Share
Topul celor mai profitabile 300 de companii din Romania
Cele mai profitabile 300 de companii din Romania au avut anul trecut un profit cumulat de 5,86 miliarde de euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informatiilor de la Registrul Comertului. In 2009, cele mai profitabile 300 de companii au avut profituri cumulate de 9,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca ultimii doi ani de criza au taiat aproape 40% din castigurile companiilor.
Un sfert din profitul de 5,86 de miliarde de euro a fost realizat de trei companii - Petrom, Termo electrica si Romgaz - care au obtinut impre una un profit cumulat de aproape 1,5 miliarde de euro.
Doar 19 companii din Romania - dintre care doua de stat - au avut profituri nete de peste 50 de milioane de euro anul trecut, iar dintre acestea, sapte au depasit un profit de 100 de milioane de euro. Petrolul si gazele, energia, telecomunicatiile, productia de componente auto sau retailul au fost doar cateva dintre sectoarele in care companiile au inregistrat cele mai mari profituri.
"Exista cateva companii foarte mari care fac profituri cu o pondere mare in profitul total al celor mai profitabile 300 de companii si ale caror rezultate financiare sunt favorabile conjuncturii economice actuale. Faptul ca cele mai profitabile companii activeaza in doar cateva sectoare arata ca sunt domenii, cum e energia, in care rezultatele sunt bune pentru ca preturile sunt mari", a spus analistul economic Laurian Lungu, executive director in cadrul Macroanalitica.
Cele mai profitabile 300 de companii au avut profituri cuprinse intre 3,7 si 870 de milioane de euro in 2011.
Petrom a ramas cea mai mare si cea mai profitabila companie din Romania, cu un profit net record de aproape 870 de milioane de euro anul trecut. Compania este condusa din 2006 de un CEO femeie - Mariana Gheorghe - si continua procesul de restructurare inceput inca de dupa privatizare si continua sa-si majoreze profiturile. Pe locul doi, Termoelectrica, cu profit net de 376 de milioane de euro, este o companie de stat care a functionat ani la rand avand pierderi semnificative, insa acest profit este doar "pe hartie", profitul fiind un rezultat financiar, contabil, care a fost generat in urma cedarii actiunilor in contul datoriilor.
"Rezultatele companiilor de stat dintr-un anumit an nu pot reflecta o evolutie viitoare a acestora, pentru ca acestea nu fac investitii sau fac foarte putine si de aceea este posibil ca profitul sa le fie afectat in viitor si chiar sa le duca pe pierderi care nu pot fi acoperite din profiturile anterioare", a mai spus analistul Laurian Lungu.
Orange si Vodafone, liderii pietei de telecom, sunt singurele companii din acest sector care au avut cele mai mari profituri in 2011, insa acestea au fost in scadere fata de 2010.
O alta surpriza in top o reprezinta compania Principal Company din Buzau, specializata in productia de mezeluri, care a raportat un profit net de 66 de milioane de euro anul trecut, compania avand 251 de angajati.
Read all the articles about
Employer brandingArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
1 comment
Access your account and add your comment
andu
Employer branding
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors