Share
Voucherele de vacanta pentru salariati vor putea fi emise in sistem online din 2015
Tichetele de vacanta pentru salariati au fost inlocuite recent cu voucherele de vacanta, insa acestea nu vor putea fi emise in sistem online in lunile ramase din 2014, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 8/2014.
Noul act normativ prevede ca voucherele vor putea fi emise numai in sistem online incepand din 1 ianuarie 2015.
Voucherele vor fi emise, pana pe 31 decembrie 2014, de unitatile specializate autorizate de Ministerul Finantelor Publice si vor fi valabile pana la sfarsitul acestui an. De la inceputul anului viitor, voucherele vor fi emise in sistem online de catre Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT).
Salariatii care pot beneficia de vouchere de vacanta sunt cei din:
- institutiile publice si institutiile publice locale;
- regiile autonome;
- societatile la care statul este actionar unic/majoritar;
- societatile si companiile nationale.
“Institutiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si institutiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, acorda, in conditiile legii, vouchere de vacanta“, este precizat in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Voucherele de vacanta reprezinta cel mult sase salarii de baza minime brute (pentru fiecare salariat, pe an) si se acorda pentru ca salariatii sa-si recupereze si intretina capacitatea de munca. Acestea pot fi folosite pentru a achizitiona pachete de servicii in unitatile turistice autorizate de ANT.
Sumele pentru voucherele de vacanta sunt suportate integral de catre angajator.
Atentie! Angajatii care beneficiaza de vouchere de vacanta NU mai pot beneficia in acelasi an fiscal de prima de vacanta sau de bilete de odihna.
Fiecare voucher va contine urmatoarele:
• emitentul si datele sale de identificare;
• valoarea nominala a voucherului de vacanta (care va putea fi de 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei);
• angajatorul si datele sale de identificare;
• numele, prenumele si CNP-ul angajatului care va folosi voucherul;
• spatiul destinat inscrierii perioadei in care a fost folosit si aplicarii stampilei unitatii afiliate;
• interdictia unitatii afiliate de a plati diferenta in bani dintre valoarea voucherului si valoarea pachetului de servicii catre utilizatorii voucherelor;
• perioada de valabilitate a utilizarii voucherului (care va fi pana la data de 31 decembrie a anului in care a fost emis).
Conform Ordonantei Guvernului nr. 8/2014, tichetele de vacanta care au fost emise inainte de 6 iulie 2014 pot fi folosite in perioada de valabilitate pe care o au inscrisa pe ele. Decontarea valorii acestor tichete e facuta de unitatile emitente.
Atentie! Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 29/2013, in bugetele pe 2014 ale institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, NU se prevad sume pentru vouchere de vacanta.
Read all the articles about
LegislativeArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Legislative
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors