Tu stii sa te vinzi in 30 de secunde?

12.03.2018
2 min
5.00
Tu stii sa te vinzi in 30 de secunde?

Share

Se spune ca prima impresie este totul, dar cum faci sa captezi interesul cuiva in 30 de secunde.

Sa produci o prima impresie deosebita la un interviu sau intr-o intalnire, nu este un lucru la indemana oricui. Se instaleaza o anumita nervozitate, nu-ti gasesti cuvintele si te trezesti ca ai emotiile celui care debuteaza pe scena. Exista si o situatie mai rea, cand fara sa vrei devii vorbaret si oferi amanunte inutile.

Majoritatea lumii este in imposibilitatea de a spune, cu subiect si predicat ce a facut. O parte dintre cei aflati la primul interviu sau intr-o prima intalnire nu-si gasesc cuvintele sa spuna ce fac in prezent.

Pentru a iesi din aceasta incurcatura, specialistii va recomanda sa parcurgeti urmatoriii 8 pasi:

1.    Trebuie sa stii exact ce vrei sa realizezi

Acest prim pas are in componenta sa trei intrebari:

a)    Cine sunt eu?
b)    Ce vreau sa fac eu?
c)    Unde vreau sa ajung sau ce caut cu adevarat?

Raspunsurile date la aceste intrebari, coroborate, te duc spre intelegerea a ceea ce vrei sa realizezi cu adevarat.

Gandeste-te la CV-ul tau postat pe platforma Undelucram.ro si scoate din continutul acestuia unde vrei sa ajungi si ceea ce vrei sa faci.

2.    Glontul care puncteaza

Ne intoarcem la CV ( care desigur se afla postat pe undelucram.ro) de unde, dupa ce l-am studiat foarte bine, extragem „patru gloante”, care explica de ce esti tu asa de potrivit pentru job-ul acela:

•    scurt istoric al ocupatiilor;
•    abilitatile de baza;
•    realizari;
•    obiective - prezent si perspectiva.

Omiteti orice detaliu, care este irelevant pentru aceste „patru gloante” ce constituie miezul mesajului vostru.

3.    Folositi arta povestitului

Tuturor ne plac povestile, ne place sa le ascultam. Oamenii, in general, tin cu mult mai bine minte sau rememoreaza mai usor ce  i-a povestit o anumita persoana. Tine minte acea persoana si chiar amanuntele din poveste, legate de un anumit subiect.

Este deja celebra replica „Mana intinsa, care nu spune o poveste, nu primeste nimic.”Daca vreti sa-si aduca aminte cineva de voi, spuneti-i o poveste.

4.    Filtreaza termenii de specialitate

Este bine ca in discutie sa evitati, pe cat posibil, folosirea unor termeni pe care cineva din afara ariei voastre de activitate nu i-ar putea intelege. Explicati lucrurile simplu, ceva de genul: cand te afli in fata parintilor si incerci sa-i faci inteleaga lucruri pe care ei le-au facut altfel.

A explica lucruri complexe, in termeni simpli, este cu adevarat o arta. Adaptati-va strategia conversatiei la nivelul celui din fata voastra.

5.    Fiti siguri ca va dori sa continue conversatia

Este momentul in care, dupa ce v-ati terminat povestirea, ascultatorul sa „doreasca” mai mult. Daca scurta istorisire a fost suficient de buna, va va invita sa-i spuneti mai mult. Daca nu, introduceti un element nou in povestire, faceti un pas inainte.

6.    Acorda-ti un timp pentru tine

Cand calculezi pasii din strategia propusa pentru a capta atentia, fii sigur ca vei reusi sa spui o poveste in 30 de secunde. N-ai reusit, taie detaliile si povesteste din nou.

7.    Inregistreaza-te pe video

Cand spui povestea ai nevoie sa stii ce le place celorlalti la povestea ta. Esti interesant in ceea ce spui? Esti credibil?

Oamenii isi vor formula propriile concluzii in timp ce te asculta. Ai grija sa le faci o impresie buna. Fii natural, relaxat, ofera-le un anumit „confort”, atunci cand iti asculta povestea.

8.    Fa acest lucru cu prietenii sau cu parintii

Este mai mult decat recomandabil, dupa parcurgerea primilor 7 pasi, sa incerci aceasta strategie cu parintii sau cu prietenii buni. Vezi daca ai fost convingator, unde ai gresit si accepta orice idee critica.

Reamintiti-va celebra formulare: ”Sell me this pen”. Inchideti ochii si schimbati formularea : „Vinde-te in 30 de secunde.”

Read all the articles about

Mission Career planning Create candidate profile Find your job Motivation and vocation

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors