Planuri de viitor - regula celor 7 zile

17.12.2017
2 min
Planuri de viitor - regula celor 7 zile

Share

Apropierea sfarsitului de an este marcata de o serie de evaluari a realizarilor anului care se apropie de sfarsit. Finalul de an este momentul in care facem bilanturi: ce am reusit si ce nu, cand ne-am bucurat si cand nu, cand am sarbatorit realizarea unei tinte propuse si cand am fost frustati de nerealizarea ei.

Procesul de evaluare a ceea ce ati realizat in 2017 este hotarator pentru ceea ce va propuneti pentru 2018.

Pentru a concepe un set de tinte realizabile in anul urmator trebuie sa intelegeti de ce nu ati reusit sa atingeti obiectivele pe care le-ati avut

In anul care se incheie am avut cu totii o lista de obiective de atins. Unele pe o durata scurta sau medie, altele pe termen mai lung. De cele mai multe ori, in cazul nerealizarii celor propuse, am dat vina pe timp. Sau pe lipsa fondurilor. Sau pe absenta sprijinului necesar.

Inainte de a schita telurile pentru anul urmator, este necesar sa identificam exact motivele pentru care planurile avute nu s-au materializat.

Cand o tinta propusa nu poate fi urmarita pe parcursul unei zile, ea devine dificil de realizat

Atunci cand va propuneti un tel al carui progres poate fi urmarit zilnic (de exemplu, numarul de exercitii de efectuat pe zi, numarul de oferte de trimis, etc), este mai usor sa reglati eventualele derapaje. Este ceva masurabil si veti observa relativ rapid rezultatele.

Sa presupunem insa ca va propuneti sa deveniti cel mai bun baschetbalist din lume. Cum veti masura acest lucru?

O asemenea tinta comporta o serie de necunoscute: trebuie toata ziua sa arunc la cos? Trebuie sa driblez toata ziua? Cate ore trebuie sa stau pe teren?

Fiindca nu putem sa ne dam seama de progresele inregistrate, vom avea tendinta de a ne urmari obiectivul, neglijand progresele reale facute si ratand ocaziile de a corecta greselile.

Ne propunem obiective care nu sunt nici concrete, nici masurabile

Oamenii tind sa construiasca un set de tinte greu realizabile, care sunt peste capacitatile lor de realizare dar, mai ales, greu de masurat. La baza unor asemenea decizii se afla un singur motiv: urmarim doar rezultatul final.

Retineti faptul ca orice strategie pe care ati aplicat-o in 2017 si a esuat nu este una pe care sa o aplicati si in 2018. Rezultatul va fi acelasi.

Faceti o schimbare pentru 2018 – atingeti o tinta in 7 zile

Este o provocare sa realizezi un obiectiv propus in sapte zile. De fiecare data, in 2018, cand va veti propune ceva concret si cat mai apropae de realitate, intrebati-va: Sunt capabil sa fac asta in 7 zile?

Planificarea este totul. Ce voi face saptamana viitoare, cat timp trebuie sa aloc pe zi pentru realizarea a ceea ce mi-am propus, cand stiu daca am realizat ce mi-am propus?

Cand constatati ca obiectivul este prea greu de atins, treceti la conceperea unor pasi. Realizarea obiectivul e departe, dar il puteti atinge prin parcurgerea pasilor stabiliti. 

Aceasta este regula celor 7 zile. Porniti de la ideea ca saptamana reprezinta o perioada de timp rezonabila pentru a realiza ceva concret (inclusiv o etapa catre obiectiv mai mare).

Este putin probabil ca va veti concentra 7 zile pe un singur obiectiv. Problema apare atunci cand, asaltati de alte sarcini, apelam la speranta ca si maine este o zi, iar ce trebuia rezolvat acum se poate face si maine.

Read all the articles about

Career planning Leadership skills Workforce planning Organizational excellence Job opportunities

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors