Share
Top 10 întrebări pe care să le adresezi angajatorului la interviu
Probabil știi deja că un interviu nu reprezintă doar o ocazie ca angajatorul să îți pună ție întrebări, pentru a afla mai multe despre tine și despre aptitudinile tale. Un interviu îți oferă și ție oportunitatea perfectă de a afla mai multe despre companie, despre poziția pentru care ai aplicat și despre mediul de lucru. Întrebările pe care tu le adresezi în timpul unui interviu te ajută să te asiguri că fișa postului îți este potrivită și, de asemenea, îi poți arăta angajatorului că ești interesat.
De regulă, vei avea șansa de a adresa întrebări la finalul interviului. Ideal, ar trebui să fii pregătit cu cel puțin 2 întrebări, pentru a-i arăta posibilului tău angajator că ți-ai făcut temele înainte și că ești motivat să excelezi în noul tău rol.
În acest articol te vom ajuta cu o serie de sugestii pentru ca tu să te simți pregătit pentru următorul tău interviu. Astfel, îți vei asigura deja următorul pas pentru o ofertă de angajare care să fie pe placul tău!
Întrebări pe care să le adresezi angajatorului
1. Îmi puteți oferi mai multe detalii despre responsabilitățile de zi cu zi ale acestui rol?
Acum este șansa ta de a afla cât mai multe informații despre postul pentru care ai aplicat, pentru a te asigura că este într-adevăr ceea ce îți dorești. Aflând mai multe despre ce vei avea de făcut zi de zi vei reuși să îți dai seama și de aptitudinile necesare jobului.
2. Care considerați că sunt cele mai importante calități necesare unei persoane ce își dorește să exceleze în această poziție?
De cele mai multe ori, punând această întrebare, poți afla informații cheie ce nu se află în fișa postului. Astfel, poți afla informații despre cultura și mediul de lucru din companie, precum și despre așteptările angajatorului față de tine.
Pont: Încearcă pe cât posibil să eviți întrebările închise, unde răspunsul se limitează la un simplu “Da“ sau “Nu“ sau întrebările atât de largi încât un răspuns concret ar fi dificil de obținut. Nu dorești ca intervievatorul tău să se simtă încolțit când încerci să îi creezi o impresie pozitivă despre tine.
3. Puteți să îmi povestiți despre cultura companiei?
În urma descrierii primite în timpul interviului, vei putea evalua cât de potrivit ar fi acest nou loc de muncă pentru tine. Încearcă să te folosești de această ocazie pentru a te asigura că te vei simți confortabil cu mediul de lucru.
4. Cum vedeți evoluția companiei în următorii 5 ani?
În cazul în care plănuiești să continui pe acest rol pe o perioadă mai îndelungată, este necesar să poți vedea o evoluție constantă a companiei, pentru a evolua și tu, ca parte din grup.
5. Pe cine considerați drept cel mai mare competitor al vostru și de ce?
Teoretic, deja ar trebui să ai o idee destul de concretă despre competitorii companiei, însă ajută să afli aceste informații direct de la viitorul tău angajator, de la sursă.
6. Care sunt cele mai mari oportunități de care se bucură compania în prezent?
Această întrebare arată faptul că îți dorești să te implici și că ești interesat la un nivel profund de companie. De asemenea, te va ajuta și pe tine să afli spre ce direcții se va îndrepta compania în viitorul apropiat.
7. Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă compania / departamentul în prezent?
Pe de altă parte, ar fi bine să întrebi și despre provocări. Astfel, vei reuși să descoperi tendințe și probleme specifice industriei și poate chiar să identifici anumite zone unde aptitudinile tale vor fi de folos.
8. Care este parcursul profesional tipic pentru cineva pe acest rol?
Această întrebare te poate ajuta să afli mai multe despre procesul de promovare internă al companiei. Faptul că le vei adresa această întrebare, le demonstrezi celor din noua ta echipă că ești interesat să crești alături de companie - doar să ai grijă să nu o formulezi într-un mod mult prea personal (ex. Când voi putea primi o mărire de salariu?)
9. Ce tip de persoana credeți că ar fi candidatul ideal pentru această poziție? Cum mă compar eu cu aceasta?
Recomandăm această întrebare pentru că nu reprezintă același risc ca atunci când ai întreba “Cum sunt ceilalți candidați pe care îi luați în considerare și cum mă compar cu ei?”, însă servește oarecum același scop: te va ajuta să afli, scurt și la obiect, dacă ceea ce poți oferi tu se aliniază complet cu ceea ce caută compania în candidatul ideal pentru această poziție.
Recent interview information
10. Care sunt următorii pași în procesul de angajare?
Prin această întrebare, le poți arăta că ești nerăbdător să mergi mai departe. De asemenea, vei putea afla și informații importante despre planurile lor concrete legate de procesul de angajare - știind următorii pași, vei ști când anume să te aștepți că vei primi un răspuns.
Ține minte: Încearcă să nu pui întrebări legate de salariu sau de beneficiile specifice încă. Te sfătuim să aștepți până în ultimele etape ale procesului de recrutare pentru a începe negocierile cu angajatorul sau reprezentantul resurselor umane.
Desigur, în contextul actual al pandemiei, ai putea chiar să le adresezi și niște întrebări specifice, precum:
Cum ați schimbat protocolul de sănătate și siguranță în contextul pandemiei?
Multe companii au luat diverse măsuri pentru a asigura sănătatea angajaților în această perioadă. Spre exemplu, majoritatea au implementat noi măsuri de igienă; unele companii furnizează kit-uri speciale de protecție angajaților; iar altele, au recurs la a modifica programul de lucru, în așa fel încât să fie mai puțini angajați prezenți în același timp.
Dacă unul dintre angajați este confirmat cu COVID-19, ce măsuri veți lua?
Angajatorul ar trebui să îți poată oferi informații clare despre protocolul lor intern, în cazul în care un angajat este suspect. Ideal, companiile ar trebui să aibă anumite proceduri clar stabilite pentru a izola persoanele ce prezintă simptome și angajații ar trebui să știe să le implementeze eficient.
Contextul actual a pus multe persoane în poziția de a lua decizii dificile legate de locul de muncă. Obținând răspunsuri la acest tip de întrebări încă din interviu, vei putea lua o decizie mult mai informată despre siguranța ta la locul de muncă.
Desigur, în acest articol am propus doar câteva recomandări pentru întrebările pe care să i le adresezi tu angajatorului pe parcursul unui interviu. Este important, însă, să le personalizezi în funcție de cum decurge discuția - e posibil ca unele întrebări pe care ți le pregătești să îți fie deja răspunse pe parcursul interviului.
Așa că, nu uita: pe lângă timpul pe care îl acorzi pregătirii generale pentru interviu, alocă îndeajuns și pentru întrebările pe care să le adresezi tu la final angajatorului. Și, poate chiar și mai important, fii natural, nu trebuie să îți fie teamă să pui întrebări concrete. Până la urmă, aceste informații te vor ajuta pe tine să iei cea mai bună decizie și îți vor asigura un drum mai lin și sigur spre acea ofertă de angajare pe care ți-o dorești!
Ai participat recent la un interviu? Împărtășește experiența ta cu alți candidați aici: https://www.undelucram.ro/adauga-interviu
Read all the articles about
Career planning Create candidate profile Find your job Evaluate the company Interview from A to Z Interview resourcesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Career planning
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors