidati care se concentreaza (ne referim la obiective) pe maririle de salariu.

Angajatorul, atunci cand pune aceasta intrebare, nu se intereseaza daca doriti sa fiti promovati sau daca vreti sa ardeti etapele pentru a obtine salarii mai mari. El se refera concret la obiective.

Raspunsul la intrebare depinde, este adevarat, de mai multe aspecte - unde veti lucra, specificul job-ului pentru care ati aplicat - dar exista cateva linii „directoare” pe care ar trebui sa le respectati:

Scapati-l pe angajator de teama

Indiferent de domeniul in care activeaza, orice angajator are in vedere sa stati cat mai mult in compania sa. Dupa criza economica, angajatorii s-au concentrat pe stabilizarea fortei de munca si retinerea ei. O cercetare recenta realizata de Xerox HR, releva faptul ca 55% dintre angajatorii intervievati nu se gandesc decat la retinerea angajatilor..

Ingrijorarea angajatorilor privind fluctuatia fortei de munca s-a datorat si modului in care tinerii, in perioada 18-25 de ani (generatia Millennials) au schimbat locul de munca, in medie, de sase ori. Din acest motiv angajatorul nu se gandeste ca esti potrivit postului pentru un an, el gandeste pe termen lung.

Raspunsul vostru ar trebui sa-i dea speranta ca veti ramane in companie: „Vreau sa ma dezvolt odata cu intreaga companie. N-am venit sa plec!”

Demonstrati-i ca sunteti motivat

Credeti ca exista cineva care sa va angajeze daca nu sunteti motivat? Angajatorul are intotdeauna in vedere performanta voastra, iar pentru aceasta ar fi bine sa vada in raspunsul vostru motivatia intrinseca de a veni in fiecare zi la serviciu.

„Mi-am dorit un loc in care serviciul public sa fie important. Cred ca aici este locul meu.” Acesta este un posibil raspuns.

Legati obiectivele voastre de cele ale angajatorului

Aici intervine din nou documentarea asupra companiei (valori, cultura, situatie financiara, obiective) inainte de a ajunge la interviu. Cautati zona in care obiectivele voastre se suprapun cu cele ale companiei pe termen lung.

„Cautati pe cineva cu abilitati in domeniul IT. Voiam sa-mi pun in valoare abilitatile mele legate de acest domeniu si cred ca aici exista asemenea oportunitate”. Nu este nimic exagerat in acest raspuns, daca intr-adevar tu ai abilitati, iar compamia ofera oportunitati.

Concentrati-va pe construirea brandului vostru si al companiei

Dezvoltarea brandului vostru este un lucru benefic, atunci cand este inteles de angajator ca un obiectiv pe termen lung. Demonstrati prin raspunsul pe care il veti da, ca doriti sa deveniti un expert la locul de munca si explicati cum va creste reputatia firmei prin voi.

Atunci cand veti spune: „Sunt deja o prezenta activa in social media din acest domeniu, participand chiar la anumite manifestari de profil. Sper ca prin aceste activitati voi contribui la dezvoltarea brandului companiei”, sunteti deja cu un pas in fata celorlalti competitori.

Dovediti ca va potriviti culturii companiei

Angajatorii isi doresc oameni care sa se integreze cat mai repede si sa aiba aceeasi cultura cu cea a companiei. Cea mai buna modalitate pentru a demonstra acest lucru este aceea de a arata ca personalitatea voastra si stilul vostru de munca se potrivesc mediului de lucru al societatii.

„In opinia mea un loc ideal de munca este cel in care angajatul isi poate expune ideile liber si este incurajat sa le impartaseasca celorlalti. Cred ca acest tip de cultura l-am gasit aici”, este raspunsul pe care il asteapta orice angajator.

Aratati angajatorului ca stiti sa lucrati in echipa

Oricare dintre angajatori isi doreste sa creeze un mediu de lucru in care membrii echipei sa colaboreze in cele mai bune conditii. Raspunsul vostru ar trebui sa dovedeasca apetenta pentru crearea de relatii cu ceilalti membri ai echipei.

„Am convingerea ca numai lucrul in echipa poate genera cele mai bune rezultate. Vreau sa continui sa lucrez in echipa si aici”, nu este nevoie sa spuneti mai mult.

Incercati sa folositi aceste linii. pe care le-am numit „directoare”, care pot sa va ghideze in elaborarea unui raspuns la intrebarea enuntata in titlu. Nu uitati insa ca orice cariera pe termen lung, indiferent de strategiile voastre, poate sa se confrunte cu situatii neasteptate. De aceea va recomand sa adoptati o atitudine flexibila pentru a nu rata nici o oportunitate.

Read all the articles about

Balance Find your job Interview from A to Z Interview resources

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors