Share
Românul concediat fără motiv după şapte ani de muncă a câştigat procesul cu angajatorul. Va primi despăgubiri record
Un angajat concediat în mod ilegal de Wizz Air a câştigat procesul cu compania. Alţi 18 angajaţi au fost daţi afară pentru că au format un sindicat.
Tribunalului Ilfov a dispus decizia executorie de reangajare de către Wizz Air a lui Mircea Constantin, concediat abuziv la finalul anului 2014, susţinând că actul de încetare a contractului individual de muncă este "netemeinic şi nelegal".
Potrivit sentinţei, Wizz Air este obligată să plătească reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate precum şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat dacă nu ar fi fost concediat, de la data concedierii şi până la data reintegrării efective.
Ca urmare a concedierii ilegale a angajatului, Wizz Air trebuie să îi plătească şi dobânda legală corespunzătoare sumelor datorate de la data desfacerii contractului de muncă şi până la plata efectivă a acestor drepturi. În plus, compania Wizz Air este obligată la plata către reclamant a sumei de 1.000 lei cu titlu de daune morale. În total, angajatul va primi circa şase salarii, la care se adaugă dobânzi, daune morale, aceasta reprezentând o despăgubire record acordată de companie personalului de pe piaţa locală ca urmare a unei decizii a instanţei de judecată.
Mircea Constantin era în momentul concedierii netemeinice şi nelegale de către Wizz Air lider al sindicatului Aerolimit Professional. La sfârşitul anului 2014, după notificarea companiei Wizz Air cu privire la existenţa acestui sindicat, Mircea Constantin a fost concediat disciplinar alături de alţi 18 angajaţi.
Oficialii Wizz Air susţineau atunci că disponibilizările se leagă de scăderea cererii pe piaţa de la Bucureşti şi nu din cauza apartenenţei la un sindicat, poziţie contrazisă de către instanţa de judecată care a confirmat decizia abuzivă de concediere.
"Wizz Air respectă toate drepturile angajaţilor, inclusiv dreptul de a se alătura, în cazul în care doresc, unui sindicat. De asemenea, Wizz Air crede în comunicarea directă şi deschisă între angajaţi şi management şi în feedback-ul valoros pe care aceasta îl oferă (...) Afirmaţiile conform cărora angajaţii au fost concediaţi în mod nejustificat în baza apartenenţei la sindicat sunt complet nefondate. Compania este, totodată, dezamagită de faptul că anumiţi foşti angajaţi au apelat la afirmaţii false şi la interpretarea eronată a motivelor legale ale încheierii contractelor acestora", declarau în luna decembrie 2014 oficialii Wizz Air.
Contactaţi de Business Magazin, reprezentanţii companiei au declarat că refuză să comenteze astfel de cazuri: “Wizz Air confirmă că a luat cunoştinţă de o decizie a Tribunalului Ilfov, referitoare la o situaţie de personal. Avem o politică de lungă durată de a nu comenta despre cazurile individuale, cum este acesta”.
Mircea Constantin este unul dintre instructorii însoţitorilor de bord de la Wizz Air, având o experienţă de 11 ani în aviaţie şi peste 10.000 de ore de zbor acumulate la Qatar Airways şi Wizz Air. El a lucrat în ultimii şapte ani pentru Wizz Air.
"Am îndrăznit să-mi exercit dreptul constituţional la liberă asociere, implicit dreptul la exprimare. Liberă! Ni s-a ordonat sa dizolvăm sindicatul sau se vor lua masuri. Am fost concediaţi în preajma sărbătorilor, sub motivaţia unei restructurări, totul pentru a dovedi poziţia lor de forţă. Voi merge până la capăt pe acest drum, hotărât să arăt adevărul şi să demonstrez nedreptatea. Mecanismele statului nu au reacţie spontană, trebuie să fii perseverent şi consecvent în scopul propus şi niciodată să nu cedezi! Nu avem niciun dubiu că ne vom atinge scopul, dar sperăm să ajutăm la renaşterea generaţiei noastre şi la activarea celor ce simt că vor să facă ceva pentru ţara asta. Trebuie să redefinim din nou solidaritatea, într-o formă de care să fim mândri!", susţinea anterior Mircea Constatin, citat de cumajungistewardesă.ro.
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors