Share
Primii pași în audit: lecții și amintiri de la specialiștii Forvis Mazars în România
Intrăm astăzi în lumea fascinantă a auditului, abordând cel mai provocator subiect din acest domeniu: perioada busy season. Alături de specialiștii Forvis Mazars în România, povestim despre experiența lor din busy season. Descoperim astfel cele mai bune practici pentru menținerea productivității și a echilibrului dintre viața profesională și personală, dar și lecțiile importante obținute în această perioadă pe care le pun acum în aplicare în cariera lor.
Adriana Horvat, Cătălin Culachi și Alexandra Chiriță, Audit Assistants în cadrul Forvis Mazars în România, ne introduc în cele ce urmează în tainele acestei perioade provocatoare de busy season.
Care sunt aspectele importante identificate în perioada busy season pe care un junior la începutul carierei sale ar trebui să le aibă în vedere?
Cătălin: În primul rând, cred că este important să identifici stilul de lucru cel mai potrivit pentru tine și să înțelegi care sunt atât punctele tale forte, cât și ariile care necesită îmbunătățiri, pentru a le putea gestiona cât mai bine. Poate părea un lucru simplu, însă a avea un mod de lucru foarte bine definit este esențial pentru a avea o gândire clară, a putea lua decizii într-un timp scurt și a prioritiza sarcinile de zi cu zi.
Apoi, este crucial să îți păstrezi calmul în aceste perioade cu multă presiune, iar pașii pentru realizarea acestui lucru arată diferit, de la persoană la persoană. Îndată ce descoperi zona ta confortabilă, volumul de muncă din fiecare zi devine mult mai ușor de gestionat.
Un ultim sfat pe care l-aș putea oferi este să prioritizați comunicarea cu membrii echipei voastre. După experiența primului meu busy season, am conștientizat importanța comunicării eficiente, reușind să fiu flexibil și să mă adaptez diferitelor stiluri de comunicare ale oamenilor cu care lucrez. Am reușit astfel, de foarte multe ori, să soluționăm probleme în doar câteva minute, comunicând clar și fiind alături unul de celălalt.
Ce lecții ai luat cu tine, după experiența primului busy season? Cum au impactat acestea stilul de muncă și abordarea perioadelor dificile?
Adriana: În primul busy season, m-am confruntat cu numeroase sarcini complet noi pentru mine. Deși exista o mică incertitudine în privința modului în care le realizăm, dacă era corect sau nu, eram conștientă că așa mă voi putea dezvolta. În fiecare zi învățăm ceva nou, așteptând cu nerăbdare următorul proiect sau proces de audit, pentru a descoperi și mai multe. Am căutat activ ajutorul colegilor mei, iar sprijinul și îndrumarea lor m-au făcut să mă simt recunoscătoare că fac parte dintr-o echipă atât de faină, care se concentrează asupra procesului de învățare în primul rând, și nu neapărat pe atingerea succesului rapid.
În ultimul an, am observat o creștere semnificativă și schimbări pozitive în abordarea mea față de audit. Întrucât domeniul este într-o continuă evoluție, m-am adaptat devenind mai independentă, învățând mai bine procesele și, de asemenea, am dobândit mai multă încredere în mine. În plus, am învățat să-mi gestionez eficient timpul, ceea ce m-a ajutat să excelez în responsabilitățile mele. Lucrul în echipe diverse, alături de colegi cu diferite niveluri de experiență, s-a dovedit a fi un avantaj major. Divizarea clară a sarcinilor a permis fiecărui membru al echipei să contribuie eficient, iar ca rezultat, toți ne-am simțit mândri de eforturile noastre colective.
Care este momentul sau experiența memorabilă care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării tale profesionale și personale?
Alexandra: Prima experiență care a reușit să mă scoată complet din zona mea de confort a fost prima mea inventariere.
La început, am simțit entuziasm și teamă, deoarece urma să lucrez într-un mediu extern, interacționând direct cu echipa clientului și efectuând o numărătoare fizică a inventarului acestuia. Responsabilitatea de a verifica și reconcilia cu exactitate inventarul era imensă și nu am putut să nu simt presiunea de a avea performanțe bune.
Cu toate acestea, am avut norocul de a beneficia de îndrumarea și sprijinul managerului meu pe tot parcursul procesului, care mi-a oferit instrucțiuni clare, mi-a împărtășit experiențe și mi-a răspuns la întrebări, ceea ce a contribuit la atenuarea unora dintre îngrijorările mele inițiale. Prezența și încrederea managerului meu în abilitățile mele mi-au oferit impulsul de care aveam nevoie pentru a aborda proiectul cu determinare și concentrare.
Echilibrul dintre viața profesională și cea personală este un aspect esențial pentru fiecare dintre noi, însă menținerea acestuia devine dificilă în perioadele stresante. Cât de greu de obținut este acest echilibru în busy season și ce strategii ne pot fi folositoare?
Cătălin: Pentru mine, primul meu busy season a fost într-adevăr o provocare din acest punct de vedere, fiind în același timp încă student. Deși a fost dificil la început, am reușit să obțin acest echilibru printr-o planificare minuțioasă, o gestionare eficientă a timpului și prin setarea obiectivelor într-o manieră cât se poate de realistă.
În cele din urmă, pot spune că întreaga experiență mi-a demonstrat că este posibil să jonglez cu responsabilitățile și să excelez în fiecare aspect al vieții mele. Am descoperit astfel importanța adaptabilității și prioritizării eficiente.
Cum vă mențineți motivația și productivitatea de-a lungul întregii perioade de busy season? Care sunt cele mai bune practici pe care le puteți împărtăși persoanelor doritoare să înceapă o carieră în audit?
Adriana: În situații dificile și stresante, unul dintre principalele gânduri care mă motivează cu adevărat este conștientizarea faptului că fiecare perioadă dificilă este temporară și va trece în cele din urmă. Această mentalitate a fost întărită de experiențele mele din cele două perioade aglomerate. Am învățat că în acest domeniu există etape distincte: momente în care sunt activ implicată și dedicată pe deplin atingerii obiectivelor mele și alte perioade când accentul se mută către dezvoltarea personală, dobândirea de cunoștințe noi prin sesiuni de training și învățarea din experiențele persoanelor din jurul meu.
Alexandra: Cred în importanța abordării proactive, dedicând timp suplimentar pentru a analiza toate materialele cu care lucrez, pentru a le înțelege în profunzime și a îmi putea duce sarcinile la bun sfârșit într-un mod eficient.
Aș spune, de altfel, că este foarte important să vă organizați timpul și să vă gestionați prioritățile. Un busy season în audit poate fi solicitant, cu proiecte multiple și termene limită strânse. Este esențial să vă dezvoltați abilități puternice de organizare și să vă stabiliți eficient prioritățile sarcinilor, iar aici vă recomand creare unui program sau unei liste de to do. De asemenea, împărțiți-vă proiectele complexe în sarcini mai mici, ușor de gestionat, și alocați-vă timp pentru fiecare dintre ele. Organizându-vă timpul și gestionând eficient prioritățile, puteți să vă controlați volumul de muncă și să reduceți stresul.
De asemenea, este foarte important să adoptați o mentalitate de creștere și să aveți grijă de voi înșivă. Asigurați-vă că dormiți suficient, că mâncați bine și că faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține nivelul de energie și bunăstarea generală. Luați-vă pauze scurte pe parcursul zilei pentru a vă reîncărca și a vă limpezi mintea.
Nu în cele din urmă, acceptați îndrumarea și sprijinul oamenilor din jurul vostru. Cereți ajutorul și fiți deschiși către orice lecție valoroasă puteți primi de la persoanele din mediul vostru de lucru. Astfel, veți fi cât se poate de bine echipați pentru a face față cu succes oricărui busy season.
Dacă poveștile colegilor noștri te-au inspirat, vino să scrii restul poveștii tale alături de noi – te așteaptă aici prieteni pe care încă nu i-ai întâlnit! Dă startul unei cariere în audit alături de o echipă care te va susține în fiecare etapă a dezvoltării tale.
Read all the articles about
Undelucram interviewsShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Undelucram interviews
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors