Connections Consult

Connections Consult

107 evaluări

Angajator transparent

BeyondWork:   Cheia succesului atunci când apar provocări? Rămâi calm și cauți soluția potrivită

11.11.2024

În orice proiect ambițios, o parte esențială a succesului provine din capacitatea de a avea o viziune de ansamblu, de a-ți păstra calmul și de a găsi soluțiile potrivite pentru a depăși obstacolele. Astfel, poți merge mai departe, având claritate asupra obiectivelor propuse.

La job sau în viața personală, se aplică aceleași reguli de mai sus, iar colega noastră Cătălina Luca le experimentează atât în echipa Connections, atunci când se ocupă de recrutare, cât și în timpul liber, când își ia bocancii în picioare, rucsacul în spate și pornește în drumeții montane – un hobby care o face să fie mai bună față în față cu muntele, dar și la job.

Schimbarea, parte naturală a oricărei povești

Cătălina și-a descoperit pasiunea pentru drumeții acum cinci ani, iar de atunci legătura ei cu muntele a devenit tot mai stabilă și profundă.

Am fost imediat atrasă de sentimentul de libertate și de claritate mentală pe care îl oferă, iar în timp, am realizat că multe lecții din drumeții se aplică și în activitatea mea profesională. Drumețiile necesită planificare, atenție la detalii și flexibilitate — exact ca în recrutare. În fiecare expediție, trebuie să îmi pregătesc echipamentul, să studiez traseul și să anticipez eventualele provocări. În mod similar, în recrutare, fiecare candidat reprezintă un traseu unic, care necesită o abordare personalizată și o strategie bine gândită”, spune ea.

Drumețiile pe munte nu sunt o simplă plimbare, căci traseele pot fi variate, iar Cătălina a explorat deja o mulțime dintre ele. A învățat să se relaxeze pe traseele mai accesibile, precum Vârful Tâmpa (960 metri) și Vârful Postăvaru (1799 metri), dar a învățat și să își testeze forța, răbdarea și perseverența pe cele mai dificile, cum ar fi Vârful Moldoveanu (2544 metri) și Vârful Toaca (1904 metri).

Sigur, nu e întotdeauna ușor să ajungi în vârf. Însă, în timp, a învățat să gestioneze tot mai bine provocările neprevăzute din drumeții – de la partea de planificare a acestora, la îmbunătățirea condiției fizice și gestionarea corectă a resurselor de apă și hrană pe parcursul traseelor mai lungi.

„Pe munte, provocările nu îți lipsesc. De la vremea imprevizibilă la momentele în care traseele erau mult mai dificile decât mă așteptam, fiecare provocare m-a ajutat, însă, să devin mai rezilientă. Îmi place să îmi planific cu grijă fiecare excursie și să fiu mereu gata pentru o eventuală schimbare de context, fiindcă atunci când ești pe traseu, se pot întâmpla multe. Am învățat că răbdarea și adaptabilitatea sunt esențiale, iar pe parcurs am realizat că multe lecții din drumeții mă ajută și în activitatea mea profesională. În ambele cazuri, când contextul se poate schimba, fie că vorbim despre condițiile meteo sau despre complexitatea unui proces de recrutare, atunci cheia succesului este să rămâi calm și să cauți soluții eficiente. Dificultățile sunt o parte naturală a ambelor activități”, crede Cătălina.

Lecțiile muntelui

Pentru Cătălina, lecțiile muntelui sunt mai mult decât povestea unei pasiuni. Reprezintă antrenamente care îi dezvoltă calități personale și, în același timp, îi extind perspectiva. Au învățat-o că, de multe ori, destinația este la fel de importantă cum este și călătoria în sine — uneori chiar mai importantă — și că trebuie să te bucuri de ea din plin.

„Răbdarea, perseverența și capacitatea de a evalua rapid situațiile sunt doar câteva dintre calitățile pe care le-am dobândit. În plus, mi-am îmbunătățit condiția fizică și am învățat să gestionez mai bine resursele. Iar momentele de relaxare din natură mă ajută să îmi limpezesc mintea și să revin la viața din oraș cu forțe proaspete și cu o energie mereu nouă”.

Sfaturi pentru începători

• Începe cu trasee mai ușoare și informează-te bine înainte de a pleca.
  • E important să ai un echipament potrivit și să fii mereu pregătit pentru schimbări bruște de vreme.
  • Nu neglija hidratarea și ia cu tine hrană ușor de transportat, precum batoane proteice sau fructe uscate.
  • Bucură-te de fiecare moment și nu te grăbi pe traseu. Drumețiile nu sunt despre destinație, ci despre călătorie.