Pot departamentele HR opri plecarea angajatilor?

01.10.2017
2 min
Pot departamentele HR opri plecarea angajatilor?

Share

 O tendinta deosebit de ingrijoratoare ia amploare de ceva vreme si la nivelul pietei muncii din Romania. Este vorba de lipsa fortei de munca, manifestata fie prin absenta totala a mainii de lucru, fie prin instabilitatea celei existente, intelegand prin aceasta desele schimbari de job-uri.

Un lucru deosebit de ingrijorator constatat de exemplu pentru zona Transilvaniei si Banatului este procentul extrem de mare al acestei instabilitati, pe care autorul Doru Supeala o estimeaza a fi la 60%-70%, dupa discutii avute cu proprietari de afaceri, directori de vanzari sau manageri de resurse umane.

Exista o multitudine de motive pentru care oamenii parasesc un loc de munca. Pentru Doru Supeala cauza principala ar fi faptul ca timp de 28 de ani „nu am construit in piata muncii o cultura a colaborarii si recompensei cinstite, a evolutiei profesionale.”

De vina ar fi si slaba pregatire a celor din departamentele HR. Discutii in acest sens exista pe platformele in care se discuta despre interviuri, salarii, mediul de lucru, iar argumentele in favoarea acestei teorii, cuprinse pe larg in Decalogul angajatorului roman, pot fi rezumate astfel:

Comunicarea onesta si cinstita

Referindu-se la discutiile de pe platformele de profil privind ofertele de locuri de munca, autorul reproseaza oamenilor din HR ca aceste anunturi, oricat de cosmetizate ar fi, nu spun nimic despre ce ofera job-ul sau care sunt atributiile. In schimb, angajatorii cer proaspetilor absolventi, de exemplu, 3 ani de experienta.

Brand-ul de angajator nu prea exista la noi, este de parere Doru Supeala. In general, cei de la HR persista in greseala “construirii unui brand de angajator ocazional si ...cu emfaza,” doar prin campanii publicitare.

Respect si raspuns personalizat pentru toti candidatii

Potrivit datelor cuprinse in Decalog, in ultimii zece ani 95% dintre candidatii care au aplicat online nu au primit niciun raspuns (autorul nu ofera informatii legate de modul in care s-a ajuns la acest procent). Si din postarile pe forum-ul Undelucram.ro insa, lipsa unui raspuns sau a unui feedback sunt printre principalele lucruri reclamate de candidati in relatia cu angajatorii.

Absenta unui raspuns il va face pe cel care a aplicat sa transmita aceasta informatie mai departe, iar cele spuse prietenilor, colegilor si rudelor sunt suficiente pentru a zdruncina increderea in seriozitatea posibilului angajator. E apoi foarte greu sa construiesti un brand solid de angajator.

In aceeasi masura, exit-interview-ul nu prea se practica in companiile din Romania. Nu trebuie reactionat virulent la demisii, dar nici cu nepasare. Organizatia trebuie sa mearga inainte si o poate face daca si numai daca se extrag si se aplica masurile necesare indepartarii demisiilor care se pot evita.

Este neaparat necesara construirea unei culturi organizationale, prin care sa angajatul sa simta ca este evaluat corect, sa simta ca se investeste in el, dar mai ales, ca are sanse reale sa isi construti o cariera in domeniu, fara teama ca intr-un an, doi, va trebui sa isi caute din nou de lucru.  

Read all the articles about

Human behavior Employee experience Employer branding

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors