Share
Stiu sa aleg intre doua job-uri?
Ai ajuns in momentul in care, cariera sta pe loc. Ai doua oferte. Cum te decizi pe ce drum vei porni.
Fiecare dintre noi a trecut sau va trece printr-un asemenea moment. Alegerea intre doua job-uri nu este asa de simpla cum pare la prima vedere.
Esti tentat sa cedezi emotional - „Compania X este cel mai mare sponsor al evenimentelor...” sau „Daca stau sa ma gandesc bine Compania Y plateste cu mult mai bine decat X”.
Un prim sfat: nu cedati primului impuls.
Asigurati-va ca aveti suficiente informatii despre cele doua oferte
Normal ca trebuie sa faceti comparatii si sa puneti fata in fata detaliile continute de cele doua oferte. In acest moment apare tentatia de a lua in consideratie numai marimea salariului.
Vicki Salemi, recruiter, atrage atentia ca este imperios necesar sa va intrebati angajatorul despre pachetul de beneficii. „Foarte multi dintre candidatii pe care i-am chestionat, nu m-au intrebat despre ce beneficii le oferim”, spune Salemi.
Nu va ridicati de la masa, fara sa stiti care este pachetul de beneficii.
„Pregatirea este cheia oricarei negocieri. Trebuie sa aveti cat mai multe informatii despre companie si despre rolul pe care va asteptati sa il jucati”, afirma Francesca Gino, profesor la Harvard Business School.
O imagine de ansamblu asupra elementelor esentiale, care pot fi pe masa negocierilor, nu poate fi detinuta fara o documentare prealabila cat mai buna. Cand este necesar sa alegeti informati-va de pe Undelucram.ro cu tot ceea ce spune despre o companie. In acest mod puteti avea o pozitie mai solida in negocieri.
Faceti comparatii punct cu punct
Cand trebuie sa luati o asemenea decizie lista este sfanta. Luati punct cu punct ce va aduce fiecare job si comparati. Atunci cand compari doua lucruri asemanatoare este necesar sa vezi ce aduce fiecare, care sunt partile bune si care sunt cele mai putin bune.
Comparati urmatoarele elemente similare ale celor doua job-uri:
- Salariul
- Bonusuri
- Orarul de lucru
- Flexibilitatea programului
- Oportunitati pentru cariera
- Care pot fi raporturile cu sefii
- Cat veti mai plati (in plus) fata de asigurarea de sanatate
- Zilele libere
- Alte avantaje
- Reputatia companiei
- Impresia generala
- Cat va va ajuta noul job in dezvoltarea carierei
Luati in consideratie numai ce conteaza cu adevarat
Din tot ce iti ofera o companie, ce conteaza cu adevarat pentru tine? Identificati fiecare element al ofertei si vedeti ce este important si relevant pentru decizia voastra.
Se poate foarte bine ca o companie sa aiba o politica deosebita privind mediul de lucru sau un sediu deosebit de atragator. Acest lucru s-ar putea foarte bine sa nu insemne nimic pentru tine. De asemenea, o companie sa-ti ofere facilitati deosebite privind petrecerea vacantei sau transportul sa fie gratuit.
Analizati cu atentie fiecare detaliu. Decizia va apartine, totusi.
Nu ezitati sa dati un anumit punctaj fiecarui element din oferta. Creati un tabel cu punctele acordate si va veti edifica asupra ofertei celor doua companii.
Ganditi-va la ce puteti negocia
Sa presupunem ca prima oferta va atrage mai mult fiindca va place compania care detine job-ul. Atunci cand analizati elementele primei oferte observati insa ca aceasta, de fapt este mai „proasta” decat a doua.
In aceste situatii vedeti ce elemente pot fi negociate pentru a imbunatatii prima oferta, astfel incat sa mergeti si sa semnati. Poate fii vorba despre zilele libere sau despre un program mai flexibil. Toate acestea se pot negocia.
Asculta si glasul din interior
Daca in timpul interviului sezizati ceva care nu va place sau cand ati venit la interviu biroul este plin de oameni care muncesc, luati in consideratie asemenea semnale.
Nu este exclus sa simtiti ca atmosfera nu este chiar cea mai buna sau ca dialogul dintre sefi si subalterni nu este ceea ce ati dori sa fie. Nu neglijati aceste advertismente venite din interior.
Una dintre regulile de aur de care va rog sa tineti cont atunci cand alegeti intre doua job-uri este: Nu elimina, atunci cand iei o decizie, relatiile cu seful tau cu viitorii colegi in favoarea unui salariu mai mare. Nu faceti aceasta greseala!
Refuzati cu politete
Este normal ca in final sa luati o decizie. Nu va costa nimic sa fiti politicosi, sa refuzati in mod civilizat oferta unui potential angajator. Exprimati-va multumirile pentru interesul angajatorului si oferta facuta.
Pe romaneste: lasati loc de buna ziua. Nu se stie daca peste un an sau doi nu veti candida pentru un job la compania respectiva.
Read all the articles about
Mission Balance Career planning Find your job Motivation and vocation Job opportunitiesArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Mission
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors