Share
Sunt pregătit pentru interviu?
Sursa foto: hrp.ro
Pornind de la premisa că sunteți bine documentat și ați reușit să acumulați necesarul de informații despre viitoarea organizație în care se află job-ul la care vreți să accedeți, vă hotărâți să mergeți la Interviu.
Trebuie să știți că un recruiter profesionist are drept scop principal să iasă din interviu cu un răspuns concret la întrebarea: "Ar putea acest candidat să contribuie, și cât, la creșterea succesului companiei pentru care îl recomand?" Nu este un secret că recrutorii sunt instruiți în acest sens și că în "spatele" lor se află o altă echipă, cea a angajatorilor, care este focusată tocmai pe rezultatul acestui răspuns.
Toate întrebările pe care le veți auzi au o singură direcție și așteaptă un singur rezultat: Este candidatul dotat cu acele calități care să-l îndreptățească să fie angajat? Experta HR Susam M. Heatfield afirma într-un articol (august, 2016, pe blog–ul său) referitor la creșterea încrederii în organizația unde îți vei desfășura activitatea că: "Întrebările care vor fi puse de un recruiter cu adevărat profesionist, trebuie, pe de o parte să identifice calitățile viitorului angajat ce vor duce în final la creșterea succesului organizației, iar, pe de altă parte, să ofere posibilitatea celui intervievat ca prin răspunsurile sale să demostreze că deține acele calități."
În încercarea noastră de a prezenta modul cum își construiește recruitorul interviul trebuie să subliniem și un alt aspect: la orice interviu ați participa trebuie să aveți posibilitatea să puneți întrebări, nu numai să-i spuneți celui care este în fața voastră ce vrea să audă.
Brad Shorr, contributor la Forbes, sublinia acest aspect, argumentândt: ”Cei care iau interviurile cele mai bune candidaților, sunt cei care acordă foarte mare atenție întrebărilor care li se pun. Deoarece, "smart questions", relevă o mulțime de lucruri despre nivelul candidaților, interesul și abilitatea lor pentru acel job. Deci, nu vă temeți să puneți întrebări, iar una pe care o recomandă cel citat mai sus este: "Can you describe what my career path will look like?" - "Puteți descrie cum va arăta direcția mea în carieră?" O asemenea întrebare trebuie să atragă atenția asupra interesului pe termen lung pe care-l manifestați pentru job-ul respectiv și despre atitudinea privind creșterea profesională în viitor.
În același timp, întrebările pe care le puneți, arată cât știți despre viitorul job, cât de apropiat sunteți de el și dacă, într-adevăr, pentru înțelegerea job-ului ati reușit să corelați rezultatul cercetărilor pe care le-ați făcut.
Referitor la acest moment al întrebărilor să-l dăm ca exemplu pe Tony Blair, fostul prim-ministru al Marii Britanii, care povestind soției sale (pe care o cunoștea foarte bine, ca o fire bătăioasă), cum un ministru din Cabinetul său a dat un pumn unei persoane ce aruncase cu o roșie în el, aceasta a răspuns cu o întrebare:
"Tu, n-ai fi făcut la fel?"
Comentariul lui Blair este edificator: "Știam eu că e o fată din Liverpool și că e bătăioasă!" Întrebarea reconfirma o trăsătură de caracter a soției pe care Blair o cunoștea deja.
Recruiter-ul nu vă cunoaște. Puneți o întrebarea corectă, iar el își va face o părere corectă despre voi.
Article written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Interview from A to Z
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors