Sa fii ignorat la locul de munca poate fi mai rau decat sa fii hartuit

17.06.2014
2 min
Sa fii ignorat la locul de munca poate fi mai rau decat sa fii hartuit

Share

Daca ai simtit ca atmosfera de la biroul te duce cu gandul la perioade din liceu, cand se intampla ca un grup de cativa elevi sa vorbeasca in soapta, in timp ce alti colegi stau izolati si ignorati, s-ar putea ca locul tau de munca sa nu fie chiar ideal. Potrivit unui nou studiu realizat in Canada, ostracizarea la locul de munca - sa fii ignorat sau exclus dintr-un grup - poate fi mai nociva decat cred majoritatea oamenilor, se arata intr-un articol din The Huffington Post.  

 

Cercetatorii de la Universitatea British Columbia au studiat impactul ostracizarii la serviciu asupra starii de sanatate mentala si fizica a angajatilor si au descoperit ca este mai nociva decat hartuirea. Rezultatele studiului au fost publicate online in luna aprilie de Organization Science.

 

Sandra Robinson, coautor al studiului si cercetator al comportamentului la serviciu de cateva decenii, defineste ostracizarea drept fenomenul care se petrece atunci cand oamenii nu reusesc sa angajeze social pe altcineva intr-un mod in care ar fi de asteptat in respectiva situatie.  

 

Robinson a exemplificat spunand ca sunt acele situatii in care nu esti invitat la o sedinta la care ar trebui sa participi sau atunci cand te duci sa iti iei un pahar de apa si cei pe care ii gasesti acolo se cufunda deodata intr-o liniste pe care si-o impun. Desigur, exemplele sunt foarte multe, dar sentimenul ca nu primesti ceea ce ar trebui sa primesti in mod normal de la ceilalti este cam acelasi.

 

Pentru a determina efectele acestui tip de comportament, Robinson si alti trei cercetatori care au lucrat la acest studiu au analizat raspunsurile la o serie de chestionare pe care le-au distribuit managerilor si angajatilor din mai multe organizatii. Pentru inceput, au intrebat 90 de manageri despre perceptia ostracizarii la locul de munca, compartiv cu hartuirea.

 

„Am descoperit ca ostracizarea este mai acceptata din punct de vedere social, decat daca cel in cauza are probleme la serviciu si mai putin daunatoare decat daca are parte de un tratament hartuitor”, a spus Robinson pentru The Huffington Post.

 

Insa cercetarorii au descoperit ca excluderea este la fel de nociva, daca nu chiar mai rea, decat hartuirea. Sa nu ai niciun rol in cultura organizationala a companiei la care lucrezi e mai rau decat sa ai un rol negativ. Situatia nu afecteaza doar starea de sanatate a angajatului, ci si performanta sa si calitatea muncii.

 

Pentru acest studiu au raspuns 1.300 de persoane si principala concluzie trasa a fost ca excluderea determina nemultumirea angajatilor ostracizati in timpul orelor de serviciu, care se simt foarte demotivati si inclina sa demisioneze. In plus, prezinta si probleme de sanatate.

 

Dupa trei ani de la incheierea studiului, cercetatorii au observat ca multi dintre angajatii care s-au declarat ostracizati si-au dat demisia. Robinson spune ca desi s-ar putea crede ca-i mai bine sa fii invizibil la un loc de munca, decat sa fii hartuit, studiul arata ca nu e deloc asa. Sa fii ignorat si exclus e mult mai dureros decat s-ar crede la prima vedere.

 

Cercetatoarea spune ca ostracizarea este, de fapt, tot o forma de hartuire, desi multi nu sunt de acord cu asta. Astfel ca managerii ar trebui sa isi educe angajatii ca excluderea anumitor persoane este mai nociva decat hartuirea verbala sau sexuala.

 

Robinson spune ca multi angajati au aceasta problema tocmai pentru ca ostracizarea tinde sa fie mult mai tolerata si este mai putin evidenta decat celelalte comportamente daunatoare.

Read all the articles about

Balance

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors