Singuratatea, cauza numarul 1 a depresiei la locul de munca

29.08.2018
4 min
Singuratatea, cauza numarul 1 a depresiei la locul de munca

Share

1 din 20 de angajati (pe plan mondial) a trecut prin depresie

Despre sanatatea mentala a angajatilor se discuta foarte mult in strainatate si prea putin in Romania. Pe fondul suprasolicitarilor de tip profesional statisticile pun in evidenta o crestere cu 25% a sinuciderilor (in randul angajatilor) incepand cu anul 1999.

Exista o multitudine de factori sociali si economici, alaturi de care regasim munca, cu un impact deosebit asupra cresterii nivelului „disperarii” angajatilor, ceea ce evident accelereaza instaurarea starii de depresie.

Petrecem o treime din prima parte a adolescentei si o jumatate din varsta adulta muncind. In aceste conditii, ceea ce se intampla la locul de munca joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii noastre mentale.

SINGURATATEA

Poate fi considerata singuratatea cauza depresiei? Multi specialisti din psihologia muncii incep sa sustina din ce in ce mai mult aceasta idee. Argumentele aduse fac referire la mijloacele moderne de comunicare, care au redus substantial participarea la evenimentele sociale.

Un articol recent publicat in New York Times, care are drept tema principala criza sinuciderilor, subliniaza consecintele schimbarilor spectaculoase din cadrul societatii - sentimentul nonapartenentei si detasarea fata de tot ce constituie colectivitate - care au dus la cresterea „disperarii existentiale.” Inclusiv mediul in care va desfasurati munca este un factor care contribuie la ceea ce specialistii numesc „deconectarea de la interactiunea umana.”

Multe din noile profesii (unele deja aparute, dar si altele care vor aparea) si sa luam un exemplu banal - lucrul la domiciliu - sau chiar contractele temporare pentru rezolvarea unei probleme, desi creeaza flexibilitatea programului, atat de dorita de orice angajat, reduc considerabil legatura de la o persoana la alta (contactul vizual, aproape palpabil), impiedicand astfel aparitia unor relatii interumane noi.

 Sa luam o zi de lucru obisnuita. Cei mai multi dintre voi lucreaza intr-un spatiu in care sunt cam 5-10 birouri. Tendinta este ca o data asezati la birou sa nu mai luati legatura direct cu colegii, ci cu ajutorul calculatorului. A devenit ceva foarte normal si nu va face sa va ganditi la consecintele pe termen lung, sa purtati conversatiile prin mesaje pe telefonul mobil sau prin zecile de email-uri, decat sa luati contact direct cu persoana respectiva.

Inconstient devenim prizonierii acestui „imbecil de geniu” -calculatorul - care ne pune sub un clopot de sticla, izolandu-ne de ceilalti si accentuandu-ne singuratatea.

Ce duce totusi la depresie si anxietate?

Ce produce depresia la locul de munca este o tema aflata in centrul cercetarilor psihologilor si specialistilor din psihiatrie. Acestia au cautat elementele care fac dintr-un angajat normal unul cu tendinte depresive. Se considera in acest sens ca factori ca:

•    Controlul exagerat al angajatului;
•    Lipsirea de optiuni;
•    Limitarea initiativelor;
•    Presiunea supradimensionata a termenilor limita;
•    Existenta unui sef toxic.

maresc considerabil sansele cresterii disperarii, instaurand starea de depresie.

Inca din 1954 psihologul Julian Rotter a dezvoltat conceptul de „loc de control”, iar pe aceasta baza a clasificat angajatii in doua categorii:

a)    Cei care considera ca responsabilitatea (responsabilitatile) le apartin; situatie in care vorbim de un control intern;
b)    Cei care cred ca sunt tot timpul la „mana altora” sau chiar a evenimentelor care au loc; in acest caz vorbim evident de un control extern.

Psihologul in cauza nu face intamplator aceasta distinctie. Pentru el problema era de ce unii dintre angajati, care fac aceeasi activitate ca ceilalti,  isi pastreaza echilibrul mental, in timp ce colegii lor dau semne de depresie.

In timp ce un control intern ofera angajatutului posibilitatea de a stapani propriile abilitati, de a dezvolta initiativa, inclusiv de a influenta lumea din jur (interactiunea cu oamenii), controlul extern creeaza senzatia permanenta ca nu tu dispui de propriile actiuni, ci altcineva le coordoneaza si permanent toate acestea sunt influentate de evenimente externe, care nu depind de tine.

Pe de o parte, avem oameni care au incredere in ei, isi manifesta fericirea, au o sanatate mentala buna si, ceea ce este cel mai important, impartasesc aceste lucruri celorlalti oameni. De partea cealalta a baricadei sunt cei inclinati spre fatalism, cei supusi si umili, cu evidente tendinte de izolare fata de colectivitate.

Chiar si atunci cand au succes, asemenea persoane atribuie acest lucru norocului si nu propriilor eforturi.

Nu putem face acelasi job fara sa ajungem la depresie?

Oamenii au o serie de cerinte fundamentale de ordin fizic si psihic. Nevoia de hrana, de oxigen, etc. La care se adauga nevoia de a sti care este sensul vietii, inclusiv asumarea responsabilitatii propriului destin. Daca aceste cerinte elementare sunt luate omului starea lui fizica si psihica se degradeaza intr-un mod accentuat.

Opusul acestei situatii apare pe fondul controlului intern. Pentru oamenii din aceasta categorie chiar si aspectele lumesti ale muncii lor au o anumita semnificatie. Orele de lucru, hainele purtate la birou, cum este decorat locul de munca si de ce nu, ordinea lucrurilor pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit, toate aceste  fac din aceiasi munca (tip de munca) una plina de semnificatii.

In fapt, lucrurile sunt la fel pentru toti, dar cei care le au sub control au toate sansele sa nu ajunga la depresie.

Un jurnalist american afirma cu amaraciune: „Nu exista nici un motiv ca orice tip de afacere sa o ia pe acest drum descendent, care sa duca la depresie si umilinta”.

Credem ca pentru a face lucrurile sa se schimbe si a nu oferi drum liber factorilor care ii imping pe angajati spre depresie, managerii, liderii in general trebuie sa ofere acea libertate necesara celor pe care ii au in subordine, pentru creatie, initiativa, incurajand pe cat posibil interactiunea dintre ei.

Cu cat angajatii vor simti ca mediul de munca a devenit mult mai prietenos, iar conducatorii se vor amesteca cu mult mai putin in munca angajatilor, cu atat rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara chiar si la nivelul productivitatii muncii.

Nu uitati ca orice schimbare pe care o faceti la locul de munca poate sa atenueze problema singuratatii si sa va puna la adapost de aparitia depresiei.

Read all the articles about

Balance Human behaviour Ethics Human behavior Employee experience Employer branding Motivation and vocation

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors