Startup versus Corporație: Care mediu de lucru ți se potrivește mai bine?

04.03.2019
3 min
Startup versus Corporație: Care mediu de lucru ți se potrivește mai bine?

Share

Alegerea locului de muncă este un pas foarte important în viața oricărei persoane. Deși majoritatea persoanelor iau în considerare doar domeniul și responsabilitățile jobului atunci când aplică, mulți oameni au început să se gândească și la mediul de lucru. De aici apare și comparația dintre munca într-un startup și munca la corporație.

Aceste două tipuri de companii prezintă atât avantaje cât și dezavantaje. De aceea, depinde foarte mult de felul tău de a fi atunci când alegi un job nou. Pentru unele persoane un job într-o corporație poate fi mult prea riguros, în timp ce un job într-un startup poate părea haotic.

În acest articol vom prezenta diferențele dintre a lucra într-un startup și a lucra într-o corporație în ceea ce privește:

  • Echipa
  • Sarcinile de serviciu și programul
  • Sediul și facilitățile
  • Salariul și beneficiile

 

1. Echipa

 

Primul lucru la care ne gândim când aplicăm la un job este salariul, ceea ce este și normal. În ciuda acestui lucru, factorul care ne poate afecta productivitatea și starea de spirit la locul de muncă este echipa în care ne aflăm.

Corporație: Avantaje și dezavantaje

În ceea ce privește corporațiile, ești asignat unei echipe, primești instrucțiuni clare cui trebuie să raportezi și ce tip de raport primește fiecare superior. Singurul moment în care îți poți schimba colegii este atunci când ești mutat pe un alt proiect. Într-o corporație este foarte greu să îți cunoști toți colegii, poate doar pe cei de pe proiectul tău.

Startup: Avantaje și dezavantaje

Startup-urile sunt ca mici familii. De cele mai multe ori acestea au până în 5 angajați. Deci îți vei cunoaște cu siguranță toți colegii. Fiind un mediu de lucru mai experimental, într-un startup nu ai un superior căruia să îi raportezi, pot fi mai multe persoane sau poți lucra singur pe un proiect în funcție de experiența pe care o ai în domeniu.

 

 2. Sarcini de serviciu și program

 

De cele mai multe ori ceea ce scrie în fișa postului nu este ceea ce întâlnești când începi serviciul. Sarcinile de serviciu sau task-urile sunt un alt punct de referință în comparația dintre startup-uri și corporații.

Corporație: Avantaje și dezavantaje

Într-o corporație vei avea, cu siguranță, task-uri bine alese de către superiori, o perioadă de training în care vei învăța fiecare proces și un deadline foarte bine definit. De asemenea, vei avea un program strict care trebuie respectat mereu, excepție făcând cazurile speciale. Pentru orice modificare de program, trebuie cerută permisiune superiorului cu cel puțin 24 de ore înainte. Acest stil organizat și riguros este potrivit pentru persoanele cărora le place să planifice, să știe din timp ce au de făcut și până când.

Startup: Avantaje și dezavantaje

În ceea ce privește startup-urile, lucrurile sunt diferite. În fiecare zi poate exista o modificare, un proiect mai important, un task mai urgent. De asemenea, sarcinile se pot schimba în funcție de modul în care avansează mica afacere. Programul de lucru poate varia extrem de mult de la un domeniu la altul. În schimb, flexibilitatea este un beneficiu oferit, în general, de startup-uri.

  3. Sediu și facilități

 

Corporație: Avantaje și dezavantaje

Viața la corporație poate fi caracterizată ca fiind organizată și riguroasă. În ciuda acestui lucru, corporațiile tind să ofere un mediu de lucru cât mai plăcut. Corporațiile sunt, de cele mai multe ori, localizate în parcuri de birouri unde angajații găsesc magazine, restaurante, cafenele sau chiar mall-uri. De asemenea, birourile sunt dotate cu bucătării, aparatură de ultimă generație, săli de relaxare și tonomate pentru angajați.

Startup: Avantaje și dezavantaje

Având în vedere că startup-urile sunt afaceri mici care sunt la început de drum, acestea nu au nevoie de birouri mari sau locații extravagante. Mediul de lucru este unul plăcut în care fiecare angajat este privit ca un membru al familiei. Mulți fondatori de startup nu au un sediu stabil și angajează persoane care pot lucra remote.

 

 4. Salariul și beneficii

 

Corporație: Avantaje și dezavantaje

Salariul are o mare influență în alegerea locului de muncă. Corporațiile sunt cele care oferă salarii mai mari și posibilitatea de a avansa. De asemenea, beneficiile (abonamente, reduceri la diferite servicii, tichete de vacanță și bonuri de masă) sunt acordate în funcție de vechimea în companie.

Startup: Avantaje și dezavantaje

Startup-urile pot oferi un salariu mai mic dar acesta poate crește mai rapid și fără o promovare pe alt post. Beneficiul major al angajaților unui startup este programul flexibil și posibilitatea de implicare. Părerile și sugestiile lor sunt mai ușor de integrat pentru că un astfel de companie este la început. În corporații, părerile și sugestiile personale sunt mai greu de acceptat și implementat pentru că există procese și proceduri ce trebuie respectate.

Acestea sunt principalele diferențe dintre munca într-un startup și munca într-o corporație. Desigur, fiecare companie este diferită, oferă salarii și beneficii diverse. De aceea, trebuie să iei în considerare mai mulți factori înainte de a te angaja.

 

Care este părerea ta? Crezi că mediul de lucru este mai plăcut într-o corporație sau într-un startup?

 

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors