Salariu sau bonus? Pentru ce să lupți la interviul de angajare

12.06.2017
4 min
Salariu sau bonus? Pentru ce să lupți la interviul de angajare

Share

Sursa foto

 

Negocierea unor cifre bune încă de la interviul de angajare este esențială pentru a asigura venituri îndestulătoare pentru candidați în anii care urmează. Acest lucru poate fi însă extrem de dificil, fie dacă luăm în considerare doar faptul că, deși poate avem o idee despre cât de mari sunt veniturile în domeniul în care suntem pregătiți, nu putem ști de la început cât de bine sau de prost plătește compania pe care am ales-o.

 

Iar, în general, recrutorul în fața cărora ne aflăm nu ne fac viața ușoară. Așa cum am mai discutat, în primul rând ei sunt mai interesați de cât am vrea noi să câștigăm, nicidecum să ne spună cât ar putea oferi compania lor pentru serviciile pe care urmează să le oferim.

 

Există o tendință ce devine pronunțată de a forma veniturile angajaților din două componente principale: salariu și bonus. În timpul negocierii salariului, din ce în ce mai mulți recrutori, în general din cadrul companiilor care au ca obiect de activitate vânzările, tind să pună accentul pe partea de bonus a salariului decât pe cea de salariu.

 

Pentru o persoană abia intrată pe piața muncii, fără mare experiență nici în muncă nici în ceea ce privește participarea la interviuri, a alege între un salariu sau un bonus mare echivalează cu a semna un contract în alb.

 

Este mai bine oare să insistăm pe un salariu mare, la care să se adauge bonusul, indiferent de mărimea lui? Sau să ne încredem în spusele recrutorului, care insistă că în vânzări salariile sunt mici, iar bonusurile suficient de mari pentru a compensa ?

 

Ce înseamnă salariul?

 

Spune şi tu comunității cât câştigi. Postarea ta este şi va rămâne anonimă. Adauga salariu >>

 

Salariul este, în mod oficial, o retribuție pe care o primește cineva regulat pentru munca pe care o prestează undeva în mod permanent. În termeni mai simpli, este suma de bani pe care, la noi în țară, un angajat o primește lunar sau bilunar pentru munca prestată.

 

În timp, salariul ajunge să includă componente de vechime, de loialitate și așa mai departe. Multe companiii aleg să mărească anual salariul angajaților lor, prin adăugarea de sume care să recompenseze nu în mod necesar eficiența muncii, ci constanța ei.

 

Pe lângă salariu, un angajat mai poate primi în mod regulat tichete de masă, prime de vacanțe sau sărbători și diverse premii urmare a concursurilor interne. Aceste beneficii pot fi asimilate mai degrabă salariilor decât bonusurilor.

 

Ce reprezintă bonusul?

 

Bonusul, sau gratificația, reprezintă o sumă de bani care se oferă angajatului ca recompensă pentru îndeplinirea unor obiective. Bonusurile pot lua forma primelor de merit, participării angajaților la profitul firmei, tichete cadou sau comisioane din vânzări. Acestea nu au o periodicitate standard, ele fiind acordate lunar, semestrial, bianual sau în orice alt mod pe care compania respectivă îl consideră oportun.

 

În prezent, majoritatea companiilor oferă bonusuri, dar în general ele nu fac obiectul unei negocieri, ci sunt trecute în oferta făcută către angajat ca avantaje. În firmele care activează în vânzări însă, bonusurile sunt armele cu care angajatorii speră să atragă de partea sa personal de calitate.

 

Motivul pentru care recrutorii din vânzări insistă din ce în ce mai mult pe componenta de bonus a venitului este credința pe care mulți dintre ei o au că atunci când venitul său depinde de propria persoană, angajatul va încerca tot posibilul să crească acest venit.

 

Salariu sau bonus?

 

Salariul este, de bine de rău, singura componentă certă a venitului pe care vă puteți baza. Prin salariu, angajatorul vă plătește, pe lângă munca depusă, și experiența pe care o aveți. Un salariu decent pe care compania îl oferă, chiar și pentru un candidat la început de drum, reprezintă semnarea unui parteneriat și a unui angajament pentru viitor din partea ambelor părți implicate.

 

Bonusul este o modalitate ideală de a recompensa angajații cu merite. Din păcate însă, bonusul tinde să devină mijlocul prin care se exploatează talentele, nu modalitatea de recompensare a acestora. El ar trebui discutat în primul rând cu angajații existenți, și nu aruncat pe masă din prima discuție cu un candidat, ca pe o cale de a-l atrage în cadrul companiei.

 

A oferi un salariu mic, aproape de minim, dar un venit înfiorător de mare datorită bonusului este o practică din ce în ce mai răspândită printre miile de companii care se ocupă cu vânzări directe sau prin telefon.

 

Indiferent de ceea ce vi se spune la interviu, dacă nu aveți posibilitatea de a verifica și din alte surse, mai obiective, spusele recrutorului, nu aveți de unde să știți sigur că bonusurile sunt atât de grozave pe cât vi se spune.

 

Vă va fi imposibil să vă dați seama dacă modalitatea de calcul acestor bonusuri este una corectă, sau cât de realizabile și realiste sunt țintele stabilite de managerii companiei pentru obținerea lor.

 

Nu aveți nicio șansă să vă dați seama dacă repartizarea zonelor de vânzări vă va avantaja în obținerea unui bonus mai mare sau mai mult vă va încurca.

 

Nu veți putea ști cât de ușor sau de greu este să vindeți produsele companiei decât după ce vă apucați de treabă.

 

Ce ar trebui să faceți?

 

Dacă cineva vă propune salariu minim și bonus lunar de cinci cifre, fiți circumspecți. Întrebați-l pe recrutor de ce, dacă lucrurile merg așa de bine și se câștigă bonusuri așa de mari, nu se plătesc salarii bune mai mari?

 

Întrebați care este vechimea media la acest loc de muncă a actualilor angajați. Asigurați-vă că veți putea lucra suficient de mult acolo încât să vă puteți încasa bonusul.

 

Puneți cât mai multe întrebări legate de cât de realizabile sunt țintele de vânzări propuse de manageri. Întrebați câți dintre angajații actuali le realizează în mod constant.

 

Verificați, dacă este posibil, cât câștigă alți angajați ai companiei la care aplicați. Există o multitudine de platforme pe care se discută astfel de lucruri.

 

Spune şi tu comunității cât câştigi. Postarea ta este şi va rămâne anonimă. Adauga salariu >>

Read all the articles about

Find your job Interview from A to Z Interview resources

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors