Share
„Școala care ne unește”, un proiect pentru dezvoltarea și promovarea școlilor comunitare
Trei școli din județul Satu-Mare vor fi selectate pentru a fi sprijinite în efortul lor de a întări relația cu comunitatea și a oferi elevilor contexte de învățare relevantă pentru viitorul lor. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani și va oferi școlilor un pachet de sprijin complex prin care atât managementul școlii cât și colectivul de cadre didactice și părinții vor parcurge programe de formare și dezvoltare.
Proiectul este derulat de Rotary Club Satu Mare în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în perioada 2019-2021.
Accent pe învățare relevantă
Comunitatea ca spațiu de învățare, bunăstarea emoțională a cadrelor didactice, buna colaborare cu părinții sau integrarea problemelor din viața reală în învățare sunt aspecte cheie care vor fi abordate în cadrul acestui proiect pentru a sprijini școala să răspundă nevoilor elevilor săi și să îi pregătească pentru o piață de muncă în transformare, dar și să fie cetățeni activi în propria lor comunitate.
Școlile selectate vor beneficia de: formare în domeniul leadership-ului distribuit pentru echitate și învățare, facilitare pentru realizarea/ajustarea strategiei de dezvoltare a școlii, curs acreditat MEN pentru învățare experiențială, program de dezvoltare socio-emoțională și relațională învățători și profesori diriginți (programul Cercul Siguranței); sponsorizare în valoare de 1000 Euro pentru implementarea unor acțiuni derivate din planul de dezvoltare a școlii, schimb de experiență cu alte școli din România.
În plus, membrii clubului Rotary Satu Mare vor pune la dispoziția celor trei școli expertiza și timpul lor pentru a oferi elevilor informații și experiențe concrete pentru orientare vocațională, iar pentru directori - consultanță pentru dezvoltarea școlii.
Școala care ne unește
Atât Fundația Noi Orizonturi cât și Rotary Club Satu Mare cred în vechiul motto – „Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil” și de aceea susțin cele trei școli să devină un motor al mobilizării comunității în jurul progresului elevilor. Cele trei școli sătmărene se vor alătura rețelei de alte 45 de Școli Comunitare din România, școli care sunt susținute de un set de parteneriate între instituția școlară, părinți și alte entități din comunitate, care împreună, pun umărul la dezvoltarea sustenabilă a comunității.
În final, trei comunități sătmărene vor deveni mai primitoare ca spaţii de învăţare autentice pentru elevi, dar în același timp și beneficiare ale unor servicii realizate de către aceştia în procesul lor de învățare. Peste 1000 de elevi vor fi beneficiari ai acestui proiect.
Selecția școlilor
Orice școală din județul Satu-Mare care își dorește să facă parte din acest proiect este așteptată să trimită aplicație până în data de 18 februarie. Informații suplimentare despre înscriere și selecție se pot obține de pe site-ul www.noi-orizonturi.ro sau de la maria_kovacs@noi-orizonturi.ro. Sunt încurajate să aplice în special școlile cu învățământ gimnazial, din mediul rural și urban mic.
Despre Fundația Noi Orizonturi și Școlile Comunitare
De 18 ani Fundația Noi Orizonturi oferă educatorilor instrumente prin care pot împuternici tinerii să conducă şi să producă schimbări pozitive în comunităţile lor. Lucrăm cu cadre didactice, directori de școli şi voluntari să transforme educaţia din România şi susţinem organizaţii din alte 24 de ţări să ofere programe de dezvoltare a competenţelor și a caracterului. Aducem o perspectivă nouă școlilor - ca spațiu al colaborării între diferiți membri ai comunității pentru a răspunde mai bine nevoilor copiiilor.
Începând cu anul 2016, FNO a demarat programul Școli conectate la comunitate, în care a pus bazele primei rețele de școli comunitare în România. Programul a luat premiul 1 la Gala Societății Civile din 2018, secțiunea Comportament civic și participare publică pentru modul în care a sprijinit 30 de școli să adune în jurul lor peste 20.000 de membrii ai comunităților lor.
Pentru a afla mai multe despre FNO, vizitați: https://www.noi-orizonturi.ro/
Despre Rotary Club Satu Mare și Educație
Clubul Rotary Satu Mare a implementat începând cu anul 2003 numeroase proiecte în cadrul a trei programe majore: Rotary pentru Educație, Rotary pentru Sănătate și Rotary pentru Comunitate.
În ceea ce privește educația, clubul a derulat până acum acțiuni ce au vizat: dotarea unor centre de excelență, premierea cadrelor didactice, dotarea cu instrumente muzicale a unor școli de profil etc.
Pentru a afla mai multe despre Rotary Club Satu Mare, vizitați: https://rotarysatumare.ro/
Persoane de contact
Anca Gaidos
Director Operațional Fundația Noi Orizonturi
anca_gaidos@noi-orizonturi.ro
Csengeri Zsolt
Președinte Rotary Club Satu Mare 2018 - 2019
zsolt.csengeri@rotarysatumare.com
Read all the articles about
EventsShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Events
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors