Share
Visul secret al tanarului corporatist deziluzionat
Recomandam un articol interesant scris de Matei Alecu pe PortalHR.ro.
Titlul acestui articol, desi are o nota usor glumeata, se refera la o realitate cat se poate de serioasa. Tanarul corporatist – adica cu varsta intre 25 si 35 ani – este deziluzionat. De ce? Pentru ca dupa atatea training-uri si meeting request-uri si intalniri periodice de evaluare a performantei personale a cam obosit. Si s-a cam plictisit de retorica angajatorului care, da – crede si investeste in oameni, dar care in continuare trateaza oamenii ca pe niste resurse. Se intampla si lucruri bune in corporatii, dar se intampla si multa robotizare. Pentru ca managerii isi doresc procese bine puse la punct, care merg ca unse, indiferent de faptul ca se bazeaza pe munca umana care, prin definitie, este variabila ca volum si calitate.
Bine, bine – este deziluzionat. Dar chiar are un vis secret? Si, mai important, de unde stii tu asta? Doua intrebari absolut pertinente. Sa le raspund pe rand, in ordine inversa.
Cunosc realitatea aceasta pentru ca, pana de curand, a fost si realitatea mea. Am fost si eu un tanar corporatist deziluzionat. Si am avut mai multe vise secrete, nu doar unul.
Bineinteles ca acest lucru nu inseamna ca toti fostii mei colegi erau ca mine. Dar am fost surprins sa aflu de-a lungul timpului cat de multi dintre ei tanjeau dupa altceva decat bonusuri sau promovari catre posturi cu manager in denumire. Iar visele secrete variau de la propriul salon de cosmetica, pana la propria cofetarie, trecand prin formatii (rock sau nu) si bijuterii handmade. Ba chiar si vise secrete complexe – ateliere de ceramica, tesatorii, propriul studio de inregistrari. Adica lucruri in care oamenii au investit timp, bani si energie.
Si aici intervine partea a doua – multi viseaza, dar cati fac? Este adevarat ca si visarea in sine face bine uneori, dar facutul este si mai multumitor. Nu de alta, dar o eterna visare (si melancolia care vine la pachet cu ea) ajunge, pe termen lung, sa creeze frustrare. Pentru ca visul este tot timpul acolo, dar lipsa de actiune il face sa para intangibil. Si, la naiba, nimeni nu pare sa inteleaga…
Vestea buna este ca sunt oameni care inteleg. Vestea si mai buna este ca actiunea face extraordinar de bine, pentru ca da o directie si un sens visarii. Iar sensul este un lucru pe care ni-l dorim cu totii, in mod constient sau nu. (Pentru argumente suplimentare si edificatoare in acest sens recomand Omul in cautarea sensului vietii de Viktor E. Frankl.)
Indemnul meu este urmatorul: viseaza, dar nu uita sa si faci. Iar daca visul pare foarte ambitios, nu inseamna ca nu se poate indeplini. Incet, cu pasi mici putem ajunge oriunde ne dorim. Aceasta este o idee pe care am auzit-o si in alta parte, dar cred ca cel mai bine am auzit-o explicata astfel: intr-o Romanie comunista, a visa sa ajungi la Paris era cu siguranta un vis ambitios, dar lucrurile puteau fi diferite daca le priveai din alt punct de vedere: pana la Paris sunt mii de kilometri (2300, mai exact) dar pana la Ploiesti sunt doar saizeci. Hai sa ii parcurgem pe acestia mai intai si apoi vedem cum ajungem mai departe.
Desi pare simplu, acest rationament este cat se poate de sanatos si, culmea, functioneaza. Important este sa si facem drumul pana la Ploiesti (metaforic sau nu), nu doar sa visam la Paris, oftand melancolic si poticnindu-ne in miile de kilometri care ne despart. Asa cum prietenii mei au ajuns tocmai la Machu Picchu, asa cum prietenele mele si-au infiintat propriul atelier de ceramica si, de ce nu, asa cum eu am trecut de la a visa cum este sa canti pe o scena la realitatea de a canta pe diverse scene, asa poate face oricine. Incepand chiar acum!
Read all the articles about
No categoriesArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
21 comments
Access your account and add your comment
eu
eu
Alin
http://youtu.be/2D78Iw-j0QY
@ pe bune si @eu
mai ceteste o data ce am scris, asta daca intelegi romana; nu am afirmat ca activitatile si oamenii trebuie robotizate, ci am afirmat intr-o anumita forma ca batranetu\' cu vechime are o rezitenta la schimbare ceva de speriat, asta in detrimentul tanarului care cunoaste tehnologia noua. tu sa nu aplici nici excel nici nimic, cand te duci la kaufland sa cumperi ceva, sa iti cari pungile in spate, nu cu masina, si nu cu un carut, ca tehnologia asta musca...
dar asa-i cand orice close minded isi da cu parerea, mai ales pe net. aici toti is experti si creativi, mai tragic e la locul de munca; dar nu condamn angajatul ca e prost, si omul ca nu vrea sa educe, ci un management atat de deficitar dispus sa-i tina in firma; dar hei, de sclavi e nevoie tot mai mult se pare
close mind
eu
pe bune?
de unde ai dedus? Crezi ca o formula in excel e chintestenta? Am folosit sute de formule pt a usura munca. Nu cred ca formulele tale sunt o forma de inteligenta.
@ pe bune?
Marius
Marius
Am scris la Itm de nenumarate ori, in speranta ca ma vor lua in seama, dar itm-ul protectia consumatorului si alte organisme de control de la noi, nu fac munca de teren ca scad in greutate si nu ii bine; treb\'e sa le dai de la cnp tau, pana la nr la boxeri, si pt ca sunt sibuni cercetatori, ptiu mancai-ar mama, nu iau toata firma la purecat, ci merg tintit, astfel incat orice tampit sa se prinda cine i-a chemat.
Ai fost in afara? acolo numai daca faci plangere la un organism de control, aia se duc la fata locului si investigheaza; plus ca la ei se fac controale dese si daca is gasiti angajati la lucru dupa orele de program, CEO ai acelor firme, risca sa li se suspende activitatea pt vreun anisor -2 plus niste amenzi sanatoase de sa plateasca si copiii lor pt ele; la noi e mai simplu, acele lere din posturi cheie, sau chiar ceo, trimit porcul si curcanul la timp, ca sa se asigure ca nu vor avea probleme cu nimeni, oricat ar calca in strachini
No categories
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors