Share
Absolvent promotia 2013, rog sa NU fiu deranjat pentru un salariu sub 1.500 RON net
Asteptarile salariale ale persoanelor fara experienta de lucru din Bucuresti au crescut in 2013 cu aproximativ 10% fata de 2012.
Pretentiile salariale ale absolventilor de facultate sunt mai mari cu 25% in Bucuresti fata de restul tarii, potrivit unui studiu realizat recent de Catalyst Consulting in randul a 8.700 de tineri.
"In 2013, asteptarile salariale ale persoanelor fara experienta din Bucuresti au crescut cu aproximativ 10% fata de 2012. De exemplu, un tanar din Bucuresti, fara experienta profesionala, care studiaza sau a absolvit o facultate cu profil economic, are asteptari salariale in jurul a 1.500 RON net, fata de aproximativ 1.300 RON net in 2012",spun realizatorii studiului.
Si asteptarile salariale ale profesionistilor cu 3-5 ani de experienta au crescut putin fata de 2012. Daca anul trecut o persoana cu background economic si cu un nivel de experienta sub cinci ani avea asteptari in jurul a 3.200 RON net, asteptarile salariale au crescut anul acesta cu 300 RON.
"Daca ne uitam la diferentele asteptarilor salariale ale respondentilor cu profil economic versus cele ale respondentilor cu profil tehnic, putem vedea ca cei cu profil tehnic isi doresc in medie salarii cu 30% mai mari", se precizeaza in raport.
Studiul evidentiaza asteptari salariale diferite pentru candidatii din provincie si cei din Bucuresti, cei din Bucuresti asteptandu-se la salarii mai mari cu 25% comparativ cu cei din provincie, indiferent de nivelul de experienta.
Salariul continua sa fie cel mai important criteriu la angajare pentru aproape jumatate dintre absolventii romani, insa tinerii sunt din ce in mai preocupati de gasirea unui loc de munca sigur, se mai arata in studiu.
Pentru candidati cele mai importante criterii in alegerea angajatorului sunt salariul si pachetul de beneficii oferit de acesta (47%), imaginea companiei (36,5%), programele de training puse la dispozitie de angajator (36,3%) si siguranta locului de munca (35%).
Somajul in randul tinerilor ar putea ajunge, in acest an, la o valoare de 25%, ceea ce ar reprezenta 'pragul de alarma' al acestui indicator pentru cei care au absolvit o forma de scolarizare, a declaratrecent ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
"Chiar daca la nivel de tara suntem sub media europeana, in tara sunt judete unde somajul tinerilor este mare, si ma refer la zona Moldovei si zona de Sud a tarii', a spus ministrul Muncii.
Read all the articles about
Job opportunitiesArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
13 comments
Access your account and add your comment
- 1
- 2
1-10 from 13 results
Specialistul
mzn
ET
rzv
ET
Ca sa raspund intrebarii tale, orice companie din lumea aceasta este facuta pentru a produce profituri pentru actionari. Ea nu este un mijloc de protectie sociala. Ar fi foarte bine daca ar fi mai multe firme care sa vina in Romania si sa faca bani. Din pacate, nu prea mai vin aici, pentru ca nu au de ce. Sunt alte state in lume care sunt mult mai primitoare cu investitorii decat este Romania azi. Doar doua exemple din vecinatatea noastra: Turcia si Bulgaria.
rzv
Dar de ce oare au venit in tara noastra ,nu pentru a face cat mai multi bani?
Romania=colonie
lol
lol
ET
Absolvent
Ai foarte mare dreptate la ceea ce zici, pentru cei care se muta la bucuresti, insa pentru cei care sunt din bucuresti si locuiesc cu parintii, le revein o groaza de bani.
As adauga costurile estivative, dupa informatiile colectate de mine pana acuma, pentru cei care vor sa stea cu chirie in buc:
Metoda cea mai avantajoasa este sa stai intr-un apartament cu 2 camere, 2 insi, fiecare cu camera lui, si sa impartiti intretinerea si totul (sau cu 3 camere, depinde). Astfel, daca gasesti un apartament la 200 de euro cu 2 camere (sau 250, depinde de zona, insa se gaseste greu la preturile astea, si doar la periferie), poti da in jur de ~100 euro pe chirie.
La asta mai adaugi un 100 euro mancare (50 euro daca ai bonuri de masa si acopera alea 50% din costa) asta in cazul in care nu mananci in oras, cum a spus domnul de sus, altfel esti terminat.
La astea mai adaugi utilitati (intretinere, curent, cablu), care te duc pe la 50 de euro sa zicem vara, si 75-100 iarna, depinde ce si cum. Inafara de astea, mai adaugi transportul cu metrou (parca 70 de lei e, adica vreo 16 euro, fara RATB aici) si sapun, deodorant, astea cum s-a zis mai sus, inca o medie de 30 de euro pe luna sa zic.
Tragand linie, obtii:
varianta cheap de supravietuire: 100 + 50 (se presupune ca ai bonuri de masa) + 50 + 30 = 230 euro varianta super cheap (280 iarna). Asta inafara sa te imbraci, sau sa iti ei ceva.
varianta medie de supravietuire: 125 + 50 + 50 + 50 = 275 sau 300 iarna.
In general, luati un 300 pentru vara si un 350 pentru iarna. Si nu uitati, fara sa va imbracati, fara sa fumati/beti, fara nebunii prin oras, fara sa va luati piese pentru PC sau aparate pentru bucatarie, sau cine stie ce altceva. Mie mi se pare corect sa iti dea 400 minim pentru buc, si asta la inceput, cu crestere in timp, altfel esti sortit pieirii.
Pentru viata unui tanar absolvent, ar fi bun un 500 euro + bonuri + ceva beneficii sa ai din partea firmei. Anyway, fericiti sunt cei care stau in buc si ii ajuta parintii :).
- 1
- 2
1-10 from 13 results
Job opportunities
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors