Share
Salariat versus angajator: drepturile si obligatiile conferite de legislatia muncii
Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca. Totusi, exista anumite drepturi ale salariatului, recunoscute prin lege, la care acesta nu poate renunta. De cealalta parte, si angajatorul are la randul sau drepturi, stipulate expres in legislatia muncii, asa cum ii revin si anumite obligatii.
Codul Muncii stabileste ca orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Potrivit art. 39 din Codul Muncii, salariatul are dreptul la salarizare pentru munca depusa, dar si la repaus zilnic si saptamanal, precum si la concediu de odihna anual.
De asemenea, angajatul are dreptul de de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca, precum si dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat sau de a participa la actiuni colective.
Nu in ultimul rand, un salariat are dreptul la negociere colectiva si individuala si la la protectie in caz de concediere.
Printre drepturile angajatului se mai numara si:
- dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
- dreptul la demnitate in munca;
- dreptul la securitate si sanatate in munca;
- dreptul la acces la formarea profesionala;
- dreptul la informare si consultare;
- alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.
In acelasi timp, Codul Muncii stipuleaza si obligatiile care ii revin salariatului. Astfel, angajatul este obligat prin lege sa isi realizeze norma de munca sau sa isi indeplineasca atributiile ce ii revin conform fisei postului.
Salariatul trebuie, de asemenea, sa respecte disciplina muncii si prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul indiviual de munca.
Celelalte obligatii ale salariatului sunt acelea de a fi fidel angajatorului in executarea atributiilor de serviciu, de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate, dar si secretul de serviciu.
Citeste tot articolul pe avocatnet.ro.
Article written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Mission
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors