Sfatul psihologului: Renunta la dialogul interior DISTRUCTIV

13.04.2012
3 min
Sfatul psihologului: Renunta la dialogul interior DISTRUCTIV

Fara sa ne dam seama, anumite atitudini si sentimente pe care le traim in mod constant au un efect interior distructiv.

Sentimentul de vina si de auto-pedepsire actioneaza ca o "macinare" sufleteasca, ca o erodare permanenta, spun psihologii, iar ceea ce trebuie sa invatam este sa ne iertam propriile greseli.

"Pastele este sarbatoarea iertarii. Uneori ne este mai usor sa ii iertam si sa ii intelegem pe ceilalti decat sa ne iertam pe noi insine, sa ne intelegem si sa ne oferim noua compasiune", arata Bogdana Bursuc, psiholog clinician si psihoterapeut in cadrul Mind Institute.

Vina este un sentiment de culpabilitate pentru greselile noastre reale sau percepute, explica psihologul, iar iertarea aduce eliberarea de sentimentul de vina si de sentimentele de ostilitate fata de noi insine.

De ce continuam sa ne simtim vinovati si ne este atat de dificil sa ne iertam pe noi insine? Pentru ca mintea noastra este prinsa in ganduri care mai degraba ne fac sa ne simtim vinovati si sa ne auto-pedepsim decat sa ne iertam.

Potrivit psihologului de la Mind Institute, aceste blocaje si prejudecati care ne impiedica sa ne iertam pe noi insine sunt:

1. Tirania lui "Trebuie". De-a lungul vietii ajungem sa credem treptat ca toate regulile si presiunile sociale in care traim zi de zi definesc cine ar trebui sa fim noi de fapt. Incetam sa mai avem incredere in valoarea nostra personala intrinseca si ne gasim vinovati ca nu suntem asa cum „ar trebui”.

"Chiar daca s-a intamplat sa gresim, sa ne amintim ca am facut ce puteam mai bine cu ce stiam la acel moment. Daca alegem sa ne simtim vinovati pentru ca am gresit, nu ne ajuta, deoarece acest lucru este ceva ce nu mai putem schimba", spune Bogdana Bursuc.

2. Autopedepsirea. Fiecare dintre noi poate identifica macar un lucru pe care l-a facut si de care nu este mandru. Adesea ne criticam aspru pentru asta. Putem deveni frustrati, furiosi, agresivi cu noi insine, ne putem eticheta ca rai, slabi, prosti, fara valoare.

"Din pacate, acest discurs autoadresat NU ne ajuta si NU reprezinta pentru mintea noastra doar vorbe. Odata formulate, aceste ganduri de autocritica raman in noi si ne „mananca” din interior", explica psihologul.

3. "Nu ar trebui sa simt ceea ce simt". Vina este uneori un substitut pentru o alta emotie pe care credem ca nu ar trebui sa o avem sau care este inconfortabila. Insa „agatarea” de sentimentul de vina si mentinerea lui ne tin prizonieri in trecut si ne impiedica sa mergem inainte.

Emotiile noastre sunt INTOTDEAUNA corecte, arata psihologul. De fiecare data cand avem emotii, trebuie sa ne oferim permisiunea de a le simti. Ce poate fi nepotrivit la un moment dat si trebuie schimbat este comportamentul nostru si ce facem noi ca urmare a unei emotii.

4. "Cred ca sunt un om rau". Vina apare de multe ori atunci cand exista un conflict intre ceea ce vrem, ceea ce dorim sa facem si faptul ca ceilalti ar putea fi raniti de alegerea noastra. In aceste situatii in care cineva s-a simtit ranit sau a suferit ca urmare a unui lucru pe care eu am ales sa il fac, invatam despre noi insine ca suntem rai.

Sentimentul de vina apare atunci cand ne centram pe suferinta celorlalti si incercam sa o eliminam. Realitatea este ca nu ii putem face pe ceilalti fericiti, deoarece modul in care ne simtim este responsabilitatea directa a fiecaruia dintre noi. Putem avea control doar asupra modului in care gandim si ne simtim noi insine.

5. Fuga de sentimentul de vina. Emotiile sunt uneori neplacute si de multe ori dorim sa scapam de ele cat mai repede. Ca sa ne eliberam de sentimentul de vina, care este una dintre cele mai grele emotii, adoptam de multe ori comportamente submisive: ne justificam, cedam, proiectam vina asupra altora, ne autopedepsim.

Desi imediat ne simtim mai bine, mai putin vinovati, cu cat repetam mai mult aceasta strategie cu atat ne vom simti mai vinovati pe termen lung. Vina este ca orice alta emotie; ca teama, de exemplu, arata Bogdana Bursuc. Uneori este bine sa fugi atunci cand te temi, alteori este mai bine sa stai si sa tolerezi teama.

Read all the articles about

Balance

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors